Actualitate Internă Focus

Kremlinul se văicărește că R.Moldova respinge orice dialog cu Rusia. Principalele condiții pe care ar trebui să le pună Chișinăul pentru ”restabilirea” așa-ziselor ”relații bilaterale” sunt: 1) Marș din așa-zisa Transnistria! / 2: Extrădarea, încătușați, a magnatului condamnat Ilan Șor și a FSB-istului Aleksandr Kalinin, lider al unor mercenari pro-ruși

Kremlinul se văicărește că R.Moldova respinge orice dialog cu Rusia. Principalele condiții pe care ar trebui să le pună Chișinăul pentru ”restabilirea”  așa-ziselor ”relații bilaterale” sunt: 1) Marș din așa-zisa Transnistria! / 2: Extrădarea, încătușați, a magnatului condamnat Ilan Șor și a FSB-istului Aleksandr Kalinin, lider al unor mercenari pro-ruși

Kremlinul a început să se văicărească tot mai des (și din ce în ce mai caraghios) că autoritățile de la Chișinău refuză orice fel de dialog cu Rusia putleristă. În plus, auzim zilnic tot felul de acuzații delirante pe care criminalii de la Kremlin le emit la adresa R.Moldova, invocând pretinse gesturi ”rusofobe” care NU au nici cea mai mică legătură cu realitatea. 

În realitate, acuzațiile Rusiei au menirea de a pune presiune pe autoritățile de la Chișinău și de a discredita parcursul pro-european și pro-românesc firesc al celui de-al doilea stat românesc. Declarațiile aiuristice ale lui Peskov, Kalașnikov și ale oricăror alte trompete ale regimului Putin sunt doar praf în ochi. Desigur, nesimțirea și abjecția acestor declarații reprezintă o veritabilă tradiție rusească.  

Toată așa-zisa ,,rusofobie” a Chișinăului s-a rezumat, până acum, doar la declarații ale oficialilor basarabeni prin care R.Moldova și cetățenii săi condamnă războiul genocidar și de ocupație ilegală al Rusiei în Ucraina. Atât! Restul sunt interpretări aberante ale Moscovei, care, să nu uităm, a invadat de 12 ori România, a rupt Basarabia de la patria-Mamă și a săvârșit un genocid de mari proporții pe ambele maluri ale Prutului, comunizând țara cu tancurile. 

Dmitrii Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a uzitat un limbaj mai ,,bacteriologic” decât de obicei, insistând că vede în Basarabia noastră ,,bacili de rusofobie”, fără însă a da vreun exemplu în acest sens – detalii AICI.  

Peskov a mai adăugat că ”Noi (Rusia – n. red.) ne dorim ca spiritul rusofobiei să părăsească acest oraș minunat (Chișinău – n. red.)” – detalii AICI

Nu încape nicio îndoială că Peskov nu are habar despre viața din Chișinăul nostru cosmopolit, în care, după cum se știe bine, nu doar că nu poate exista ,,rusofobie” (întrucât anti-rusismul e un sentiment legitim, nu vreo afecțiune), ci chiar limba rusă este mai des auzită decât limba română. 

Kremlinul ar trebui să înțeleagă că Basarabia nu mai este o colonie sovietică tributară, în care comunicarea dintre cele două centre se face în spiritul supunerii față de Moskova, ori mesajele care vin de la Kremlin asta transmit. Relațiile dintre state trebuie să aibă la bază principii egalitariste și suverane, însă criminalii în masă nu înțeleg asta.  

Principala condiție pe care ar trebui să o pună Chișinăul pentru ”restabilirea” dialogului cu Moscova este: Marș din așa-zisa Transnistria! 

Apoi, a doua, ar fi extrădarea, încătușați, a magnatului condamnat Ilan Șor și a FSB-istului Aleksandr Kalinin, lider al unor mercenari pro-ruși. 

În cazul lui Kalinin, pe care Putin îl vede drept un potențial Serghei Axionov de R.Moldova, acesta a fost doar citat la PCCOCS (Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale) unde evident că nu s-a prezentat, și care, conform unui răspuns oferit Podul.md, în cazul în care va continua să se eschiveze, îl va da în căutare – detalii AICI

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.