Actualitate Internă Focus Featured

EXCLUSIV: Profilul a 4 agenți ai FSB care activează în nordul Basarabiei noastre, fără ca autoritățile de la Chișinău să le cauzeze vreo problemă, oricare. Cine sunt Jukov, Moroșan, Nesterovschi și Petrovici. Pericolul incitării la ”separatism” (invitarea ocupanților ruși) printre basarabenii vorbitori de limbă rusă din nordul R.Moldova

EXCLUSIV: Profilul a 4 agenți ai FSB care activează în nordul Basarabiei noastre, fără ca autoritățile de la Chișinău să le cauzeze vreo problemă, oricare. Cine sunt Jukov, Moroșan, Nesterovschi și Petrovici. Pericolul incitării la ”separatism” (invitarea ocupanților ruși) printre basarabenii vorbitori de limbă rusă din nordul R.Moldova

Odinioară un far important al românismului și al unionismului în genere, care dădea tonul Reunirii cu patria-mamă România, Bălțiul și implicit nordul Basarabiei au ajuns astăzi doar o lumină puțin spus palidă a ceea ce au reprezentat în trecut. După ocupația sovietică (adică rusă) a Basarabiei în 1940, și apoi din nou, în 1944, Kremlinul s-a îngrijit să-și planteze tot felul de germeni alogeni pretutindeni în teritoriile românești dintre Prut și Nistru. 

Experimentele coloniale rusești au dat roade nemaipomenite în special în nordul Republicii Moldova, acolo unde au crescut și s-au format, decenii la rândul, tot soiul de elemente agresive rusofile, uneori mai belicoase decât înșiși colonizatorii de la Moscova. Acestora li se adaugă agenturile serviciilor secrete rusești. 

Ca să înțelegeți cât de grav au stat și stau lucrurile, Podul.md vă prezintă câteva ,,somități” destul de reprezentative ale așa-zisei ”lumi rusești” (ruskii mir) pe care aceasta le-a născocit relativ recent, dacă am vorbi la scara istoriei, în nordul Republicii Moldova (adică în Basarabia noastră). 

Serghei Axionov (așa-zisul ”guvernator” al Peninsulei ucrainene Crimeea, ocupată ilegal de Rusia în 2014), Valerii Gorenkin (așa-zisul ”rector” al așa-zisei ”Universități rusești de Cultură, Artă și Turism” din Crimeea ocupată), separatistul Aleksandr Viktorovich Korshunov (așa-zis ,,deputat” al așa-zisei Transnistria, ,,ales” pe circumscripția Tighinei românești, oraș ocupat la fel de ilegal de către Rusia) sunt doar câteva personaje notorii din fauna ,,lumii rusești”, toți cei invocați născându-se în orașul Bălți, considerat centrul regiunii de nord a Basarabiei noastre. 

Pe noi însă nu ne interesează prea mult acești lumpeni sinecuriști plecați de mulți ani din Republica Moldova, în prezent fiind îndopați în Federația Rusă sau în teritoriile ucrainene ocupate, prin instalarea în diverse funcții călduțe, exact pe măsura slugărniciei și pupincurismului lor. 

În prezentul articol, Podul.md va face referire la câțiva agenți FSB-iști care activează acum în nordul Basarabiei, de unde sunt originari, fiind legendați în diverse poziții sau roluri: consilieri locali, promotori ai ,,monumentalizării” ocupației rusești și așa-ziși ,,activiști civici”, la care se adaugă chiar și deputați din Parlamentul R.Moldova.  

Vorbim despre Veaceslav Jukov, Maxim Moroșan, Aleksei Petrovici, și Alexandru Nesterovschi. Toți acești patru indivizi sunt consiliați și primesc indicații directe de la structura criminală de spionaj a Rusiei. Deși, la prima vedere, aceștia par că îndeplinesc misiuni distincte, lucrând în dimensiuni diferite, totuși, acțiunile lor sunt coordonate și consiliate de FSB, ei având câteva ținte comune: promovarea șovinismului filorus anti-românesc (mistificarea istoriei, transformarea sovieticilor din ocupanți, cum au fost, în ”eliberatori”, a armatei române, în loc de armată națională, proprie Basarabiei românești cum a fost și este firesc, ,,în ”armată de ocupație”, cum îi place Kremlinului să spună – iar pentru perioada 1941-1944, acești alogeni parazitari (căci asta sunt, în special Jukov, Petrovici și Nesterovschi, ei având legături minime spre deloc cu spațiul nostru românesc) numesc Armata Regală Română… ”,armata româno-fascistă de ocupație”. 

