O listă cu aproape 3800 de activiști ai grupării criminale coordonate de oligarhul fugar Șor în interesele regimului de la Kremlin a fost publicată astăzi, 25 octombrie, de portalul nordnews.md. Lista, atașată unei scrisori anonime, a fost expediată mai multor redacții din R. Moldova și este atribuită unor ofițeri de poliție. Conținutul scrisorii dezvăluie frustrările și dificultățile întâmpinate în procesul de investigare a cazurilor de cumpărare de voturi pentru referendumul și alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Potrivit sursei citate, mai multe adrese și nume menționate în document s-au confirmat cel puțin în nordul Republicii Moldova. Este vorba de deputați și lideri din organizațiile teritoriale ale Blocului Politic „Victorie”.
Autorii scrisorii susțin că, deși au documentat timp de ani de zile o schemă complexă de cumpărare a voturilor, eforturile lor sunt zădărnicite de lipsa de colaborare din partea unor procurori și judecători. Aceștia afirmă că au reținut și documentat mii de persoane implicate în rețele de corupție electorală, însă mulți dintre suspecți au fost eliberați ulterior de instanțe. Cu această ocazie oamenii legii au atașat și o listă formată din aproape 3800 de activiști și bursieri a lui Ilan Șor.
„Eu sunt ofițer și îmi respect profesia. Eu cu colegii nu dormim nopțile și documentăm deja de ani de zile toată schema. Acum văd cum toți pe rețele spun că poliția și SIS nu au făcut nimic. Nu e adevărat! Noi știm totul de mult! Știm cine a dat banii, știm aproape pe toți care au luat. Toate informațiile au ajuns la procuratură și la judecători. Noi am prins mii de colaboratori din rețea, pe mulți i-am reținut, i-am documentat, i-am filmat și înregistrat. Pe urmă ne uităm cu ciudă cum ei sunt lăsați să plece acasă de judecată”, se arată în scrisoare.
Acuză lipsa de acțiune a procurorilor și judecătorilor
Autorii scrisorii susțin că foarte puțini dintre procurori colaborează în mod eficient și că majoritatea dosarelor sunt tergiversate sau chiar distruse. Ei menționează că, în timp ce ei își fac datoria, mulți suspecți sunt eliberați și își continuă activitatea ilegală.
„Noi am făcut munca noastră. Foarte puțini procurori colaborează și ne autorizează acțiuni, majoritatea special distrug dosarele și le prelungesc. La Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) încă mai lucrează, la Anticorupție este numai o fată care face muncă onestă, restul se pare că toți sunt cumpărați. Judecătorii au eliberat din arest mii de oameni care trebuie să fie condamnați. Noi privim cum ei ies din detenție și ne râd în față”, continuă scrisoarea.
Apel la publicarea informațiilor
Scrisoarea conține și un apel către mass-media și public pentru a face cunoscute aceste informații și pentru a demasca persoanele implicate în presupusele acte de corupție electorală.
„Publicați această listă, să se vadă cât de mare este! Să vadă oamenii în fiecare sat cine sunt trădătorii de țară care vor să o distrugă! Puteți tare ușor verifica, sunați acești membri din rețea, spuneți că sunteți de la Tauber și vreți să verificați dacă au primit salariile. Sau puteți să vă duceți acolo în sate și să întrebați oamenii, că toți acolo știu cine a împărțit banii”, este apelul de mobilizare din scrisoare.
Comentariul Poliției
Poliția nu a confirmat și nici nu a infirmat informațiile din listă, „atât timp cât aceste informații nu au fost suprapuse cu cele deținute de organele de drept”.
„Totodată, aluziile aduse la disensiunile dintre instituțiile judecătorești, de drept și cele de forță în procesul de documentare a unei organizații criminale, Poliția le respinge cu vehemență. Or, anume conlucrarea profesionistă între instituțiile statului ne-a permis să documentăm eficient acest proces masiv de corupere electorală. Catalogăm acest fapt drept o tentativă de dezbinare instituțională, căreia Poliția nu îi va da curs”, se arată într-un comunicat al instituției.
Ziarul de Gardă confirmă veridicitatea unor date de pe listă
„Vineri, 25 octombrie, mai mulți jurnaliști și redacții din R. Moldova au primit un email cu un document despre 'rețeaua lui Șor'. Documentul include 3789 de nume și date de contact ale unor persoane despre care se precizează că lucrează sau au lucrat pentru Ilan Șor.
Mesajul a venit de la o adresă de e-mail anonimă și nu este semnat. Persoana care l-a trimis se prezintă însă un 'ofițer' care își respectă profesia.
Ziarul de Gardă a verificat zeci de nume din această listă și s-a confirmat că aceste persoane au lucrat sau lucrează în continuare pentru 'rețeaua lui Șor'. Publicăm lista editată, fără numere de telefon, adrese sau IDNP-uri”, a transmis jurnalistul Victor Moșneag într-o postare publicată pe Facebook pe care o puteți citi integral AICI. Lista cu pricina poate fi accesată AICI.
Vezi și: