Monday, Sep 9, 2024
Focus Featured

Autoritățile moldovene răspund noilor acuzații halucinante de la Moscova: „Nu avem nevoie de lecții de istorie din partea Rusiei, care a readus războiul pe continent!”. Regimul terorii de la Kremlin acuză Chișinăul de „românizare”, „rusofobie” și „neonazism”

Autoritățile moldovene răspund noilor acuzații halucinante de la Moscova: „Nu avem nevoie de lecții de istorie din partea Rusiei, care a readus războiul pe continent!”. Regimul terorii de la Kremlin acuză Chișinăul de „românizare”, „rusofobie” și „neonazism”

Reprezentanta Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a lansat din nou acuzații false la adresa autorităților moldovene. De această dată, Maria Zaharova a atacat guvernarea de la Chișinău pentru că ar refuza să celebreze, de 9 mai, „eliberarea de către Armata Roșie”, dar și pentru comportamentul „rusofob”, „impunerea de valori netradiționale cetățenilor” și „românizarea” Republicii Moldova.

„Actuala conducere moldovenească, punând în aplicare obedient scopul „Occidentului colectiv” de a crea o istorie alternativă și de a justifica criminalii naziști, nu participă la evenimentele de comemorare, cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la eliberarea Moldovei. De ce? Pentru că din punctul de vedere al evenimentelor din secolul al XX-lea, ei promovează ideologia neonazistă”, a declarat Zaharova în cadrul unui briefing de presă.

Ea spune că „nimic nu poate justifica absența regimului Maiei Sandu” de la evenimentele comemorative. „Nu există nicio explicație pentru aceasta, cu excepția uneia. Atunci naziștii au pierdut, iar acum vor să se răzbune pe teritoriul Moldovei. Nu vor reuși. În loc să se încline în fața strămoșilor lor și să aducă un omagiu celor care au făcut posibil viitorul țării lor, ei își bat joc de veterani, activiști și voluntari”, a adăugat Zaharova.

Ce deranjează, de fapt, regimul de la Kremlin

Ce nu spune reprezentanta Ministerului rus de Externe este că Republica Moldova marchează sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial și victimele acestuia de Ziua Europei și Ziua Victoriei, iar reprezentanții autorităților, precum și conducerea de vârf a statului, participă întotdeauna la acțiunile de comemorare. De fapt, Rusia este deranjată de faptul că abordarea guvernării moldovene nu coincide cu viziunea imperialistă a Moscovei față de eveniment, ci pune accent pe comemorarea victimelor războiului și celebrarea păcii, renunțând la vechea practică a guvernării comuniste de a sărbători „Ziua Victoriei” cu mult fast și simboluri sovietice.

„Pe 9 mai în Moldova comemorăm eroii căzuți în Al Doilea Război Mondial și sărbătorim victoria asupra nazismului și fascismului și pacea care a cuprins Europa după această victorie. Pacea care a stat la baza întemeierii unei Europe unite și prospere. Nu avem nevoie de lecții de istorie din partea Federației Ruse, care a readus războiul pe continentul european”, a declarat Ministerul de Externe al R. Moldova pentru tv8.md.

Și de această dată, Zaharova a declarat că guvernarea PAS nu are nimic în comun cu democrația, libertatea și drepturile omului: „Dimpotrivă, represiunile împotriva opoziției și mass-media independentă, din păcate, au devenit normalitate în Moldova”, a comentat ea.

„Atacurile neprietenoase la adresa țării noastre au devenit o rutină cotidiană. Nu este surprinzător, întrucât cursul agresiv anti-rusesc, pentru care pare să fie bine plătită actuala guvernare de la Chișinău, este o condiție pentru aderarea la Uniunea Europeană și interacțiunea cu NATO”, a adăugat Zaharova.

Moscova vede „românizare” într-un banal recensământ al populației

„În Moldova are loc o românizare artificială şi forţată a populaţiei, cu o rusofobie accentuată”, a declarat reprezentanta MAE rus, cu referire la recensământul populației și locuințelor, care se desfășoară în această perioadă în Republica Moldova.

„Românizarea a devenit o politică de stat a guvernării care are paşapoarte româneşti”, a spus Zaharova, menționând că „cel mai odios aspect al ei este numirea în instituţiile de stat a unor persoane de la Bucureşti și schimbarea numelui „limbii moldoveneşti” în limba română”.

Acuzațiile despre „rusofobie” și „românizare” fac parte din narațiunile false obișnuite ale propagandei ruse atât la nivelul declarațiilor oficiale la nivel înalt, cât și la nivelul canalelor de dezinformare (pagini, grupuri și comentatori de pe rețelele de social media, site-urile de știri etc).

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.