Actualitate Internă

ISW: Concentrarea Rusiei pe narațiuni destabilizatoare în jurul Găgăuziei și al Transnistriei arată că Moscova încearcă să le folosească în operațiuni de sabotare a aderării R. Moldova la UE

ISW: Concentrarea Rusiei pe narațiuni destabilizatoare în jurul Găgăuziei și al Transnistriei arată că Moscova încearcă să le folosească în operațiuni de sabotare a aderării R. Moldova la UE

Propaganda rusă își concentrează atenția pe acoperirea evenimentelor recente din jurul Evgheniei Guțul, bașcana pro-rusă a regiunii autonome Găgăuzia, și amplifică pentru un public mai larg narațiunile Kremlinului, care vizează destabilizarea Republicii Moldova. Concluziile se regăsesc în ultimul raport publicat de Institute for the Study of War (ISW), care a menționat vizita Evgheniei Guțul în Rusia, fotografia cu Vladimir Putin și întrevederea cu șeful-adjunct al Administrației Prezidențiale a Rusiei, Serghei Kirienko.

Guțul s-a întors din Rusia la Chișinău pe 8 martie, fără incidente, dar cu sute de susținători care s-au adunat pentru a o întâlni la aeroport. Ilan Șor, politicianul pro-Kremlin sancționat de SUA, a afirmat pe 7 martie că autoritățile moldovenești o vor aresta pe Guțul la sosirea ei în Republica Moldova, după ce Procuratura Generală a de la Chișinău a anunțat că a strâns suficiente dovezi pentru a demonstra implicarea lui Guțul în acte criminale. La întoarcerea sa în Republica Moldova, Guțul a declarat că Moldova trebuie să aibă relații de prietenie cu Rusia și a criticat-o din nou pe președinta Maia Sandu. 

Potrivit ISW, un număr anormal de mare de bloggeri militari ruși au vorbit despre întoarcerea lui Guțul în R. Moldova și au promovat narațiuni pro-Kremlin care vizează Guvernul moldovean. Un astfel de model de activitate ar putea indica o operațiune de informare a Kremlinului direcționată central.

ISW consideră că concentrarea Kremlinului asupra răspândirii narațiunilor destabilizatoare cu privire la Găgăuzia, după o recentă concentrare retorică asupra celeilalte regiuni pro-ruse a Republicii Moldova, Transnistria, indică faptul că Kremlinul încearcă să folosească aceste două regiuni în operațiuni informaționale pentru a sprijini operațiuni care vizează sabotarea procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Vezi și: „Criminalii se înțeleg bine unii cu alții”. Reacții oficiale de la Chișinău, după ce bașcana-marionetă a lui Șor a dat mâna cu Putin

Amintim că bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, s-a întâlnit pe 7 martie cu șeful-adjunct al Administrației Prezidențiale a Rusiei, Serghei Kirienko. Guțul s-a întâlnit cu Kirienko la Festivalul Mondial al Tineretului de la Soci și ar fi discutat despre „sprijinul pe care Rusia îl poate oferi Găgăuziei” și „situația politică” din R. Moldova.

Guțul i-a cerut lui Kirienko să-i ajute pe găgăuzi să deschidă conturi bancare rusești „pentru proiecte sociale”, să ridice embargoul rusesc asupra importurilor din Găgăuzia și să ajute la negocieri cu compania energetică de stat rusă Gazprom privind furnizarea de gaze către Găgăuzia la un preț preferențial.

Potrivit ISW, Kirienko ar fi responsabil de mai multe comitete ale Kremlinului care conduc operațiuni informaționale și operațiuni hibride împotriva Occidentului (inclusiv privind Republica Moldova).

Procurorul general interimar al R. Moldova, Ion Munteanu, a declarat pe 7 martie că autoritățile moldovene au suficiente dovezi pentru a demonstra implicarea Evgheniei Guțul în acțiuni penale. Autoritățile au deschis un dosar penal pe numele lui Guțul pentru finanțare ilegală și corupere a alegătorilor în timpul campaniei sale electorale din 2023 (fiind susținută de oligarhul fugar Ilan Șor).

Pe 6 martie, Guțul s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Soci, unde președintele rus ar fi „promis că va sprijini Găgăuzia și poporul găgăuz în apărarea drepturilor și pozițiilor lor legitime pe arena internațională”.

Vezi și: DOCUMENT Așa-zisa Transnistria a votat o „Rezoluție” prin care cere Rusiei să o „apere” de „războiul economic” pe care l-ar desfășura autoritățile moldovene. Cum au reacționat Moscova și Chișinăul

Concentrarea Kremlinului asupra relațiile cu Găgăuzia, după un recent accent retoric pe cealaltă zonă pro-rusă a Republicii Moldova, regiunea separatistă transnistreană, continuă să indice că Kremlinul speră să folosească ambele regiuni pentru a justifica operațiuni hibride care vizează destabilizarea și polarizarea în continuare a Republicii Moldova înainte de negocierile privind aderarea sa la UE și alegerile prezidențiale din 2024”, se mai arată în penultimul raport al ISW, publicat pe 7 martie.

Citește și: Ilan Șor și sorcova sa – Evghenia Guțul – ar trebui arestați pentru trădare de patrie și separatism. Aflată la Moscova, Guțul a solicitat Rusiei să „separetizeze” din nou o halcă din R. Moldova: așa-zisa Găgăuzia. Amenințările Kremlinului

Foto: Reuters

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.