Actualitate Internă Cap de pod

Propaganda Kremlinului a început să vorbească tot mai insistent despre cum ar trebui Rusia să ”protejeze” așa-zisa Găgăuzia. Se știe: înainte de agresiunile militare sau de orice altă ticăloșie, Rusia mai întâi își pregătește informațional opinia publică, adică o manipulează pentru a fi aptă să accepte și să susțină crimele în masă săvârșite în afara țării

Propaganda Kremlinului a început să vorbească tot mai insistent despre cum ar trebui Rusia să ”protejeze” așa-zisa Găgăuzia. Se știe: înainte de agresiunile militare sau de orice altă ticăloșie, Rusia mai întâi își pregătește informațional opinia publică, adică o manipulează pentru a fi aptă să accepte și să susțină crimele în masă săvârșite în afara țării

Propaganda Kremlinului a început, brusc, să vorbească tot mai insistent despre cum ar trebui Rusia să ”protejeze” așa-zisa Găgăuzia de România, în cazul în care Basarabia se Reunifică cu aceasta. Aparent, nimic nou, aceleași atacuri românofobe cu exagerarea sau negativizarea dezideratului Unirii R. Moldova cu România. 

Aceeași partitură a jucat-o Rusia și la începutul anilor 90, odată cu obținerea independenței și suveranității R. Moldova față de Imperiul colonial sovietic. Și atunci ca și acum, pentru a justifica agresiunea militară din stânga Nistrului, Kremlinul a tot insistat cu ”pericolul românesc din dreapta Prutului”, însă pe o notă mult mai agresivă, cu lansarea unor lozinci la Tiraspol de genul ”fasciștii moldo-români”. 

Tendințe asemănătoare cu cele de acum mai bine de 30 ani le vedem repetându-se. Zilele trecute, escorta de serviciu de la Ministerul Afacerilor Externe – sorcova Maria Zaharova – ne-a făcut să ne amintim de ororile și crimele rusești comise atât pe malul drept, cât și pe malul stâng al Nistrului urmare a războiului de agresiune al Federației Ruse asupra R.Moldova. Cam ce credeți că a avut de spus Zaharova despre basarabeni la farafastâcul ei săptămânal, numit ”conferință de presă”? (detalii AICI)

Ei bine, individa s-a arătat deranjată că autoritățile de la Chișinău, țineți-vă bine, ”nu au sărbătorit 80 de ani de la eliberarea Basarabiei”. De fapt, cei ”80 de ani de la eliberare” nu au reprezentat nimic altceva decât o altă ocupație rusească, una care s-a lăsat cu cele mai tragice consecințe. 

Cu această reocupație rusească a început adevăratul genocid împotriva românilor basarabeni, care au fost deportați masiv, deznaționalizați, inferiorizați și discriminați deși erau majoritarii, ruralizați intenționat, uciși arbitrar, rusificați, și lista de crime și subjugări la care am fost supuși poate continua. 

Zaharova a mai declarat că autoritățile R.Moldova ar promova ”neonazismul” și așa-zisa ”românizare artificială”. De râs și de plâns, dacă în cazul etichetelor mincinoase gen ”neonazism/neonaziști” se ascunde furia Rusiei genocidare că basarabenii, dar și oricare alt popor care s-a aflat anterior sub ocupația sovietică a decis să își recapete demnitatea și să studieze propria istorie, să-și cinstească proprii eroi, și NU cotropitorii Rusiei ocupante și pe moscali – acest lucru mai nu este demult o noutate. 

Înainte de a ataca Georgia în 2008, criminalii de la Kremlin au făcut exact la fel, transformându-i pe georgieni în ”fasciști” în ochii opiniei publice rusești, adică în ochii consumatorilor interni de propagandă canceroasă kremlinopată. Din 2014 și până în prezent, și ucrainenii au fost transformați în ”naziști” și ”fasciști”, iar rușii, așa-zișii ”frați”, nu au nicio problemă cu asta, dimpotrivă, în marea lor majoritate, susțin genocidul poporului ucrainean care a început pe 24 februarie 2022.

Zaharova a mai debitat o enormitate – cică românii din Basarabia sunt supuși unei ”românizări forțate”. Cum vine asta, să-i ”românizezi” pe români?! E o disonanță cognitivă aici. E, dar când o spui pentru consumatorul intern turmentat până peste cap de propagandă mincinoasă, și mai schițezi și fața aia de mare luptătoare ”anti-nazistă” (avem și noi pe centură), sigur că rușii te vor aplauda și te vor crede. Mai ales că aceiași ruși nu cunosc nimic despre faptul că românii și românii basarabeni sunt același popor, că și basarabenii vorbesc limba română, că au, cu micii excepții, câte o rudă-două în dreapta Prutului, dar și invers, iar jumătate dintre basarabeni deja și-au redobândit cetățenia română care le aparține de drept și istoric, fiindcă au pierdut-o împotriva voinței lor tocmai din cauza Zaharovilor și Zaharoavelor care i-au ocupat și lipsit de acest drept în 1940, dar și în fatalul an 1944 despre care vorbește MAE rus. 

Basarabenii ar trebui să știe că acum propaganda rusă îndeamnă la modul cel mai serios ca Rusia criminală în masă să ajungă atât până către raioanele din stânga Nistrului ale R.Moldova, cât și către așa-zisa regiune găgăuză din sudul statului moldovean pentru a le ocupa ilegal și criminal. Propagandiștii se pregătesc, își fac planuri. De exemplu, ei scriu că, pentru a face acest lucru posibil, ar trebui ”fentată” geografia, adică, în sens militar, pentru că din punct de vedere geografic nu-și pot realiza aceste planuri criminale: ar trebui spart ”coridorul Nikolaev” spre așa-zisa Transnistria. 

Iată ce amenințări mincinoase debitează un propagandist al Kremlinului pentru portalul rusesc dzen.ru: 

”Dacă conducerea țării noastre nu va da dovadă de determinare, nu va mai exista o a doua șansă de a apăra Găgăuzia, Transnistria și întregul sud al Novorossiei, inclusiv Odessa, deoarece România va absorbi complet aceste teritorii” – detalii AICI. 

Iar oficina rusească Kommersant scrie că așa-zisele Găgăuzia și Transnistria sunt ”două capete de pod care ar putea fi folosite pentru o ofensivă politică împotriva Chișinăului în timpul alegerilor prezidențiale moldovenești din toamnă” (detalii AICI). 

De asemenea, Kommersant îi amenință pe basarabeni cu războiul: ”Declarațiile de la Tiraspol și Comrat privind dezacordul lor de a se îndrepta spre UE dau impresia unei scindări și a existenței unui conflict intern în cadrul republicii, plin de evoluții imprevizibile”.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.