Jurnaliștii Ziarului de Gardă au dezvăluit schema prin care oligarhul fugar la Moscova, Ilan Șor, corupe alegătorii din Republica Moldova pentru ca aceștia să voteze opțiunea „Nu” la referendumul constituțional privind integrarea europeană și să opteze totodată pentru candidatul dorit de Kremlin la alegerile prezidențiale, ambele scrutine urmând să aibă loc pe 20 octombrie. Timp de 3 luni, o reporteră ZdG sub acoperire a documentat din interior, cu ajutorul unei camere ascunse, cum circulă banii și cum sunt racolați și ademeniți oamenii care lucrează pentru Ilan Șor, în slujba Moscovei. Miza – deturnarea parcursului european al R. Moldova prin compromiterea referendumului din 20 octombrie și votul pentru un candidat susținut de Șor, care urmează să fie anunțat cu doar o zi înaintea scrutinului.
Acționând sub identitatea falsă „Ana Nastas”, reportera sub acoperire a ZdG, Măriuța Nistor, a participat la așa-numitele proteste organizate de oamenii lui Șor înainte sau după o serie de ședințe de judecată, la întâlniri electorale cu unul dintre candidații lui Șor - pe care oamenii oligarhului fugar mizează însă că va fi scos din cursă - și chiar a împărțit pliante cu falsuri despre Uniunea Europeană.
Reporterei ZdG i-a fost deschis un cont într-o bancă de stat din Rusia, folosind date personale inventate. După aproape 2 luni în slujba lui Șor și a Moscovei, reportera ZdG a primit 15.000 de ruble rusești, echivalentul a circa 2.700 de lei moldovenești. În final, s-a ales cu mai puțini bani pentru „munca” sa după ce, pe drum, au fost percepute mai multe comisioane, atât de către băncile implicate în tranzacții, cât și de către coordonatori. În octombrie, pe același cont au fost transferate încă 15.000 de ruble. În toată această perioadă, reportera ZdG era telefonată periodic „de la Moscova” pentru a i se mulțumi pentru activitatea sa.
Schema a funcționat chiar și în ziua în care Poliția și Procuratura au anunțat că au destructurat o rețea prin care au descoperit că circa 130.000 de cetățeni ai R. Moldova au fost mituiți pentru votul lor din 20 octombrie.
Pentru a se infiltra printre activiștii lui Șor, reportera a mers la un protest organizat de oamenii acestuia în fața unei instanțe de judecată, unde un „manifestant” i-a dezvăluit că este plătit pentru „activitatea” sa. Bărbatul i-a făcut cunoștință cu Raisa, coordonatoarea unui grup de activiști din zona localității Dobrogea, aflată în apropierea Chișinăului. Pentru a ajunge în grupul coordonat de Raisa, reportera trebuia să-și schimbe viza de reședință la o adresă din satul Dobrogea.
„Unde-s banii mei?”. Activiștii nu-și luau sumele promise, pe care și le însușeau superiorii
Foarte multe din discuțiile cu coordonatorii săi, surprinse de reportera sub acoperire, erau despre bani. La una din întâlnirile de la Dobrogea, Raisa se arăta nemulțumită că nu și-a primit banii. „Eu i-am spus, mai mult nu lucrez. Nici oamenii mei nu lucrează. Lasă-l să vină la Dobrogea să caute oameni! La oameni, ca activiști, trebuie să vină 3000 de lei. Noi, în fiecare lună trebuie să avem câte 5000 de lei. Unde-s banii mei?”, a spus Raisa, făcând mai multe destăinuiri despre mișmașurile lui Alexandru, unul dintre superiorii săi. „Acum, el, a doua oară la Moscova, lui i-o dat 7200 de dolari pentru Revaca. Este om… I-o dat lui Oleg, Oleg a spus că nu poate să aducă în Moldova. Sașa o spus că el le aduce. Le-o adus Sașa. Unde-s banii? V-o dat? Nu v-o dat. El crede că noi nu știm. Totul se aude. Eu i-am spus și eu, Agafiei o spus că i-o dat 1500 de dolari. Ea mi-o spus că i-o dat numai 1500 de dolari să vă dea la toți. Câți, în general, sunteți acolo? Vreo 15 oameni… Dar el o primit pe 33 de oameni. De unde oamenii ceea s-o luat? Din cer sau de la cimitir?”.
Într-o altă zi, reportera a fost chemată la Dobrogea să ia banii. Din cei 2300 de lei promiși, a primit însă doar 1300. Pe lângă comisioanele percepute la transferurile bancare, Raisa a aplicat propriul comision, de o mie de lei, motivând că activista „Ana Nastas” nu a lucrat suficient de mult.
Miza Moscovei este ca referendumul pentru integrarea europeană să pice: „Vineri, înainte de alegeri, vom spune cine este candidatul nostru”
La una din întâlnirile cu activiștii, și-au făcut apariția 4 șefi de la Chișinău. Un bărbat trecut de 30 de ani, îmbrăcat la patru ace, prezentat drept consilier municipal, începe să țină un discurs în fața mulțimii adunate.
