Monday, Sep 9, 2024
Actualitate Internă Focus

Altercații la Curtea Constituțională. Activistul civic unionist Vasile Sinigur le-a cerut socoteală marionetei șoriste Evghenia Guțul și ”protestatarilor” din regiunea așa-zisă găgăuză, care regizau o diversiune a serviciilor secrete rusești: ,,Ați venit să-i mai furați odată pe moldoveni!”

Altercații la Curtea Constituțională. Activistul civic unionist Vasile Sinigur le-a cerut socoteală marionetei șoriste Evghenia Guțul și ”protestatarilor” din regiunea așa-zisă găgăuză, care regizau o diversiune a serviciilor secrete rusești: ,,Ați venit să-i mai furați odată pe moldoveni!”

UPDATE 19.00: Examinarea sesizărilor la Curtea Constituțională împotriva modificării Codului fiscal privind restituirea TVA în Găgăuzia - amânată. În cadrul ședinței din 15 februarie, magistrații Înaltei Curți au decis să revină la examinarea cauzei în fond săptămâna viitoare, întrucât au apărut noi materiale în cadrul acesteia - detalii AICI.

Țipete și altercații au avut loc, astăzi, în fața Curții Constituționale. S-a întâmplat în contextul în care Curtea urmează să se pronunțe asupra deciziei cu privire la prevederile care obligă așa-zisa regiune autonomă găgăuză să restituie impozitele și taxele pe valoare adăugată (TVA) din bugetul propriu.

Rusofilii magnatului fugar și condamnat Ilan Șor se arată nemulțumiți de modificările aduse la Codul Fiscal al R.Moldova, potrivit cărora restituirea impozitelor și taxelor TVA se va realiza de la bugetul așa-zisei autonomii găgăuze, în limita veniturilor disponibile, și nu din cel național, cum se întâmpla până acum. 

Mai mult, sumele neacoperite pentru restituire se vor compensa prin transferuri cu destinație specială de la bugetul de stat, scrie agora.md – detalii AICI.

Pentru a pune presiune pe magistrații Curții Constituționale în vederea anulării legii obligativității restituirilor fiscale pentru regiunea zisă ”găgăuză”, Evghenia Guțul, marioneta lui Șor și a serviciilor secrete rusești, unsă bașcană la Comrat, și-a adus ”protestatarii” de serviciu chiar în fața instituției. 

Pe bună dreptate indignat, activistul civic unionist Vasile Sinigur, împreună cu alți cetățeni ai R.Moldova, au organizat un contraprotest, amintindu-le etnicilor găgăuzi despre faptul că așa-zisa UTA Găgăuzia stoarce bani publici din bugetul R.Moldova, care reprezintă bugetul întregii țări, în timp ce se încăpățânează să manifeste veleități separatiste și neo-imperiale rusești. 

În momentul în care a fost propusă și ulterior adoptată respectiva inițiativă legislativă, care a trezit nemulțumiri la Comrat, deputatul PAS Radu Marian estima că, în cinci ani, la bugetul de stat ar putea să se acumuleze economii de 500 de milioane de lei.

„Banii ar urma să fie folosiți pentru tot teritoriul țării”, a punctat Marian.

Amintim că una dintre sesizări a fost depusă de către așa-zisa Adunare Populară a Găgăuziei (Parlamentul zisei autonomii găgăuze), iar cealaltă, cum era de așteptat – de către un grup de deputați din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor. Autorii sesizărilor solicită Curții să verifice constituționalitatea Legii nr. 285 din 5 octombrie 2023 pentru modificarea articolului 6 din Codul Fiscal.

Articolul 6 din Codul Fiscal prevede că așa-zisa UTA Găgăuzia trebuie să restituie TVA din propriul buget, nu de la bugetul național, așa cum se întâmpla până la adoptarea noilor prevederi. Legea contestată a fost publicată în Monitorul Oficial pe 21 octombrie și a intrat în vigoare pe 1 noiembrie 2023. Examinarea celor două sesizări are loc în câteva ședințe, scrie radiochisinau.md (detalii AICI).

Astăzi, 15 februarie, Curtea Constituțională ar urma să pronunțe decizia cu privire la anularea sau menținerea acestei legi. 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.