Actualitate Internă

Politologul Radu Carp îl critică pe Alexandru Musteață pentru modul în care a rostogolit scenariul privind invazia rusească asupra R.Moldova: "SIS reprezintă o vulnerabilitate majoră!"

Politologul Radu Carp îl critică pe Alexandru Musteață pentru modul în care a rostogolit scenariul privind invazia rusească asupra R.Moldova: "SIS reprezintă o vulnerabilitate majoră!"

În contextul în care directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteață, a avertizat că, potrivit informațiilor pe care le deține, Rusia plănuiește să invadeze R.Moldova dinspre nordul Ucrainei la începutul anului 2023, politologul Radu Carp, profesor al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București, a exprimat o serie de critici la adresa oficialului de la Chișinău, pe care-l acuză chiar de propagarea unei intoxicări rusești. 

În acest sens, Radu Carp a reliefat că directorul SIS ar fi trebuit să prezinte într-un mod diferit informația, să o pună în context și să nu prezinte o ipoteză "ca fiind singura ipoteză".

Drept concluzie, politologul a precizat că "Republica Moldova prezintă o vulnerabilitate majoră în prezent și aceasta este chiar SIS".

"Referitor la afirmațiile directorului SIS: în ultima vreme, oficialii ucraineni (președintele Zelenski, șeful Marelui Stat Major, șeful forțelor terestre) au avertizat asupra riscului unei agresiuni armate ruse din direcția Belarus. Probabil că la Kremlin a existat sau există ideea de a organiza două linii de atac, convergente pe teritoriul Belarus, etapă urmată de separare odată ce se trece granița Ucrainei. O parte ar trebui să înainteze spre nordul Republicii Moldova, o alta spre Kyiv.

Aceste planuri sunt doar teoretice, din moment ce Lukașenko nu este de acord, iar Putin, chiar dacă s-a deplasat personal la Minsk, nu a reușit să îl convingă.  

Este doar un plan, cu șanse mici de a se concretiza.

Directorul SIS ar fi trebuit să prezinte altfel informația, să o pună în context, să menționeze întâlnirea de la Minsk și îngrijorările oficialilor ucraineni.

Alegând calea prezentării unei ipoteze ca fiind singura ipoteză, neavând consultații prealabile cu factorul politic și nicio strategie de comunicare, domnul Musteață a procedat neprofesionist.

Nu exclud varianta unei intoxicări a propagandei ruse, în sensul de a promova varianta unei incursiuni în direcția Republica Moldova pe rol de vehicul fake news, pentru ca atenționările autorităților ucrainene privind invazia din Belarus să rămână pe un plan secund.

Ceea ce se impune în acest moment este o conferință de presă comună a responsabililor militari din Ucraina și Republica Moldova referitor la riscurile comune de securitate.

Republica Moldova prezintă o vulnerabilitate majoră în prezent și aceasta este chiar SIS", a scris Radu Carp într-o postare pe Facebook. 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.