Actualitate Internă Cap de pod

EXCLUSIV Deputatul român Cristian Băcanu, mesaj ferm de susținere pentru forțele pro-europene de la Chișinău: "Europa oferă o deschidere către o lume civilizată și prosperă!". Ce le transmite cetățenilor moldoveni care sprijină partidele pro-ruse: "Vă așteptați ca oligarhii de la Moscova să vină să creeze locuri de muncă pentru tinerii moldoveni?!"

EXCLUSIV Deputatul român Cristian Băcanu, mesaj ferm de susținere pentru forțele pro-europene de la Chișinău: "Europa oferă o deschidere către o lume civilizată și prosperă!". Ce le transmite cetățenilor moldoveni care sprijină partidele pro-ruse: "Vă așteptați ca oligarhii de la Moscova să vină să creeze locuri de muncă pentru tinerii moldoveni?!"

Într-un interviu amplu pe care l-a acordat pe 15 martie pentru Podul.ro și Podul.md, deputatul PNL Cristian Băcanu a vorbit, printre altele, despre alegerile ce vor avea loc în Republica Moldova, prezidențiale în acest an, respectiv parlamentare în 2025. În acest context, parlamentarul român a transmis că, în pofida nemulțumirilor pe care le au unii cetățeni cu privire la guvernarea PAS, direcția pe care R. Moldova poate prospera este doar cea pro-europeană. Astfel, Cristian Băcanu a reliefat că este absurd să se considere că Moscova va investi realmente în Republica Moldova, precizând pe de altă parte că Europa "oferă o deschidere către o lume occidentală, civilizată și prosperă" și va crea locuri de muncă pentru tinerii moldoveni. 

Podul.md: Urmează 2 ani electorali intenși în Republica Moldova, prezidențiale anul acesta și parlamentare în 2025. Republica Moldova a făcut pași importanți pe traiectoria europeană. Însă, sondajele privind alegerile parlamentare nu arată momentan prea roz, respectiv avem un PAS al cărui scor gravitează în jurul a 30-35%, fiind preconizată o victorie a formațiunilor pro-ruse, despre care știm exact pe ce direcție au dus R. Moldova în toți acești ani. Explicați-le cetățenilor R. Moldova care ar fi riscurile ca forțele pro-ruse să prevaleze, de pildă, la parlamentare, chiar dacă Maia Sandu, de exemplu, cu ajutorul Diasporei, va câștiga prezidențialele. Care ar fi riscurile după toți acești ani în care R. Moldova s-a apropiat ușor de Uniunea Europeană, proces la care a contribuit și contribuie inclusiv România? 

Cristian Băcanu: Eu înțeleg că sunt anumiți cetățeni ce au o oarecare nemulțumire, întrucât aveau anumite așteptări odată cu votarea PAS-ului și a Maiei Sandu, iar aceste așteptări poate că nu s-au îndeplinit în totalitate. Înțeleg că este o perioadă foarte grea, că Republica Moldova a trecut printr-o criză energetică, după ce rușii au tăiat gazul, dar realitatea e că singura soluție ca Republica Moldova să prospere și să ofere ca stat o viață mai bună pentru cetățenii ei, să pună stop exodului masiv de cetățeni către alte state este să se apropie de Uniunea Europeană și de România. Până la urmă noi am văzut ce s-a întâmplat în trecut, nu? Adică Republica Moldova a fost în general dominată de forțele apropiate de Moscova. Fără să fiu expert pe zona asta, nu pot însă să nu constat faptul că lucrurile nu au mers într-o direcție bună. Și este foarte important și pentru noi, ca România, să fim atenți la modalitatea în care lucrăm cu Republica Moldova. Nu ai o altă soluție acolo (decât cea pro-europeană - n.red.), așa cum nici noi n-am avut altă soluție. E o țară foarte mică Moldova. Și noi suntem în comparație cu India, de pildă, o țară foarte mică. Moldova chiar e un stat mic. Iar Moldova trebuie să facă ceea ce am făcut noi și anume să atragă fonduri europene, să-și dezvolte agricultura, să atragă companii străine. Cum pot face lucrurile astea? Prin deschiderea către Occident. Se așteaptă cineva că o să vină oamenii de afaceri de la Tiraspol să investească în Chișinău, să aducă prosperitate? Se așteaptă cineva ca oligarhii de la Moscova să vină să creeze locuri de muncă pentru tinerii moldoveni? Tot ceea ce poate să ofere Moscova este gaz ieftin. Atât! Altceva nu are ce oferi, în timp ce Europa oferă o deschidere către o lume occidentală, civilizată și prosperă. 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.