Externe

Rusia, deranjată fiind de "rusofobia" unui stat baltic, decide expulzarea ambasadorului. Care a fost factorul determinant pentru această decizie

Rusia, deranjată fiind de "rusofobia" unui stat baltic, decide expulzarea ambasadorului. Care a fost factorul determinant pentru această decizie

Moscova și-a scăzut drastic luni relațiile diplomatice cu Estonia, ordonându-i ambasadorului estonian să părăsească Rusia și retrogradând reprezentantul diplomatic din ambele țări la calitatea de însărcinat cu afaceri interimar, din cauza "rusofobiei totale" pe care ar manifesta-o țara baltică.  

Ministerul de Externe de la Moscova a declarat că "partea rusă a decis să degradeze reprezentantul diplomatic din ambele țări la funcția de însărcinat cu afaceri interimar, iar ambasadorul Republicii Estonia va trebui să părăsească Federația Rusă pe 7 februarie", cauza fiind faptul că "rusofobia totală și cultivarea ostilității față de țara noastră au fost ridicate de Tallinn la rangul de politică de stat". Estonia ar "distruge intenționat" relațiile cu Moscova, a mai spus Ministerul de Externe condus de Lavrov.

Un exemplu pentru cele reclamate de Externele ruse ar fi reducerea drastică a nivelului personalului de la Ambasada Rusiei din Tallinn, se arată în comunicat, deși se știe bine că ambasadele ruse funcționează ca niște baze pentru spionaj și influență, așadar decizia Estoniei a fost cu siguranță bine întemeiată. 21 de diplomați ruși și alți angajați ai Ambasadei Rusiei de la Tallinn fuseseră expulzați. 

Ambasadorul estonian, Margus Laidre (foto), a fost informat despre decizie după ce a fost chemat la Ministerul de Externe, se arată în comunicat.  

Rusia a mai luat și în aprilie, anul trecut, măsuri diplomatice drastice împotriva Estoniei, când a ordonat închiderea consulatului estonian în cel de-al doilea oraș al său, Sankt Petersburg. (sursa: AICI)

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.