Actualitate Internă

Cine sunt agenții FSB-GRU care au regizat așa-zisul congres ”diplomatic” din așa-zisa Găgăuzia. Minciuni, crime, românofobie și conexiuni cu grupări de crimă organizată din Rusia. Propagandiștii morții și platformele lor finanțate de Kremlin

Cine sunt agenții FSB-GRU care au regizat așa-zisul congres ”diplomatic” din așa-zisa Găgăuzia. Minciuni, crime, românofobie și conexiuni cu grupări de crimă organizată din Rusia. Propagandiștii morții și platformele lor finanțate de Kremlin

Evenimentul, organizat la Comrat sub denumirea de Congresul Diplomației Populare "Prietenia popoarelor-2023", cu scopul de a stabili relații economice și de a consolida pacea interetnică, a fost, de fapt, o platformă politică pentru reprezentanții așa-numitei "Uniuni Populare", transmite nokta.md.

"Uniunea Populară" este o asociație de organizații cu o agendă pro-rusă și anti-guvernamentală, cofondată de Vladimir Kulibaba, un criminal din Sankt Petersburg-ul  anilor 1990. Particularitatea membrilor Uniunii Poporului este că îl susțin pe Igor Dodon și se opun Maiei Sandu. Subiectul cel mai actual pentru reprezentanți săi este, din câte se pare, falsurile despre Unirea Republicii Moldova cu România.

La 17 aprilie, în incinta Casei de Cultură a municipiului Comrat a avut loc un eveniment numit Congresul Internațional al Diplomației Populare "Prietenia popoarelor-2023", care a fost programat să coincidă cu cea de-a 30-a aniversare a comunității rusești din Republica Moldova. Acesta a fost organizat de echipa lui Victor Petrov, deja fost candidat la funcția de bașcan al așa-zisei Găgăuzia. Scopul trâmbițat a fost ”consolidarea diplomației popoarelor pentru dezvoltarea economică a Găgăuziei”. De fapt, acesta a fost doar un exercițiu de campanie electorală în favoarea lui Petrov.

Rustam Minnikhanov, șeful Tatarstanului, și Ivan Egorov, directorul holdingului industrial și investițional Ak-Bars din Tatarstan, urmau să ajungă la congres în calitate de "invitați speciali" la invitația lui Viktor Petrov și a deputatului Partidului Socialist, Alexander Sukhodolski, dar acestora nu li s-a permis accesul în Republica Moldova. În avion, Minnikhanov a înregistrat un mesaj video în care a spus că autoritățile moldovene i-au declarat (pe el și pe alții, nu a precizat) "persoane indezirabile care nu pot vizita țara". Serviciul de Frontieră a negat afirmația lui Minnikhanov că ar fi fost declarat persoană indezirabilă, menționând că "susținerea unui candidat la alegerile locale din țara noastră nu este un motiv valabil".

Așa-zisa "Uniune Populară" a fost înființată la 17 mai 2021. Scopul declarat este de a consolida statalitatea și suveranitatea Republicii Moldova, de a păstra ”valorile tradiționale și integritatea teritorială”, de a dezvolta ”cultura și tradițiile moldovenești”, de a crea condiții pentru o viață decentă pentru cetățenii republicii și de a dezvolta relații de prietenie cu țările CSI (organizație menită să reglementeze relațiile de cooperare între unele state care au făcut parte din URSS), cu Uniunea Economică Eurasiatică și cu BRICS (o asociație interstatală, uniunea a cinci state: Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud).

"Uniunea Populară" include nouă organizații fondatoare: 

Consiliul Public al Republicii Moldova;

Mișcarea populară "Salvați Moldova!

Comandamentul popular anticriză (Victor Petrov);

Federația sindicatelor "SindSport" (Vladimir Culibaba);

Sindicatul angajaților din structurile puterii din Republica Moldova;

Mișcarea patriotică pro-Moldova;

Societatea istorică și geografică moldovenească;

Uniunea Națională a Studenților și Tinerilor din Republica Moldova;

Autonomia național-culturală moldovenească din Sankt Petersburg.

Toate aceste organizații promovează alarmismul, cea mai fetidă propagandă rusească și tot felul de sperietori cu privire la unificarea Republicii Moldova cu România, l-au susținut pe Igor Dodon în campaniile electorale prezidențiale din 2016 și 2020 și au încercat pe toate căile să o împiedice pe Maia Sandu să ajungă la putere. Deși organizațiile membre ale Uniunii Populare susțin că nu urmăresc scopuri politice, fac exact inversul, notează nokta.md.

O serie de politicieni și alte personalități care au participat la congresul de la Comrat sunt implicați activ în activitățile Uniunii Populare. Printre acestea se numără: 

Vladimir Bolea - deputat din partea Partidului Socialiștilor din Moldova;

Alexandru Sukhodolschi - deputat în Parlament din partea Partidului Socialiștilor;

Veaceslav Perju - președinte al Consiliului Public din Moldova;

Ludmila Lacenova - președinta comunității rusești din Republica Moldova; 

Victor Petrov - deputat al Adunării Naționale a Găgăuziei, liderul organizației "Nash" ("Al nostru").

Lyudmila Lachenova și tehnicile de manipulare

La "Congresul diplomației populare" de la Comrat a luat cuvântul și Ludmila Lacenova, care s-a prezentat ca președinte al comunității rusești din Republica Moldova și deținătoare a Ordinului de Prietenie al Federației Ruse, "conferit personal de către președintele rus Vladimir Vladimirovici Putin". 

