Actualitate Internă

VIDEO. Scene halucinante la Tighina: un minor care vorbește în română este răpit de pe stradă de milițiile separatiste / Eliberat ulterior, băiatul a povestit că a fost torturat, fără să i se aducă vreo învinuire

VIDEO. Scene halucinante la Tighina: un minor care vorbește în română este răpit de pe stradă de milițiile separatiste / Eliberat ulterior, băiatul a povestit că a fost torturat, fără să i se aducă vreo învinuire

Un minor de 15 ani din satul Hagimus, raionul Căușeni, a fost răpit, sechestrat și maltratat de reprezentanții structurilor ilegale din regiunea transnistreană. Incidentul a avut loc vineri, 20 ianuarie, în orașul Tighina (Bender), aflat la câteva minute distanță de reședința victimei. 

Băiatul care se îndrepta spre casă de la sala de antrenamente a fost forțat să urce într-o mașină a miliției transnistrene, fiind amenințat cu arma, a relatat ulterior mama minorului pentru siteul Zona de Securitate.

„I s-au strâns mâinile la spate și i s-au aplicat lovituri, după ce tânărul a opus rezistență și nu a vrut să urce într-o mașină fără o inscripție pe ea. El încercă să strige, să le spună prietenilor să-i sune pe părinții săi. Încerca să trasnsmită faptul că nu are încredere în acei oameni. Până la urmă a fost urcat forțat și ținut în sediul miliției de pe strada Dzerjinschii din Bender, situat vizavi de sediul poliței Republicii Moldova, tot din Bender, ținut acolo timp de doua ore. Poliția noastră s-a implicat”, a povestit Irina Tabaranu, jurnalista care a investigat cazul pentru Zona de Securitate.



 

Faptele comise de reprezentanții regimului separatist - sechestru, răpire, privare de libertate, sunt acțiuni foarte grave, mai ales că a avut de suferit un minor, consideră Irina Tabaranu, potrivit radiochisinau.ro. Jurnalista a subliniat că asemenea cazuri nu s-ar întâmpla dacă regiunea ar fi controlată de autoritățile constituționale:

„Faptul că Tighina rămâne sub controlul regiunii separatiste este cea mai mare problemă în acest caz. Dacă nu ar fi fost acest element, tânărul dat nu ar fi nimerit în această situație și nu ar fi primit un astfel de comportament din partea acestor structuri. Este deja o obișnuință ca aceste structuri să existe, să rețină oameni. Este un teritoriu ocupat, iar prinși în activitățile cotidiane oamenii uită acest lucru. Când se întâmplă astfel de abateri îți dai seama că ei nu au nici un drept acolo”.

Asociația „Promo-Lex”, care monitorizează situația drepturilor omului inclusiv în regiunea transnistreană a preluat acest caz și va oferi asistență juridică familiei minorului. Reprezentantul „Promo-Lex” Pavel Cazacu a declarat pentru Radio Chișinău că va insista ca dosarul penal să ajungă în instanța de judecată pentru a fi pedepsiți cei vinovați:

„Cu regret, nu este prima situație de acest gen și cel mai probabil nu va fi nici ultima, atât tip cât persoanele care fie reprezentanți ai structurilor de facto din regiunea transnistreană, fie alte persoane care sunt responsabile de astfel de abuzuri, răpire, maltratare, nu sunt trase la răspundere și sarcina noastră, în cadrul procedurii de oferire a asistenței juridice familiei va fi să insistăm că cauza penală care deja a fost pornită de către organele de drept ale Republicii Moldova să fie una eficientă.

Asta înseamnă că urmărirea penală să fei una rapidă și să se finalizeze cu o soluție logică. Soluția logică ar fi să fie identificate persoanele responsabile, iar dosarul penal să fie transmis în judecată pentru adapotarea unei sentințe de condamnare.

Comiterea infracțiunii este una evidentă. Este evidentă fapta de maltratare. Au fost identificate unele dintre persoanele responsabile. Acum mingea se află pe terenul organelor de drept. Dacă va fi nevoie vom interveni la diferite etape. Este foarte important ca acest caz să devină unul reprezentativ, când persoanele responsabile de abuzuri au fost trase la răspundere, în cazul de față penal”.

Mama minorului, Ala Arion, a povesit pentru Zona de Securitate:

„L-au pus la pământ, l-au bătut, i-au aplicat lovituri și la coaste și la picioare, peste tot. Inițial au vrut să-l bage într-o mașină civilă roșie, el s-a opus timp 10 -15 minute, între timp prietenii lui au filmat scena, el striga: „sună-l pe tata, sun-o pe mama, faceți ceva că vor să mă ia”.  Ulterior a venit o mașină de la miliția asta a lor și l-au dus la postul de pe strada Dzerjinschii. Deja acolo s-a dus soțul am venit și eu, el încă era ținut și maltratat în interior, abia după două ore l-au eliberat. S-a implicat și poliția noastră de la Bender.”

Imediat după ce au ajuns acasă a fost chemată ambulanța, iar minorul a fost dus la Unitatea Primiri Urgențe din Căușeni.

„Când a ieșit de la ei (n.r, miliție)  era stresat îl durea capul și acum îl doare, cel mai tare îl doare o coastă, se presupune că e ruptă. El nu doarme noaptea, este foarte speriat. Noi am vrut să-l mai lăsăm la Urgență la Căușeni, dar este foarte speriat și a vrut acasă, se teme că va veni cineva după el”, a mai povestit mama minorul.

Din spusele băiatului, nimeni din cei care l-au sechestrat nu s-a prezentat, el presupunând că ar fi fost confundat cu altă persoană de către colaboratorii structurilor ilegale din regiune.

Scena a fost filmată de prietenii minorului. Mama a mai precizat că acestuia nu i-a fost adusă la cunoștință vreo învinuire.

Șeful adjunct al Inspectoratului de Poliție Bender, Ivan Obreja, a declar pentru Zona de Securitate că persoanele îmbrăcate în civil ce l-au agresat pe minor au fost identificat și s-au adeverit a fi la fel colaboratori ai structurilor ilegale de forță transnistrene.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.