Actualitate Internă

Guvernul R.Moldova alocă din bugetul de stat 30 milioane lei pentru studierea limbii române de către minoritățile naționale

Guvernul R.Moldova alocă din bugetul de stat 30 milioane lei pentru studierea limbii române de către minoritățile naționale

Autoritățile propun aprobarea Programul național privind învățarea limbii române de către minoritățile naționale, inclusiv populația adultă, pentru anii 2023-2025. Potrivit Deschide.md, documentul a fost elaborat de reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării și supus consultărilor publice.

Conform autorităților, nivelul de cunoaștere a limbii române este scăzut în rândul minorităților etnice, cu excepția grupului de romi, unde fiecare a doua persoană poate vorbi și înțelege bine limba română. Astfel, doar 1 din 4 ruși, ucraineni și bulgari vorbesc și înțeleg bine limba română, în timp ce proporția în grupul găgăuz este mult mai mică - una din 10 persoane.

Totodată, fiecare al treilea rus, ucrainean și rom și fiecare al doilea bulgar și găgăuz practic nu cunoaște deloc limba română.

Astfel, scopul Programului este de a oferi oportunități reprezentanților minorităților naționale din Republica Moldova de a-și dezvolta, de la cea mai fragedă vârstă și pe tot parcursul vieții, competențe lingvistice necesare pentru a-și valorifica potențialul intelectual atât în domenii de interes personal, profesional, cât și social, în vederea adaptării cât mai facile la imperativele timpului, în special, la cele ce țin de dezvoltarea durabilă.

Pentru implementarea Programului, din bugetul de stat vor fi alocați 30 milioane lei.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.