Actualitate Internă Focus

EXCLUSIV. Renașterea satelor moldovenești este posibilă doar alături de Uniunea Europeană și România. Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: “Vrem ca satele să atingă standardele din Uniunea Europeană. Încurajăm primăriile să aplice la programele de revitalizare derulate de Guvern”

EXCLUSIV. Renașterea satelor moldovenești este posibilă doar alături de Uniunea Europeană și România. Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: “Vrem ca satele să atingă standardele din Uniunea Europeană. Încurajăm primăriile să aplice la programele de revitalizare derulate de Guvern”

Renașterea satelor moldovenești – un deziderat al guvernării pro-europene de la Chișinău – este posibilă doar alături de Uniunea Europeană și împreună cu România. 

Datorită suportului financiar primit din partea Uniunii Europene și a României, investițiile menite să revitalizeze satele din R.Moldova, indiferent de compoziția lor etnică, au devenit o realitate sub forma unor diverse programe vizând dezvoltarea locală, precum ”Satul European”. Autoritățile publice locale / primăriile sunt încurajate de Guvernul de la Chișinău să aplice la programele aflate în derulare. 

Bunăoară, a mai rămas o zi până când autoritățile publice locale pot depune dosarele în cadrul concursului destinat Programului Guvernamental “Europa este aproape”, al cărui scop este să sprijine reabilitarea, modernizarea și reparația capitală a drumurilor din satele moldovenești.

Vă prezentăm, mai jos, interviu pe care Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) l-a acordat Podul.md

Podul.md: Ce proiecte derulează, în acest moment, Guvernul R.Moldova pentru a ajuta și revitaliza satele moldovenești?

MIDR: În anul 2024, Guvernul Republicii Moldova a aprobat Programul Național de Dezvoltare Locală “Satul European” pentru anii 2024–2028 (Hotărârea Guvernului nr. 216), elaborat de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Acest program reprezintă una dintre inițiativele strategice ale Executivului pentru revitalizarea comunităților rurale, punând accent pe:

– dezvoltarea durabilă a localităților;

– accesul cetățenilor la servicii publice moderne și de calitate;

– extinderea infrastructurii sociale și economice;

– consolidarea capacității APL de a atrage și gestiona resurse externe pentru investiții publice;

Un progres semnificativ înregistrat de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a fost continuarea implementării Programului național de dezvoltare locală “Satul European” prin lansarea concursului de propuneri de proiecte pe 20 decembrie 2023. Conform Deciziei Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale și locale (CNCDRL) nr. 15 din 07.08.2024 au fost aprobate rezultatele concursului. La data de 21 august 2024, Guvernul RM a aprobat lista celor 612 proiecte selectate și incluse în Documentul Unic de Program. Valoarea totală a celor 612 proiectelor constituie circa 2,8 miliarde de lei. Contribuția Fondului Național de Dezvoltare Regională și Locală - 2,5 miliarde de lei, iar restul sumei urmează să fie alocată din bugetele locale.

Proiectele selectate vizează în principal:

– extinderea rețelelor de alimentare cu apă și canalizare (223 proiecte);

– renovarea și eficientizarea energetică a clădirilor publice (128);

– instalarea iluminatului public (57);

– instalarea sistemelor de energie regenerabilă (30);

– modernizarea serviciilor sociale și medicale (104);

– restaurarea patrimoniului rural (70);

Suplimentar, în baza Deciziei CNCDRL nr. 19 din 13.09.2024, au fost avizate pentru includere în Documentul unic de program 2022-2024 alte 100 de proiecte de dezvoltare locală cu un cost total în valoare de 84,33 milioane lei, dintre care:

– 17 proiecte de dezvoltare locală depuse în cadrul Programului Național “Servicii de Creșă Publice” cu un cost de circa 32,1 milioane lei, inclusiv 31 milioane lei alocații din FNDRL și 1,1 milioane lei contribuția APL;

– 72 proiecte de dezvoltare locală depuse pentru elaborarea Planurilor Urbanistice Generale (valoarea cărora constituie 38,13 milioane lei, alocații din FNDRL);

– 11 proiecte de dezvoltare locală depuse și selectate în cadrul Măsurii „Creșterea capacităților de valorificare a surselor de finanțare a proiectelor investiționale finanțate din sursele partenerilor de dezvoltare” cu valoarea totală de 14,1 milioane lei alocați din FNDRL.

În baza unor decizii adiționale ale CNCDRL au fost operate rectificări privind numărul proiectelor selectate în cadrul concursului de identificare și aprobare a proiectelor de dezvoltare locală. Astfel, pe data de 22 ianuarie 2025, Consiliul a aprobat formarea noului Document Unic de Program pentru anii 2025–2027, care prevede includerea următoarelor categorii de proiecte în Lista proiectelor de dezvoltare locală: 

– la programul “Satul European”, ediția I, 2022 – 11 proiecte pentru finalizarea obiectivelor setate și achitarea restanțelor formate;

– la programul “Satul European”, ediția II, 2024 – 787 proiecte pentru realizarea obiectivelor setate;

– la programul “Servicii de Creșă Publice”, ediția II, 2024 – 17 proiecte pentru realizarea obiectivelor setate;

Podul.md: Ce proiecte vizând dezvoltarea satelor ar urma să fie realizate în următorii ani?

MIDR: Guvernul Republicii Moldova are ca prioritate îmbunătățirea condițiilor de trai pentru toți cetățenii, indiferent de etnie, religie sau apartenență politică. În acest spirit incluziv, pe lângă programele existente, pe data de 2 aprilie 2025 a fost lansat un nou concurs de proiecte pentru modernizarea infrastructurii rutiere locale, în cadrul Programului Guvernamental “Europa este aproape”. Scopul acestuia este de a sprijini direct dezvoltarea satelor moldovenești prin reabilitarea, modernizarea și reparația capitală a drumurilor locale.

Autoritățile publice locale de nivelul I sunt invitate să aplice online, în perioada 8 aprilie – 12 mai 2025, prin intermediul Sistemului Informațional de Gestionare a Programelor și Proiectelor de Dezvoltare Regională și Locală. Aceste inițiative reflectă angajamentul ferm al Guvernului pentru o dezvoltare echilibrată și sustenabilă a întregului teritoriu național, consolidând reziliența comunităților rurale și apropiind standardele de viață de cele europene.

Podul.md: Având în vedere că unul dintre cele mai mari impedimente în calea renașterii satelor rămâne a fi fenomenul depopulări, autoritățile R.Moldova iau în considerare să adopte anumite măsuri de încurajare a populării satelor moldovenești?

MIDR: Prin intermediul proiectelor implementate de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, se urmărește nu doar modernizarea infrastructurii rurale, ci și reducerea fenomenului depopulării prin îmbunătățirea condițiilor de trai și crearea unor oportunități reale de dezvoltare în satele moldovenești.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.