Jukov 

Veaceslav Jukov – fost consilier municipal la Bălți din partea partidului dodonist PSRM, astăzi, ales din nou consilier, doar că din partea partidulețului șorist ,,Renaștere” (altă grupare a Kremlinului) – s-a făcut remarcat prin diverse manifestații profund românofobe și incitatoare la ură interetnică, care glorificau ocupația sovietică (adică rusă) a Basarabiei și înjurau din toate corzile România și pe români (și pe românii-basarabeni, băștinașii acestui ținut). Aceste afronturi, demne de o interdicție de indezirabilitate în statul românesc de la Vest de Prut, au fost și sunt organizate intenționat în nordul Basarabiei și orașul Bălți, acolo unde o bună parte din locuitori (fie români-basarabeni, fie ruși, fie ucraineni) sunt vorbitori de limbă rusă (ca să fim mai expliciți, prima lor limbă de comunicare e limba rusă) și respectiv, sunt mai vulnerabili la minciunile propagandei rusești, intens cultivată încă din perioada sovietică. 

Jukov s-a mai făcut cunoscut prin diferite scandaluri legate de corupție, distribuirea de fake news, promovarea tezelor staliniste despre așa-zisul ,,moldovenism” (făcătură kremlinezo-transnistreană), primatul așa-zisei ”limbi moldovenești” (scornire NKVD-istă anti-științifică și anti-românească din capul locului) și multe alte mizerii de acest fel – detalii AICI și AICI

Moroșan 

Deși poartă un nume de familie românesc, Maxim Moroșan este un rusofil virulent și periculos. La Bălți, dar și în alte orașe din nordul Republicii Moldova, a organizat manifestații și marșuri de glorificare a ocupanților sovietici, uneori separat, alteori împreună cu Veaceslav Jukov. Moroșan este președintele asociației FSB-iste ”Я Бельчанин” (”Eu sunt bălțean”), prin intermediul căreia își creează vizibilitate în spațiul public, sporindu-și aria de împroșcare a arațiunilor sovietice și rusești în genere – detalii AICI

Numitul Maxim Moroșan a absolvit Academia financiar-industrială din Moscova, cu specialitatea jurist, și Academia prezidențială (РАНХиГС) din același oraș, cu specialitatea administrație municipală și de stat. Timp de 10 ani s-a autointitulat ”reprezentantul diasporei moldovenilor din Federația Rusă” (tot un soi de ”reprezentant” al diasporei basarabene din Rusia se considera și FSB-istul Aleksandr Kalinin, șeful mercenarilor din batalionul zis ,,Dnestr” care luptă în războiul de ocupație al Rusiei în Ucraina – detalii AICI

În 2023, în perspectiva importantelor mize electorale din Republica Moldova, rușii l-au parașutat pe Moroșan în funcția de președinte al organizației Bălți a Partidului Socialiștilor. 

Nesterovschi 

Alexandr Nesterovschi este un alt rusofil fanatic, de asemenea născut în nordul R.Moldova. Spre deosebire de ceilalți FSB-iși analizați, el a făcut și face jocurile Rusiei chiar din Parlamentul basarabean, adică de la cel mai înalt nivel. Parcursul său politic este asemănător cu cel al lui Veaceslav Jukov: a fost lansat în politică de PSRM, trecând ulterior în barca infractorului fugar Șor (la partidulețul kremlinopat ”Renaștere”). Cei doi au schimbat doar țâța de la care sugeau, însă vaca a rămas aceeași, bineînțeles. 

Nesterovschi s-a făcut popular în rândurile vorbitorilor de limbă rusă prin același tip de discurs propagandistic și obsesiv românofob, la fel ca în cazurile de mai sus. Politrucul este acuzat de corupere pasivă și riscă până la 15 ani de închisoare – detalii AICI

Astăzi, Nesterovschi, împreună cu tot desantul lumpenilor lui Șor, merge cu regularitate la Moscova, unde, fiți convinși, transmit tot felul de rapoarte serviciilor federale rusești. Nu excludem că informările privesc inclusiv anumiți cetățeni ai Republicii Moldova, printre care jurnaliști critici la adresa criminalului Putin și a Rusiei genocidare – detalii AICI

Petrovici

Ultimul nume pe lista noastră de slugoi aflați în siajul Kremlinului este Alexei Petrovici, așa-zis ”activist civic” și ghiolban aplaudac al trecutului sovietic. Potrivit surselor Podul.md, Petrovici deține și cetățenie rusă pe lângă cea a Republicii Moldova. 

