Actualitate Internă

Organele statului au reușit, în sfârșit, să confiște definitiv două dintre apartamentele deținute de putinistul infractor Ilan Șor la Chișinău / Proprietățile vor fi scoase la licitație în contul prejudiciului uriaș din dosarul fraudei bancare

Organele statului au reușit, în sfârșit, să confiște definitiv două dintre apartamentele deținute de putinistul infractor Ilan Șor la Chișinău  / Proprietățile vor fi scoase la licitație în contul prejudiciului uriaș din dosarul fraudei bancare

Două apartamente în Chișinău, confiscate de la oligarhul fugar Ilan Șor, vor fi scoase la licitație, iar banii vor ajunge pe conturile Băncii de Economii în proces de lichidare, scrie platforma Anticoruptie.md.

După doi ani de procese, executorul judecătoresc a obținut câștig de cauză la Curții de Apel Chișinău, care a respins irevocabil recursul declarat de avocatul oligarhului, Aureliu Colenco.

 Pe apartamentele care aparțin politicianului pro-rus condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul fraudei bancare fusese pus anterior sechestru. În cadrul procedurii de executare silită urmează să fie recuperată suma de peste 5 miliarde de lei în beneficiul Băncii de Economii, prin valorificarea bunurilor mobile și imobile care i-au rămas lui Șor în Republica Moldova.

Procuratura Anticorupție a precizat că, momentan, sub sechestru sunt puse mai multe bunuri ale lui Ilan Șor - 9 construcții și încăperi locative, 5 terenuri, 18 mijloace de transport, 6 cote în capital social, dar și 20 de conturi bancare.

În aprilie 2023, Ilan Șor a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare în dosarul Fraudei bancare. 

În prezent în vârstă de 38 de ani, Șor a fugit din Republica Moldova în Israel pentru a evita o condamnare din 2019. Din Israel a plecat apoi în Rusia, în 2024, pentru a evita extrădarea în condițiile în care R.Moldova începuse demersurile în acest sens. În primăvara lui 2024, Șor a înființat un nou bloc politic cu scopul de unifica opoziţia prorusă împotriva guvernării proeuropene de la Chişinău.

El se află pe listele de sancțiuni ale SUA și Uniunii Europene pentru destabilizarea peisajul politic al Republicii Moldova. De asemenea, a fost sancționat de Marea Britanie în 2022 pentru presupusa implicare în trecut în „mituirea funcționarilor publici străini”.

O investigație a portalului Rise Moldova arăta, toamna trecută, că Șor a fondat cinci companii la Moscova. Patru din ele au activități declarate în domeniul financiar-bancar, iar a cincea s-ar ocupa de „cercetare de piață”.

Potrivit investigației, una dintre firme este A7, înființată împreună cu Promvsviazbank, folosită de Șor și pentru a transfera bani în conturile unor alegători „cumpărați” în vederea alegerilor din octombrie 2024. Rise Moldova scria că, oficial, compania furnizează servicii financiare și împrumuturi.

Sediul acesteia se află în centrul de afaceri „Belîe sadî” [Белые Сады], într-o zonă prestigioasă, la 30 de minute de Kremlin și de Aeroportul Șeremetievo. Documentele consultate de reporterii Rise arată că Șor, care se ascunde la Moscova de autoritățile moldovene, deține 51% din companie, iar 49% are Promsviazbank.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.