Externe Actualitate Internă

Rareș Bogdan subliniază că apartenența României la NATO servește ca umbrelă de securitate și pentru statul vecin ce "ne este parte din trup": "Îndrăznesc să spun că Moldova ar fi fost în situația Ucrainei! Aud niște comentarii: dar cine ne amenință? Ei bine, Ucraina nu e în NATO" / "Sub ruși eram niște ferme, niște vaci de muls, o piață de cumetrie făcută cu tancurile"

Rareș Bogdan subliniază că apartenența României la NATO servește ca umbrelă de securitate și pentru statul vecin ce "ne este parte din trup": "Îndrăznesc să spun că Moldova ar fi fost în situația Ucrainei! Aud niște comentarii: dar cine ne amenință? Ei bine, Ucraina nu e în NATO" / "Sub ruși eram niște ferme, niște vaci de muls, o piață de cumetrie făcută cu tancurile"

Republica Moldova ar fi fost în situația Ucrainei dacă România nu s-ar fi aflat în NATO, a declarat marți liderul delegației eurodeputaților români din cadrul PPE, Rareș Bogdan, subliniind că apartenența României la structura defensivă politico-militară euro-atlantică reprezintă o umbrelă de securitate inclusiv pentru statul vecin ce "ne este parte din trup".

Marcând importanța apartenenței României la NATO, la 20 de ani de la aderare, Rareș Bogdan a demontat o serie de narative moscovite propagate în spațiul public de pseudopatrioții români și a amintit ce a presupus expansionismul rusesc pe continentul european în secolul XX: "Eram niște ferme, niște vaci de muls, o piață de cumetrie făcută cu tancurile".

"Ziua NATO. 20 de ani de când am aderat, 75 de la înființare. Dacă țara noastră n-ar fi membră, mulți români ar sta cu bagajele făcute. În ciuda evidenței că suntem în siguranță, ca stat, tocmai deoarece pe noi scrie NATO, mai sunt români (tot mai puțini, din fericire) care întreabă cu ce ne încălzește asta, cum ne plătește facturile. Oameni buni, dacă n-am mai exista, n-am mai avea de plătit, nu? Aud niște comentarii: dar cine ne amenință? Ei bine, Ucraina nu e în NATO. Nici Republica Moldova. «Vocea patriotului național» se înserează din nou: nu exagera, Bogdane, rușii n-au treabă cu noi, ei revendică ceea ce cred că le aparține! Hai, pe bune? Păi până de curând, să zicem că le aparținea Europa, căci o alimentau cu energie - ce eroare strategică să nu ții cont de avertismentele făcute de americani acum vreo 50 de ani! Iar până prin 1989, le aparținea o mare bucată din acest continent. Și nu doar ideologic. Eram niște ferme, niște vaci de muls, o piață de cumetrie făcută cu tancurile. Acele tancuri care acum terorizează o națiune și amenință alta. Iar Republica Moldova ne este parte din trup. Ce nu se înțelege? Dacă România n-ar fi în NATO, îndrăznesc să spun că Moldova ar fi fost în situația Ucrainei. De aceea, negocierile de aderare Moldova - Uniunea Europeană au o importanță istorică. Ele trebuie scurtate cât de mult se poate, românii de peste Prut trebuie apărați, iar întărirea flancului estic al NATO este cea mai bună decizie. În concertul strategic defensiv al Alianței Nord-Atlantice, România este cel mai important actor. Țara noastră a avertizat Europa nu o dată că rușii nu sunt parteneri credibili. Mai ales studiind mișcările lui Putin. Noi știam, istoria ne-a livrat certitudini pe care Vestul UE nu le-a trăit pe propria piele. Dar bine că s-a trezit! Doamne ajută!", a precizat liderul liberal. 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.