Actualitate Internă

Ivan Ceban, cameleonul Moscovei. Cum îl recosmetizează Rusia pe românofobul Ivan pentru a-l transforma în ”alternativă” la guvernarea PAS. Minciuna noului partiduleț rusofil, travestit în stânga așa-zisă ”europeană”, dar care răspunde la comenzile Kremlinului

Ivan Ceban, cameleonul Moscovei. Cum îl recosmetizează Rusia pe românofobul Ivan pentru a-l transforma în ”alternativă” la guvernarea PAS. Minciuna noului partiduleț rusofil, travestit în stânga așa-zisă ”europeană”, dar care răspunde la comenzile Kremlinului

Consultantul politic Cristian Hrițuc explică maniera perfidă în care Kremlinul îl recosmetizează pe românofobul rusofil Ivan Ceban cu scopul de a-l prezenta drept ”alternativă” la guvernarea PAS. Repetăm ceea ce Podul a avertizat de n ori: consiliat de FSB-GRU, politrukul Ivan Ceban este principalul pion politic al Rusiei în R.Moldova, ocupând în loc fruntaș în războiul hibrid pe care Moscova îl poartă în spațiul dintre Prut și Nistru. 

Podul.md vă prezintă în integralitate concluziile lui Cristian Hrițuc: 

”Iv Ceban a primit verde de la Moscova să intre în etapa a doua a proiectului său politic și anume construirea așa zisei ”alternative la guvernare” printr-un proiect politic social democrat de stânga europeană.

Ce am spus acum un an de zile în analiza de la aceea vreme este valabil și azi:

” După ultimele rânduri de alegeri, prezidențiale și parlamentare, am putut vedea că tehnicile ruse nu au mai funcționat. Discursul agresiv, spaima ”jandarmului român”, promovarea fricii privind pericolul românesc nu au mai funcționat. Stânga radicală a eșuat. Moldovenii nu mai funcționează la acei stimuli. ” Oricât s-a chinuit Dodon să promoveze ura și să creeze clivajul între rusofoni și români, nu a obținut rezultatul scontat. A pierdut. Toate acțiunile de campanie ale PSRM au creat nervozitate și au sporit neîncrederea chiar în segmentul de electorat al socialiștilor. Eșecul lui Dodon și PSRM la ultimele alegeri au silit Federația Rusă să-și mute pionii de la stânga stalinistă, îmbătrânită și decredibilizată, către centru și chiar centru-dreapta”

Oricât ar pedala Ceban pe mesaje pro-europene, el nu poate fi credibil. Niciodată un politician apropiat Kremlinului nu a plecat din brațele ruse pentru a se arunca în brațele Vestului. Frica de șantaj, frica de ”a sări de la balcon” este mult prea mare.

După ce ai primit consultanți FSB, după ce ai primit bani de la Kremlin, nu poți să fii credibil când zici că ”Doctrina Partidului MAN, este social-democrată de tip european, iar noi ne propunem ca Europa să fie acasă, ca fiecare cetățean să simtă schimbările spre bine.

Trebuie să recunosc că Ceban a acționat foarte bine în procesul său de ”spălare” și de ”adormire” a electoratului. Nu s-a grăbit, a făcut vizite în România, a dat câteva mesaje de genul celui privind limba română, a criticat timid Moscova, dar asta nu înseamnă că a plecat din brațele lui Putin. 

Este doar o altă strategie abordată de Moscova și adaptată contextului actual.

Îi adresez o provocare lui Ceban dacă vrea să demonstreze că s-a rupt de Moscova

– să spună câți bani a luat Dodon de la Plahontiuc pentru trădarea lui Voronin și votul pentru alegerea președintelui de către Parlament.

– câți bani a luat PSRM de-a lungul timpului de la Moscova

– ce carduri cadou au primit deputații PSRM când s-au suit și au plecat cu toții la Moscova, iar Ceban era încă membru PSRM

– ce strategie i-au oferit consultanții FSB în campania din alegerile locale, mai crede în mesajele de tip ”jandarmul român”?

Ce l-a determinat să renunțe la sprijinul Moscovei?

Sunt întrebări retorice, nu va răspunde la ele. Știm cu toții asta. Cum la fel de bine știm că IV Ceban este un cameleon care are inteligența necesară să își schimbe culoarea politică pentru interesul său și al curatorilor săi”.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.