Actualitate Internă

Fost ambasador al R.Moldova în România: Chișinăul să desfășoare urgent salubrizarea de substanță a tuturor instituțiilor statului de spionii ruși și colaboraționiștii locali! În caz contrar, scenariul ucrainean ar putea fi greu de evitat!

Fost ambasador al R.Moldova în România: Chișinăul să desfășoare urgent salubrizarea de substanță a tuturor instituțiilor statului de spionii ruși și colaboraționiștii locali! În caz contrar, scenariul ucrainean ar putea fi greu de evitat!

Fostul ambasador al Republicii Moldova în România, Iurie Reniță, a avertizat că, pentru a nu se întâmpla și în R.Moldova ceea ce s-a întâmplat în 2014 în cazul anexării ilegale a Crimeei de către hoardele Kremlinului, autoritățile abilitate de la Chișinău trebuie să demareze de urgență "acțiuni concertate și sigure pentru salubrizarea de substanță a tuturor instituțiilor statului de spionii ruși și colaboraționiștii locali".

"În atenția 'Planetariului' de la Chișinău

Presa guvernamentală de la Kiev ne informează despre cele peste 1,5 mii de dosare de înalta trădare și spionaj, deschise de la începutul războiului barbar al Federației Ruse împotriva Ucrainei. Este cunoscut faptul că în 2014 Crimeea a fost foarte ușor ocupată de 'omuleții verzi' ai Kremlinului, deoarece a fost împânzită de spioni ruși, dar și de numeroasele 'cârtițe' locale. Cazul emblematic al Ucrainei ne demonstrează cu prisosință necesitatea stringentă ca instituțiile statului moldovenesc, abilitate cu responsabilități în domeniul securității naționale, să acționeze cu fermitate pentru a evita tristul și regretabilul scenariu ucrainean.

Chiar cu riscul de a rămâne fără jumătate din parlamentari, fără înalți funcționari din toate instituțiile statului (fără excepție!), fără conserve rusești din toate partidele politice, din mass-media, din cele mai diverse asociații culturale, lingvistice, sportive, religioase, de caritate etc., finanțate generos de Moscova (mai ales a reprezentanților minorităților naționale din așa-numitul 'russkii mir/lumea rusă'), din ong-urile, think-thank-urile, întreținute de Liubeanka sau de o axă binecunoscută la Chișinău, de numeroasa coloană a 5-a, racolată încă din perioada sovietică și multiplicată după ’91 încoace, se impun neîntârziat acțiuni concertate și sigure pentru salubrizarea de substanță a tuturor instituțiilor statului de spionii ruși și colaboraționiștii locali, altfel scenariul ucrainean ar putea fi greu de evitat.

P.S. Dacă cei de la 'Planetariu' (figura de stil dată KGB-ului de la Chișinău în perioada sovietică) au dificultăți în identificarea spionilor ruși, le dau o adresă sigură sută la sută – ambasada Federației Ruse de la Chișinău, cu cei peste 30 'diplomați de carieră' și sute de funcționari tehnici și administrativi de acolo. Evident, nu înainte de a face 'curățenie generală' la capitolul respectiv și la 'Planetariu'.", a precizat Reniță într-o postare pe Facebook. 

Declarația diplomatului a venit în contextul în care Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a precizat pe 10 ianuarie că, de la începutul invaziei rusești la scară largă, a descoperit pe teritoriul țării peste 600 de agenți și spioni ruși.

Începând cu 24 februarie 2022, au fost deschise peste 1.500 de anchete privind presupuse fapte de trădare și spionaj, iar peste 340 de astfel de cazuri au fost trimise în judecată.

SBU a mai transmis că în timpul unei operațiuni speciale din luna august, ce s-a desfășurat în mai multe etape, forțele de ordine au reținut "o grupare de sabotaj" a serviciilor de informații militare ruse care ar fi plănuit să-l omoare pe ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, pe Kyrylo Budanov, șeful Direcției de Informații a Ucrainei, respectiv pe un activist cunoscut, al cărui nume nu a fost menționat de serviciile ucrainene. 

De asemenea, la începutul lunii ianuarie, SBU a anunțat că au fost condamnați de instanță patru agenți ruși care au colectat date despre sistemele HIMARS și instalațiile energetice din regiunea Donețk. 

Redăm integral comunicatul SBU: 

"De la începutul războiului, SBU a demascat peste 600 de agenți și spioni ruși

De la începutul agresiunii pe scară largă a Federației Ruse, Serviciul de Securitate al Ucrainei investighează peste 1.500 de cazuri penale de trădare și spionaj. Peste 340 dintre acestea au fost trimise în judecată.

În această perioadă, SBU a demascat peste 600 de agenți și spioni ruși care desfășurau activități subversive și de informații împotriva statului nostru.

Astfel, în urma unei operațiuni speciale în mai multe etape, a fost reținut un grup de sabotaj și informații al serviciilor militare ruse.

Agenții inamici se pregăteau pentru lichidarea fizică a ministrului Apărării și a șefului Direcției Principale de Informații a țării noastre, precum și a unui cunoscut activist ucrainean.

🔹 La ​​Kiev:

SBU a neutralizat grupul de informații rusesc, care includea oficiali ai Cabinetului de Miniștri și ai Camerei de Comerț și Industrie a Ucrainei.

Oficialii au oferit informații inamicului cu privire la amenajarea frontierei de stat și date personale ale ofițerilor ucraineni din sfera aplicării legii. 

🔹 În Mykolaiv:

A fost demascat fostul șef al Parchetului Raional Mykolaiv, care după 24 februarie 2022 ș-a oferit voluntar să-l ajute pe inamic în războiul împotriva Ucrainei.

Acesta a transmis către serviciile speciale ruse informații despre rezultatele bombardamentelor inamice, parolele punctelor de control, respectiv informații despre prizonierii militari ai Federației Ruse.

🔹 În Hmelnytskyi:

SBU a reținut un spion - un cetățean al Federației Ruse, care a sosit în Ucraina în ianuarie 2022 pentru a desfășura activități subversive și de informații împotriva statului nostru.

Sarcina acestuia a fost de a crea o rețea extinsă de agenți pentru a colecta informații și a efectua acte de sabotaj în regiunile de vest ale țării noastre.

🔹 În Volyn:

Un alt spion a fost neutralizat. S-a dovedit a fi un cetățean al Belarusului, care a colectat informații despre desfășurarea și mișcarea unităților forțelor armate din regiune.

Conform tuturor faptelor expuse, contrainformațiile Serviciului de Securitate desfășoară activități sistematice pentru a-i aduce în fața justiției pe toți vinovații". (sursa: AICI)

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.