Podul Minciunilor Actualitate Internă Cap de pod

FOTO. Studiu de caz: Cum a încercat Kremlinul să inflameze societatea moldovenească prin împânzirea Chișinăului cu afișe false

FOTO. Studiu de caz: Cum a încercat Kremlinul să inflameze societatea moldovenească prin împânzirea Chișinăului cu afișe false

Chișinăul s-a pomenit, în dimineața zilei de miercuri, cu două tipuri de afișe lipite pe clădirile și pilonii din oraș. Unul dintre afișe „recruta” moldoveni pentru Legiunea străină franceză, în timp ce al doilea - pentru armata Republicii Moldova. Ambele sunt făcături și reprezintă opera Rusiei, iar mai jos explicăm de ce.

Paginile de Facebook și canalele de Telegram pro-ruse au pretins de dimineață că Legiunea franceză recrutează soldați moldoveni, iar dovada ar consta în mai multe afișe lipite prin Chișinăul. Imaginile au apărut pe o pagină nou-creată de Facebook, aceeași care, zilele trecute, a promovat, sponsorizând, falsul grosolan despre trimiterea de migranți din Polonia în R. Moldova. Imaginile au fost preluate ulterior și de canelele de Telegram de serviciu ale propagandei ruse (aici, aici și aici).

Textele de pe afișe au fost scrise într-o română plină de greșeli și nu conțin nicio informație de contact. Firește, Legiunea străină franceză nu a anunțat recrutări în Moldova, iar dacă ar face-o, cu siguranță nu ar fi într-un asemenea mod. Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, afișele sunt „un fals grosolan”, iar campanii de acest fel „sunt realizate cu scopul de a induce frică și nelămurire în rândul populației”.

Un alt rând de afișe false se referă tot la recrutări, doar că de această dată, chipurile, din partea Ministerului Apărării. Instituția a dezmințit imediat informația că ar recruta militari în acest fel, însă canelele de dezinformare de limbă rusă au fost active și de această dată, inclusiv pe Telegram (exemple aici și aici).

„O nouă dezinformare ce vizează Armata Națională. De această dată, falsurile au o altă formă — postere lipite pe clădiri și piloni cu referire la angajarea în serviciul militar pe contract. Ministerul Apărării atenționează cu privire la conținutul acestor materiale, care este unul manipulator și nu corespunde adevărului. Menționăm că acțiunile de angajare pe contract în Armata Națională sunt promovate prin canale și surse oficiale ale Ministerului Apărării și ale Guvernului Republicii Moldova. Acestea se desfășoară în conformitate cu legislația în vigoare, prin intermediul Centrelor militar-teritoriale și Direcția personal și mobilizare a Marelui Stat Major al Armatei Naționale”, a precizat Ministerul Apărării.

Poliția investighează circumstanțele răspândirii afișelor.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.