R.Moldova va continua să boicoteze orice produs sau resursă provenite din teritoriile ucrainene ocupate temporar de Rusia. Acestea sunt comercializate și “exportate” ilegal de statul agresor, adesea la prețuri atractive, pe diverse piețe internaționale.
Statul moldovean își reafirmă astfel, pe termen lung, respectul deosebit pentru integritatea și suveranitatea Ucrainei, încălcate în mod barbar de Federația Rusă prin război, genocid și ocupație militară. Dacă deznodământul unor ipotetice negocieri de pace din Ucraina va presupune ca statul ucrainean, forțat de Trump și Rusia, să fie obligat să facă așa-zise “concesii teritoriale” în favoarea invadatorilor ruși, comunitatea mondială, inclusiv R.Moldova, NU le va recunoaște niciodată.
În acest sens, nerecunoașterea apartenenței juridice la Federația Rusă a teritoriilor ucrainene ocupate temporar de Kremlin presupune și condamnarea exploatărilor ilegale a resurselor din acele zone.
Pe de altă parte, Rusia aplică tactica colonială a “prețurilor reduse” în cazul resurselor și produselor ucrainene din teritoriile ocupate, înțelegând că prezența sa acolo este atât ilegală, cât și temporară. În plus, prin exploatarea și golirea teritoriilor ucrainene de resurse, Rusia urmărește să lovească în economia Ucrainei pe termen lung.
Vă prezentăm, mai jos (inclusiv foto), răspunsul oferit pentru Podul.md de Ministerul Afacerilor Externe al R.Moldova:
“Republica Moldova își menține ferm poziția de susținere a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional. Republica Moldova nu recunoaște așa-zisele „anexări” ale teritoriilor ucrainene de către Federația Rusă și sprijină eforturile comunității internaționale de a asigura respectarea dreptului internațional. În ceea ce privește comerțul cu produse provenite din teritoriile ocupate ilegal de Rusia, Republica Moldova s-a aliniat și, respectiv, și-a asumat obligația să respecte regimurile de măsuri restrictive ale Uniunii Europene care vizează aceste teritorii:
– Regimul de măsuri restrictive ca răspuns la anexarea ilegală a Crimeei și Sevastopolului – Decizia 2014/386/PESC a Consiliului Uniunii Europene cu modificările ulterioare.
– Regimul de măsuri restrictive ca răspuns la recunoașterea, ocuparea sau anexarea ilegală de către Federația Rusă a anumitor zone din Ucraina necontrolate de guvern – Decizia (PESC) 2022/266 a Consiliului Uniunii Europene cu modificările ulterioare”.
Amintim că, încă din 2022, anul când a invadat Ucraina, ocupând părți considerabile din regiunile ucrainene Luhansk, Donețsk, Zaporojie, Herson, Rusia a efectuat primele exploatări economice, exportând ilegal din respectivele teritorii resurse și produse. Acestea au fost și sunt în continuare exportate pe piața internă a Federației Ruse, dar și pe piețele internaționale.
Numai de la începutul anului 2024, ocupanții ruși au organizat mai mult de 15 zboruri cu tone de cereale ucrainene către Rusia din portul orașului-martir ocupat Mariupol. Cel puțin 34 000 de tone de produse agricole au fost exportate din partea ocupată a regiunii Herson, acestea aducându-le invadatorilor ruși venituri de peste 6 milioane de euro. Mai mult de 80 de tone de cereale ucrainene au fost exportate din regiunea Donețk, scrie uatv.ua (detalii AICI).
De la începutul invaziei la scară largă, Rusia a lansat nu numai o agresiune militară împotriva Ucrainei, ci și una de jaf economic al teritoriilor capturate. Kremlinul exportă în mod sistematic minerale, produse agricole și alte resurse, provocând prejudicii de miliarde de dolari economiei ucrainene. În același timp, Belarus a devenit un intermediar în schemele de realizare a bunurilor furate și, în special, exportă rapiță ucraineană furată și produsele sale prelucrate către țările UE (detalii AICI).
Mai detaliat despre schemele prin care ocupanții ruși reușesc să “exporte” pe piețele externe produse, cereale, dar și alte resurse ucrainene din teritoriile ucrainene ocupate temporar, puteți citi AICI.