Actualitate Internă Focus

Regizorul ieșean Cristian Mungiu, lansare emoționantă de carte la Cahul. Volumul e dedicat bunicii sale basarabence. Maia Sandu: ”Unele cărți vin direct spre suflet”

Regizorul ieșean Cristian Mungiu, lansare emoționantă de carte la Cahul. Volumul e dedicat bunicii sale basarabence. Maia Sandu: ”Unele cărți vin direct spre suflet”

Într-o ambianță emoționantă, regizorul ieșean Cristian Mungiu și-a lansat o carte dedicată bunicii sale basarabence. Locul ales a fost unul simbolic, orașul Cahul din sudul Basarabiei, de acolo fiind originară bunica lui Cristian Mungiu (detalii AICI). 

Volumul „Tania Ionașcu, bunica mea. O biografie basarabeană” reprezintă povestea bunicii regizorului, născută la Cahul și care, în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, după ocuparea și bolșevizarea de către Rusia a Basarabiei noastre, a fost nevoită să treacă Prutul, granița nefirească ce scindează și umilește națiunea română, ca să fie la adăpost de represiunile sovietice. 

Președintele R.Moldova – Maia Sandu – a participat la lansare, declarând că destinul Taniei Ionașcu reflectă destinul dramatic al tuturor românilor dintre Prut și Nistru, ocupați și persecutați brutal de Kremlin. 

„Unele cărți vin direct spre suflet, îți rămân în minte și te fac să petreci timp gândindu-te la eroii ei, la tăvălugul istoriei care vine peste destine umane făcându-le praf sau schimbându-le radical traiectoriile existențiale. ‹Tania Ionașcu, bunica mea. O biografie basarabeană›, a reputatului regizor Cristian Mungiu este exact una dintre acele cărți. Cu o scrupulozitate și o atenție pentru detaliu, dar și cu o imensă dragoste de nepot, Cristian Mungiu descrie drama vieții bunicii sale născută în 1916 la Cahul și apoi, refugiată din calea războiului la Iași. S-a vorbit despre înțelepciune, despre empatie, despre reziliență, despre faptul că trebuie să ne cunoaștem istoria în primul rând prin istoria familiilor noastre, căci aceasta e unica istorie adevărată, necontaminată de ideologie și fals patriotism”, a subliniat Maia Sandu. 

Cristian Mungiu, un om de-al locului

Maia Sandu a mai afirmat că basarabenii din Cahul l-au îmbrățișat cu drag pe Cristian Mungiu, declarându-se foarte mândri că acesta este „unul de-al lor”. Sandu i-a conferit regizorului un titlu onorific. În decretul semnat de președintele R.Moldova sunt menționate meritele deosebite în dezvoltarea și promovarea artei cinematografice și în afirmarea cinematografiei românești pe plan internațional, precum și pentru contribuție substanțială la consolidarea dialogului cultural dintre cele două state românești, România și R.Moldova.

„Cu sentimentul că am săvârșit un act de dreptate, i-am înmânat regizorului, scenaristului și scriitorului Cristian Mungiu ‹Ordinul de Onoare›. Pentru faptul că, prin carte sau film, pune istoria recentă a neamului nostru pe scena întregii lumi. Pentru curajul de a alege teme care nu plac, care dor, care tulbură, dar care se cer asumate și metabolizate. Pentru atenția cu care se îndreaptă spre cineaștii noștri și sprijinul său necondiționat. Cristian Mungiu a declarat că a venit de data aceasta la Cahul și ‹în prospecție›, privind orașul cu ochi de regizor. Așteptăm cu nerăbdare următorul său film!”, a conchis Maia Sandu. 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.