Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a susținut recent un discurs la Congresul Partidului Popular European (PPE) de la Valencia. Evenimentul a reunit șefi de stat, prim-miniștri, lideri politici și oficiali europeni din familia PPE. Maia Sandu a subliniat determinarea fermă a R. Moldova de a-și construi viitorul în familia europeană.
„Moldova și Ucraina trebuie să adere la Uniunea Europeană nu doar pentru că își au locul în mod natural în UE, ci și pentru că Europa va fi mai puternică, mai sigură și mai unită prin acceptarea celor care luptă pentru valorile sale.
A sosit momentul să demonstrăm că Europa răsplătește curajul prin acțiune. Moldova, Ucraina și țările din Balcani muncesc din greu. Împreună, sub conducerea PPE, să ne regăsim locul firesc: acasă, în Uniunea Europeană”, a afirmat Maia Sandu.
„Rusia și-a intensificat războiul hibrid. Moldova este astăzi în siguranță datorită rezistenței ucrainenilor”
Potrivit Maiei Sandu, Moscova și-a intensificat războiul hibrid asupra R. Moldova, care se exprimă prin cumpărare de voturi, atacuri cibernetice, dezinformare — toate având scopul de a deraia democrația noastră anul trecut.
„Însă amenințările nu au dispărut. Anul acesta, Moldova se confruntă cu un nou scrutin — iar Rusia va încerca din nou să îl deturneze. Miza este și mai mare: alegeri parlamentare care vor decide dacă rămânem pe calea europeană sau cădem pradă influenței străine.
Obiectivele Rusiei nu s-au schimbat. Ea vrea să transforme Moldova într-un coridor de influență și să o folosească împotriva Ucrainei — de-a lungul unei frontiere de peste 1.200 de kilometri, cea mai lungă pe care Ucraina o are cu oricare dintre țările vecine.
Aceasta este realitatea cu care ne confruntăm — dar Moldova și-a făcut alegerea. Suntem alături de lumea liberă, muncind în fiecare zi pentru a rămâne ancorați de partea corectă a istoriei”, a declarat Maia Sandu.
„Astăzi, Moldova este în siguranță datorită rezistenței poporului ucrainean. Ucraina protejează nu doar Moldova, ci întreaga Europă și ordinea internațională. De aceea, Ucraina are nevoie de și mai mult sprijin militar, economic și moral”, a adăugat președinta.
Discuții cu mai mulți lideri europeni
Totodată, Maia Sandu a avut întrevederi bilaterale cu lideri europeni, printre care Christian Stocker, cancelarul Austriei, Kyriakos Mitsotakis, prim-ministrul Greciei, Antonio Tajani, viceprim-ministru și ministru al Afacerilor Externe al Italiei, Boyko Borissov, liderul partidului GERB care conduce coaliția de guvernare din Bulgaria.
În aceste discuții, șefa statului a abordat teme importante pentru cetățenii Republicii Moldova, precum restabilirea păcii în Europa, securitatea regională, dezvoltarea economică, proiectele care aduc schimbări concrete în viața moldovenilor și avansarea procesului de aderare la Uniunea Europeană. Seara, Maia Sandu a avut întrevederi cu Ulf Kristersson, prim-ministrul Suediei și Friedrich Merz, liderul partidului creștin-democrat din Germania, preconizat să devină cancelar al Germaniei pe 6 mai 2025.