Actualitate Internă Focus

Cine este Oleksi Danilov, noul ambasador al Ucrainei în R.Moldova, și de ce a fost schimbat, de fapt, din funcția importantă pe care o ocupa la Kiev / Analist: „Și-a bătut joc de un înalt oficial chinez”

Cine este Oleksi Danilov, noul ambasador al Ucrainei în R.Moldova, și de ce a fost schimbat, de fapt, din funcția importantă pe care o ocupa la Kiev / Analist: „Și-a bătut joc de un înalt oficial chinez”

Noul ambasador al Ucrainei la Chișinău, Oleksi Danilov (foto sus, stânga), 61 de ani, este cunoscut opiniei publice mai ales în calitate de șef al Consiliului de Securitate şi Apărare din Ucraina, poziție din care a fost schimbat însă, săptămâna trecută, la decizia președintelui Volodimir Zelenski. 

Decizia a surprins la nivel internațional, dar nu mai puțin surprinzătoare a fost și numirea sa drept șef al diplomației ucrainene în R.Moldova. 

Zelenski a explicat însă că Danilov şi-a dorit o poziţie diplomatică, argumentând că funcția oferită acestuia la Chișinău nu este una oarecare, având în vedere importanța R.Moldova în noul context geopolitic regional. 

„Un stat extrem de important – atât din punct de vedere al provocărilor de securitate din regiune, cât şi din punct de vedere al cooperării bilaterale”, a mai spus Zelenski.

Expertul Centrului pentru Strategii de Apărare din Ucraina, Oleksandr Hara, citat de Europa Liberă Moldova, neagă ideea că Danilov ar fi fost îndepărtat din cauza ambițiilor politice sau a eșecului contraofensivei ucrainene din vara anului trecut - motive vehiculate de pildă în legătură cu demiterea lui Zalujnîi din fruntea armatei.

„Nu l-am văzut pe Danilov ca pe un rival al președintelui Zelenski, el nici nu a indicat că ar dori să intre pe scena politică. (...) Este un birocrat, un membru al administrației prezidențiale, iar popularitatea sa nu este comparabilă cu cea a lui Zalujnîi, care era un simbol al armatei ucrainene”, a afirmat Hara.

Motivul demisiei lui Danilov este legat de ultima sa prestație pe plan diplomatic, el fiind acuzat că l-ar fi „insultat” pe trimisul special al Chinei pentru afaceri eurasiatice, Li Hui.

Într-o emisiune televizată, Danilov a spus că emisarul chinez „nu are voie să se amestece” în treburile Ucrainei, după ce Li Hui sugerase că până la urmă Rusia și Ucraina tot vor trebui să negocieze ca să ajungă la pace.

În intervenția televizată, Danilov a părut să-și bată joc chiar de numele oficialului chinez, dându-i o conotație obscenă, mai arată Europa Liberă Molodva.

Danilov (stânga imaginii) alături de președintele ucrainean Volodimir Zelenski și de generalul Valeri Zalujnîi, fostul șef al Forțelor Armate Ucrainene, schimbat și el din funcție, la început de februarie, și numit ambasador al Ucrainei în Regatul Unit

Danilov și-a început cariera politică în anii 1990, în estul Ucrainei, unde a ocupat funcția de primar al orașului Lugansk între 1994 și 1997. Mai târziu, în timpul președinției lui Viktor Iușcenko, a devenit guvernator al regiunii, iar între 2006 și 2007 a fost deputat în Rada Supremă, ales pe listele blocului Iulia Timoșenko.

În 2019 a fost numit în calitate de secretar al Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, fiind și consilier pe probleme de securitate al președintelui Volodimir Zelenski.

Danilov a absolvit în 1981 Școala Tehnico-Agricolă din Starobilsk, specialitatea medicină veterinară, an în care a început și să lucreze ca medic veterinar la o fermă din Voroșilovgrad (în prezent Lugansk). Din 1983 până în 1987, a fost medic veterinar în mini-grădina zoologică a parcului „1 mai” din același oraș. Ulterior a înființat o cooperativă, pe care a condus-o până în 1990, iar din 1991 până în 1994 a făcut antreprenoriat.

În 1999, Danilov a absolvit Universitatea din Lugansk⁠, devenind licențiat în istorie. În 2000, a obținut master în management la Universitatea de Stat a Ucrainei de Est „Vladimir Dal”⁠. În 2000 a dobândit și diploma de absolvent în drept de la Universitatea de Stat de Afaceri Interne din Lugansk⁠.

După părăsirea funcției de deputat, a revenit la funcția anterioară de director adjunct al Institutului pentru Integrare și Dezvoltare Europeană, dobândind notorietate datorită aparițiilor la emisiuni de prime-time, în care condamna oligarhia, privatizările ilegale, „coloana a cincea” a Rusiei în Ucraina și voturi „trădătorilor” din Parlament.

A fost secretar adjunct al Consiliului de Securitate și Apărare Națională al Ucrainei⁠ în perioada 23 iulie – 3 octombrie 2019, devenind apoi, până la 26 martie 2024, șeful acestei structuri. Zelenski l-a înlocuit cu fostul șef al serviciilor secrete, Oleksandr Lîtvînenko.

Anterior lui Danilov, funcția de ambasador al Ucrainei în R.Moldova a fost ocupată de Marko Șevcenko căruia ministrul de Externe, i-a conferit, luni,medalia „Meritul diplomatic, clasa I”, cea mai înaltă distincție a Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova și reprezintă recunoașterea eforturilor și dedicării remarcabile a diplomatului în consolidarea relațiilor dintre Republica Moldova și Ucraina. 

„L-am asigurat pe domnul Marko Șevcenko că, Republica Moldova este solidară cu poporul ucrainean și va oferi tot sprijinul necesar, ori de câte ori este nevoie. Sunt convins că, nicio provocare nu ne va abate de la realizarea priorităților și obiectivelor noastre comune, de la parcursul nostru comun spre un viitor mai bun, spre o Europă pașnică, stabilă, unită și prosperă. La sfârșitul întrevederii, i-am urat domnului ambasador mult succes în activitatea sa de mai departe. Sunt convins că, indiferent unde se va afla o să rămână un prieten fidel al Republicii Moldova”, a declarat Mihai Popșoi la înmânarea distincției.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.