Consilierul: Spuneți-mi, vă rog, din practica dumneavoastră, care dintre aceste două scrutine este prioritar: alegerea președintelui sau referendumul?
Activistul 1: Prezidențialele.
Activistul 2: Referendumul.
Consilierul: Dar prezidențialele de ce?
Activistul 3: Să scăpăm de ea.
Consilierul: De aceea, noi trebuie să înțelegem că referendumul este elementul de bază al campaniei electorale. Dacă noi vom distruge referendumul, Maia Sandu nu va mai avea ce vorbi.
Vorbitorul confirmă că pentru Moscova miza este referendumul privind vectorul extern al țării. Pe final de întâlnire, „Ana Nastas” l-a întrebat pe Alexandru cine este totuși candidatul nedeclarat al lui Șor la scrutinul prezidențial.
ZdG: Când vorbim cu oamenii, le spunem să voteze împotriva referendumului. Dar candidatul?
Alexandru: Candidatul… vom spune vineri, pentru ca să nu-l scoată acum. Vineri, înainte de alegeri, pentru că sâmbăta nimeni nu lucrează, vom spune cine este candidatul nostru.
ZdG: Atunci le vom scrie simpatizanților noștri sau nu?
Alexandru: Noi vom suna tuturor atunci. Vom suna și vom spune pentru cine votăm, cine este candidatul nostru.
Investigația demonstrează ceea ce toată lumea presupunea: candidata „independentă” Victoria Furtună este este „dependentă” de Șor
La una din întruniri, reportera ZdG a întâlnit-o pe candidata „independentă” la alegerile prezidențiale, Victoria Furtună. Deși această întâlnire fusese anunțată și de către Victoria Furtună cu câteva zile înainte, ea era înconjurată doar de oameni chemați prin intermediul chaturilor de pe Telegram coordonate de oamenii lui Șor.
În fața celor aproximativ 30 de oameni, Victoria Furtună a reluat narațiunile anti-occidentale promovate și de Șor: „Pe profesioniștii noștri, nu contează care, economiști, juriști, îi cumpără americanii, europenii pentru a lucra în companiile lor. Întrebare: de ce ei ni-i dau pe ai lor, dar ni-i iau pe ai noștri pentru a-și ridica firmele și instituțiile? Totul se face pentru nimicirea nației noastre, economiei noastre ca moldoveni. Ne-au furat istoria timp de 30 de ani și acum, dacă-i întrebi, mereu am dezbateri cu copilul meu, care-mi spune că învață istoria românilor, ei nu știu istoria Moldovei. Când îi întrebi despre limbă, ei spun că vorbesc limba română. De ce română, noi ce, nu avem limba moldovenească?”. La final, reportera a făcut și o fotografie cu Victoria Furtună.
Podul a atenționat despre faptul că Victoria Furtună este unul dintre candidații Moscovei la prezidențialele din R. Moldova. Aceasta s-a lansat în campanie tocmai de la Tiraspol, de unde a promovat falsul tipic al propagandei ruse, potrivit căruia guvernarea pro-europeană de la Chișinău ar urmări să atragă R. Moldova în războiul din Ucraina, inclusiv prin dezghețarea conflictului din regiunea separatistă transnistreană. Însuși faptul că Furtună a fost tolerată de regimul separatist de la Tiraspol și lăsată să-și lanseze campania în centrul orașului, reprezintă un gest care demonstrează fără urmă de îndoială vasalitatea sa față de Kremlin. Vom preciza că afirmații despre atragerea R. Moldova în război de către actuala guvernare sau acuzații despre pregătirea de provocări pe Nistru sunt unele din cele mai răspândite narațiuni false ale propagandei ruse de la începutul invaziei rusești la scară largă asupra Ucrainei.
La scurt timp după „pelerinajele” în Rusia ale unor preoți ai Mitropoliei Moldovei, la Chișinău a avut loc, pe 6 octombrie, un așa-numit „Marș al Păcii”, la care au fost promovați doi candidați susținuți de Moscova: Victoria Furtună și Vasile Tarlev. Printre fețele bisericești prezente la eveniment s-a numărat și Marchel, episcopul de Bălți și Fălești, care a declarat că se va ruga pentru bunăstarea Victoriei Furtună, a lui Vasile Tarlev și a lui Vladimir Voronin. Clericii care au susținut discursuri au lăudat-o pe Victoria Furtună, descriind-o ca fiind „singura femeie care s-a răsculat pentru apărarea valorilor duhovnicești”. Iar despre Vasile Tarlev au declarat că „pe timpul când era el premier, era armonie între puterea de stat și cea bisericească”. De organizarea acestui marș s-ar fi ocupat Dmitri Chistilin, cetățean al Rusiei și al Ucrainei, expulzat zilele trecute din R. Moldova și arestat ulterior în Ucraina. Anterior, presa scria că episcopul Marchel a făcut campanie electorală chiar în biserică pentru candidata Victoria Furtună, deși, conform legii, biserica trebuie să fie apolitică și să rămână separată de stat.