Actualitate Internă Focus

Maia Sandu, pe tema vizitelor din ce în ce mai dese efectuate de Evghenia Guțul în Rusia: "Înțeleg că cei din Comrat consideră că războiul este normal"

Maia Sandu, pe tema vizitelor din ce în ce mai dese efectuate de Evghenia Guțul în Rusia: "Înțeleg că cei din Comrat consideră că războiul este normal"

Președinta Maia Sandu a vorbit despre recentele vizite ale bașcanei Găgăuziei, Evghenia Guțul, în Federația Rusă, acolo unde s-a fotografiat cu președintele rus Vladimir Putin. „Nu îi înțeleg pe acești oameni”, a declarat șefa statului într-un interviu acordat pentru Nokta.md.

„Nu înțeleg cum oamenii nu văd unde este pace și unde este război. Suntem oameni pașnici în Moldova și am lucrat tot acest timp pentru a menține pacea. Și vreau să spun că menținerea păcii va continua să fie prioritatea noastră principală. Suntem de partea păcii, nu îi putem sprijini pe cei care au început acest război, pe cei care ucid civili în fiecare zi. Înțeleg că cei din Comrat care vorbesc despre asta, care merg acolo, cred că războiul este normal. Nu îi înțeleg pe acești oameni”, a spus Maia Sandu.

Amintim că Evghenia Guțul, guvernatoarea regiunii autonome Găgăuzia, situată în sudul Republicii Moldova, a mers pentru a două oară în ultima lună în Federația Rusă.

Zilele trecute, bașcana controlată de oligarhul fugar Ilan Șor a declarat că Găgăuzia își va declara imediat independența în cazul în care Republica Moldova se va uni cu România.

În ultima evaluare a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) despre ofensiva rusă în Ucraina se vorbește și despre încercările Kremlinului de a destabiliza democrația și societatea din Republica Moldova prin folosirea unor actori politici pro-ruși. ISW s-a referit, în primul rând, la bașcana Guțul, care în ultima perioadă a făcut mai multe declarații critice la adresa guvernării și a întreprins vizite în Rusia. Think tank-ul american a concluzionat că Moscova „încearcă probabil să folosească actori pro-ruși din Moldova pentru a destabiliza democrația și societatea moldovenească, pentru a preveni aderarea Moldovei la Uniunea Europeană sau chiar pentru a justifica viitoare operațiuni hibride sau convenționale împotriva R. Moldova”. Detalii AICI.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.