Monday, Sep 9, 2024
Actualitate Internă Focus

EXCLUSIV Document. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, precizări cu privire la problema tarifelor uriașe pentru furnizarea serviciului public de alimentare cu apă potabilă în localitatea Telenești: “Î.M. Apă-Canal Teleneşti nu a solicitat ajustarea tarifelor”

EXCLUSIV Document. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, precizări cu privire la problema tarifelor uriașe pentru furnizarea serviciului public de alimentare cu apă potabilă în localitatea Telenești: “Î.M. Apă-Canal Teleneşti nu a solicitat ajustarea tarifelor”

Urmare a unei solicitări a Podul.md adresată la rugămintea mai multor cetățeni din orașul Telenești (situat în centrul Basarabiei noastre), Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a venit cu precizări în legătură cu problema tarifelor pentru furnizarea serviciului public de alimentare cu apă potabilă, în condițiile în care acestea sunt considerate exagerate de către teleneșteni. 

Cetățenii se plâng că în localitatea lor tarifele pentru furnizarea/prestarea serviciului public de alimentare cu apă sunt exagerate, acestea depășind de două, iar în unele cazuri chiar și de trei sau de patru ori media tarifară pe republică. Deși au existat, încă din vara anului trecut, discuții aprinse însoțite de proteste stradale împotriva majorării tarifelor și împotriva celor preexistente, suficient de mari pentru nivelul de accesibilitate economică a basarabenilor, problema NU a fost nici până azi rezolvată (detalii AICI).

Mulți locuitori din Telenești acuză Î.M. Apă-Canal Teleneşti de mai sus punctata problemă, menționând că doar la recomandarea și în baza informațiilor furnizate de către aceasta, ANRE poate stabili tarifele finale (detalii AICI).  

De altfel, ANRE invocă, în răspunsul oferit publicației noastre, faptul că Î.M. Apă-Canal Teleneşti nu a solicitat ajustarea tarifelor. 

Pe de altă parte, ANRE precizează că, în cazul stabilirii unor tarife mai mici atât de către autoritățile publice locale din Telenești, cât și de către Î.M. Apă-Canal Teleneşti, ar trebui luate în calcul riscurile privind acoperirea veniturilor ratate. În context, în solicitarea Podul.md, dată fiind complexitatea problemelor invocate, am întrebat ANRE dacă autoritățile publice, fie ele centrale și locale, pot veni cu soluții și măsuri de sprijin local pentru teleneștenii conectați la rețelele de alimentare cu apă și canalizare.

Vă prezentăm, mai jos, răspunsul oferit de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE):

“Tarifele pentru furnizarea/prestarea serviciului public de alimentare cu apă, de canalizare şi de epurare a apelor uzate se determină şi se aprobă in temeiul art. 35 al Legii nr. 303/2013 privind serviciul public de alimentare cu apă şi de canalizare şi in conformitate cu prevederile Metodologiei de determinare, aprobare şi aplicare a tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apă, de canalizare şi de epurare a apelor uzate, aprobată prin Hotărârea ANRE nr. 489 din 20 decembrie 2019. Acestea se bazează pe astfel de principii de reglementare, ca furnizarea/prestarea fiabilă şi continua consumatorilor a serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare, suportarea de către consumatori doar a cheltuielilor justificate, strict necesare, şi desfăşurarea activitătilor reglementate la maxima eficientă.

Metodologia tarifară, ca şi in cazul celorlalte domenii de activitate reglementate de către ANRE, oferă posibilitatea acoperirii tuturor cheltuielilor operationale justificate suportate de operator pentru desfăşurarea activitătii de furnizare/prestare a serviciului public de alimentare cu apă şi de canalizare. Consecvent, de notat, că mărimea tarifelor pentru furnizarea/prestarea serviciului public de alimentare cu apă potabilă şi serviciul public de canalizare şi de epurare a apelor uzate este in functie de o multitudine de factori, cum ar fi: volumele de apă furnizate; volumul serviciilor de canalizare prestate; lungimea, configuratia şi starea retelelor de aprovizionare cu apă şi a celor de canalizare; sursele de captare a apei; numărul de statii de pompare a apei; consumul tehnologic şi pierderile de apă acceptate in scopuri tarifare; tehnologiile de tratare a apei potabile şi de epurare a apelor uzate; investitiile efectuate in retele, etc.

Tarifele pentru furnizarea/prestarea serviciului public de alimentare cu apă potabilă şi serviciul public de canalizare şi de epurare a apelor uzate de către Î.M. "Apă-Canal" Teleneşti au fost aprobate prin Hotărarea ANRE nr. 299 din 26 mai 2023. Cu referire la afirmatia dacă "se cunoaște despre situația privind tarifele mari din localitatea Telenești", de notat, că tarifele au fost aprobate in conformitate cu prevederile Metodologiei tarifare şi acoperă doar cheltuielile operationale justificate suportate de Î.M. "Apă-Canal" Teleneşti. Hotărârea nominalizată privind aprobarea tarifelor pentru furnizarea/prestarea serviciului public de alimentare cu apă, de canalizare şi de epurare a apelor uzate de către Î.M. "Apă-Canal" Teleneşti a fost publicată in Monitorul Oficial nr. 182-185/529 din 2 iunie 2023 şi a fost plasată pe pagina oficială a ANRE. Astfel, poate fi accesată de orice persoană interesată.

Cât priveşte "propunerea anumitor soluții și măsuri de sprjin local pentru telenestenii conectați la rețelele de alimentare cu apă si canalizare", de notat, că in conformitate cu prevederile art. 8 alin. (1) lit. k) din Legea privind serviciul public de alimentare cu apă şi de canalizare, autoritățile administrației publice locale de nivelul întâi sunt în drept să aloce compensații pentru unele categorii de consumatori casnici considerați vulnerabili, în modul şi în condițiile stalbilite de lege. De luat in considerație că, reieşind din factorii de influență pentru anul 2024, Î.M. "Apă-Canal" Teleneşti urma să determine tarifele şi până la 1 iunie curent să se adreseze ANRE pentru avizare, iar ulterior consiliului orăşenesc Teleneşti - pentru aprobare. Or, până la momentul de față, din partea Î.M. "Apă—Canal" Teleneşti nu a parvenit nicio solicitare de ajustare a tarifelor.

În context, de relevat că, conform art. 35 alin. (9) din Legea nr. 303/2013 privind serviciul public de alimentare cu apă şi de canalizare, consiliile locale pot aproba tarife la un nivel mai redus decât cele prevăzute în avizul prezentat de Agenție cu condiția, că în decizia sa de aprobare a tarifelor va stabili sursa şi suma concretă ce urmează a fi alocată operatorului din bugetul local pentru acoperirea veniturilor ratate de către operator din cauza aprobării tarifelor reduse”

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.