Chiar zilele trecute, Petrovici a fost însărcinat de FSB să discrediteze, în nordul Republicii Moldova, aniversarea a 106 ani de la Unirea Basarabiei cu patria-mamă România. Motiv pentru care, acest tomberon s-a făcut din nou remarcat prin lăturile rusești revărsate la adresa României și a românilor. 

Previzibil, Petrovici a încercat să umbrească acest eveniment deosebit din istoria noastră, a românilor de pe ambele maluri ale Prutului, cu o pagină tragică din istoria Basarabiei – aniversarea a ceea ce Petrovici numește ca fiind ”80 de ani de la eliberarea de sub ocupația româno-fascistă” a Basarabiei (nimic nou, nu-i așa?, am mai auzit asta).  Pentru o corectă informare, amintim că, în 1944, URSS reocupă Basarabia românească, urmând să o treacă prin genocid, detenție politică, deportări, colonizări (de unde și apariția acestui Petrovici), deznaționalizări și execuții sumare sub pretextul unor acuzații false (și alte asemenea barbarii de neimaginat). 

Fidel punctajelor de la Kremlin, Petrovici amenința, pe Facebook, că el și gașca lui ”abia așteaptă” referendumul privind integrarea Republicii Moldova în UE. 

Recent, Petrovici a vizitat orașul rusesc Samara, unde s-a plâns că, vezi Doamne, autoritățile Republicii Moldova au interzis posturile rusești de propagandă care incită la genocid în Ucraina (închipuiți-vă că individul le-a numit ”posturi informative, independente”). 

Într-o postare pe Facebook, FSB-istul alogen îi amenință pe românii-basarabeni, debitând că, ”din păcate, soldatul sovietic nu a reușit să extirpeze fascismul definitiv”

Când astfel de amenințări (care se pretind ”justificative”) curg în întreg spațiul post-sovietic, nu doar în R. Moldova, mesajul lor este foarte clar și subliniază încă odată intențiile criminale și genocidare ale Kremlinului, precum și așa-zisul velicorusism șovinist, rasist și colonial al purtătorilor concepției de ,,ruskii mir”. Iată ce a fost în stare să vomite Petrovici despre români: ”Ați îndrăznit să vă recăpătați demnitatea și identitatea la voi acasă, în dauna noastră, a rușilor colonizatori, să cinstiți memoria înaintașilor voștri, și nu memoria buneilor noștri, să puneți limba rusă pe planul doi, și nu pe primul, cum v-am învățat noi în anii sovietici, să ridicați măcar un pic capul sus, să nu ne mai considerați pe noi, rușii, frați sau frați mai mari. Gata, avem tot temeiul să vă considerăm și fasciști și naziști. Ne rezervăm dreptul să vă denazificăm și să vă punem la respect. Noi și doar noi o să vă măsurăm gradul de nazism și fascism din sânge”

Este fără îndoială că Alexei Petrovici reprezintă un pericol public, iar incitările și amenințările, alături de propaganda anti-românească pe care o practică nu sunt de ieri și azi, ci de ani și ani de zile. Până acum, rămâne inexplicabilă lipsa de reacție a autorităților Republicii Moldova față de acest FSB-ist, dar și față de alții, care continuă să sfideze, umilească și să-și bată joc de cetățenii acestui stat. 

Atenție! 

Dar acțiunile acestora pot merge mult mai departe, la fel ca în cazul agenturii FSB-iste din Donețsk și Luhansk în 2014. Toți cei patru indivizi amintiți, împreună cu alți agenți ai serviciilor secrete rusești din Republica Moldova, în momentul în care vor primi ordine corespunzătoare de la Kremlin, vor simula un așa-zis fals ,,separatism” filorusesc în nordul Republicii Moldova. Menirea acestuia va fi de a arăta, prin propagandă și manipulare kremlinopată, că locuitorii din nordul Republicii Moldova nu-și doresc nici Unirea, nici integrarea în UE, ci aderarea la spațiul CSI, sau, mai grav, alipirea la Rusia. Putin e gata să rupă Basarabia noastră în bucăți folosind scenariul transnistrean – atât în nord, cât și în sud, în așa-zisa Găgăuzia. 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.