Actualitate Internă

Un rus din R.Moldova dă o replică usturătoare Kremlinului, desființând teza asupririi minorităților. „Suntem deja sătui de schizofrenia voastră” / „NIMENI nu mi-a încălcat NICIODATĂ drepturile de cetățean vorbitor de rusă”

Un rus din R.Moldova dă o replică usturătoare Kremlinului, desființând teza asupririi minorităților. „Suntem deja sătui de schizofrenia voastră” / „NIMENI nu mi-a încălcat NICIODATĂ drepturile de cetățean vorbitor de rusă”

Un politician moldovean etnic rus, Alexandr/Alexandru Slusari, fost deputat din partea Platformei Demnitate și Adevăr, respinge, public, în termeni categorici existența unei discriminări pe criterii etnice sau de limbă în R.Moldova, atrâgându-i atenția Mariei Zaharova - care a lansat recent un nou tir de acuzații grave la adresa puterii de la Chișinău, amenințând-o cu repetarea „scenariului ucrainean” – că, în realitate, Rusia este cea care încalcă libertatea de exprimare, aruncându-i după gratii pe criticii și opozanții puterii de la Moscova. 

În R.Moldova nu se întâmplă așa ceva, cetățenii moldoveni de origine rusă sunt liberi să critice actuala conducere politică în ce limbă vor ei, beneficiind în același timp de drepturi egale cu ale cetățenilor vorbitori de limbă română, mai spune Slusari. Într-un lung mesaj postat pe pagina sa publică de Facebook, politicianul moldovean cataloghează ieșirile Kremlinului pe această temă drept „schizofrenie”, declarându-se sătul de acțiunile „de eliberare” ale Moscovei și acuzând puterea de la Kremlin de o expansiune sângeroasă a imperiului.

Redăm mai jos fragmente din poziția exprimată public de Slusari în contextul recentelor declarații ale Zaharovei, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, care a acuzat puterea de la Chișinău de practici naziste în raport cu cetățenii vorbitori de limbă rusă, amenințând voalat că și R. Moldova ar putea avea soarta Ucrainei. Detalii AICI.

Slusari: „există o nuanță importantă, doamnă Zakharova. Pot să critic liniștit autoritățile și Occidentul "decadent" din țara mea. Pot să critic în limba rusă. La voi este permis să îți critici guvernul? Sau este permis, ca în vechea glumă sovietică, să te duci în Piața Roșie și să urli la președintele american?  Pentru orice altă critică ești aruncat în pușcărie. Poate ne spuneți, democrația noastră, în Rusia poți ieși să protestezi?

Suntem sătui de schizofrenia ta cu privire la încălcarea drepturilor vorbitorilor de limbă rusă din Moldova. Am trecut prin multe guvernări și am avut multe pretenții de la fiecare dintre ele, inclusiv de la cea actuală. Dar NIMENI nu mi-a încălcat NICIODATĂ drepturile de cetățean vorbitor de limbă rusă. Desigur, există câteva reguli care trebuie respectate. Fii loial țării tale, nu-i disprețui pe cetățenii ei și învață limba de stat.

Dacă ai ști cât mă irită „eliberarea" ta ! Ca să vă înțelegeți absurditatea, este suficient să vă plimbați câteva ore prin Chișinău. Inscripțiile sunt în două limbi. Nu există nicio problemă în magazine. Puteți găsi mai multe cărți în limba rusă decât în limba română. Monitorul oficial apare în două limbi. În parlament și în guvern, toată documentația este bilingvă și, spre marea mea rușine, și astăzi mai sunt deputați cosmonauți cu căștile pe urechi cărora li se traduce totul în rusă. Astfel, la recensământul oficial, aproximativ 6 la sută din populație se consideră de etnie rusă.

Cetățenia a fost acordată tuturor celor din Moldova și nimeni nu a fost obligat să treacă examenul de cunoaștere a limbii de stat și a istoriei.

Și chiar și aceste 6 canale, care au fost suspendate de autorități printr-o decizie stângace a Comisiei de urgență, nu au fost închise pentru că emiteau în limba rusă. Multe erau bilingve. Spre deosebire de Rusia, toate mijloacele de informare în limba rusă, inclusiv cele de propagandă, au acces liber la internet. Iar noi nu avem un organism precum Roskomnadzor, care închide orice organ de presă pentru că pronunță cuvântul „război". Punctul de vedere al lui Slusari poate fi citit integral AICI.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.