Lacenova s-a arătat indignată de ce "președintele Tatarstanului nu a fost lăsat să intre în natala Găgăuzie" și a încercat să facă publicul să se simtă insultat de acest fapt. "Simt în sală cât de jignit sunteți de această decizie a guvernului nostru de a nu-l lăsa pe președintele Tatarstanului într-un colț natal. Sunteți unul, sunteți un grup turcesc", a instigat. 

Mai mult, Lacenova și-a exprimat speranța că deputații vor declara ce s-a întâmplat de la tribuna Parlamentului. "Cred că preotul din sală îmi va confirma că există Dumnezeu, cu siguranță va găsi o formă a influenței sale asupra acestui scandalos...", nu și-a mai terminat fraza Lacenova. Ea l-a susținut pe Viktor Petrov în crearea "Gagauz Halk Birlii / Uniunea Populară din Găgăuzia" (pe care o conduce) și face campanie pentru acesta.

Lacenova face parte din consiliul de administrație al platformei publice "Uniunea Poporului" și face apeluri peste apeluri la prietenie cu Rusia, bazându-se pe trecutul istoric și povestind faptele veteranilor celui de-Al Doilea Război Mondial. 

Deja pe fondul războiului din Ucraina, la 14 aprilie 2022, sub conducerea lui Lacenova, a fost plantată o alee lângă memorialul "Glorie eroilor", în cadrul campaniei "Grădina memoriei" dedicată eroilor din cel de-Al Doilea Război Mondial care au murit pe câmpurile de luptă. În același timp, pe pagina sa de Facebook, Lacenova împrăștie videoclipuri care sugerează că "Republica Moldova se pregătește de război cu Rusia". De asemenea, ea are numeroase repostări cu imaginea așa-zisei panglici putinistoide a Sf. Gheorghe. Alături de acestea, Lacenova postează videoclipuri cu sloganuri despre cum "Europa încearcă să uite că Armata Roșie a eliberat oamenii de la Auschwitz" și "de ce partidul PAS, aflat la guvernare, luptă împotriva panglicii Sfântului Gheorghe și a altor simboluri istorice".

Trebuie remarcat faptul că împletirea tuturor faptelor de mai sus este o tehnică binecunoscută folosită de propagandiștii pro-Kremlin pentru a distorsiona informațiile - se presupune că autoritățile moldovenești nu respectă trecutul istoric și veteranii, așa că interzic așa-zisa panglică a Sfântului Gheorghe. De fapt, motivul este că această panglică a devenit un simbol al invaziei rusești genocidare din Ucraina. Panglica nu a fost interzisă în Republica Moldova înainte de războiul declanșat de Rusia în Ucraina. 

Ludmila Lacenova a lucrat ca instructor al Comitetului orășenesc Chișinău al Partidului Comunist din Moldova în perioada 1974-1976. În 1990 a fost deputat al Sovietului Suprem al RSSM, iar în 1990-1995 deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Din 1997 este președinte al Consiliului de Administrație al Comunității Ruse din Moldova.

Veaceslav Perju și previziunile sale demente

Veaceslav Perju este secretar executiv al platformei "Uniunea Populară" și președinte al Consiliului Public al Republicii Moldova. El a participat la congresul de lansare a "Uniunii Populare din Găgăuzia/Gagauz Halk Birlii", care a fost condus de Victor Petrov.

La congresul de la Comrat, dând glas celei mai scelerate propaganda putiniste, Veaceslav Perju a declarat că, la nivel internațional, ar exista "forțe distructive, care se străduiesc să dezbine națiunile și să le pună unele împotriva altora", care ar afecta și Găgăuzia. Potrivit lui, autonomia găgăuză s-ar afla într-o "enclavă a prădătorilor pro-occidentali". Perju a repetat de mai multe ori că "adevărații noștri prieteni sunt rușii, așa cum a fost cazul de-a lungul istoriei". 

Lui Perju îi place foarte mult să speculeze pe tema Unirii (aceasta este spaima și obsesia principală a Uniunii Populare). În martie 2023, Perju a declarat că "după redenumirea limbii de stat în limba română, Republica Moldova va dispărea ca stat", ceea ce este o minciună sfruntată, deoarece redenumirea limbii nu implică schimbarea statutului suveran al statului, iar autoritățile nu au ridicat niciodată această problemă. 

Acestea fiind spuse, Perj nu este prea dornic să vorbească despre agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. În acest scop, el a folosit formulări precum "situație dificilă" și "evenimente în Ucraina". În același timp, el pledează pentru "consolidarea legăturilor cu CSI, CEEA, SCO (Organizația de Cooperare de la Shanghai) și BRICS" - sfera de cooperare economică a Rusiei. 

În ianuarie 2023, Perju a participat la un forum cu reprezentanți din Republica Moldova, Rusia, Armenia, Kârgâzstan și Kazahstan pentru a discuta despre impactul diplomației publice asupra cooperării internaționale și dezvoltarea relațiilor publice inter-statale (similar cu aberațiile anunțate la congresul de la Comrat).

Arhiepiscopul Florinsky: "URSS unea, dar America ucide"

Arhiereul Nikolai Florinski, fiind prezent la eveniment, a vorbit direct în sprijinul Rusiei împotriva actualei guvernări, delirând de o manieră puțin spus caraghioasă.

"Țara se află sub o influență păcătoasă. Și oricine este prieten cu Rusia va primi lovituri dureroase, pentru că scopul Occidentului este de a rupe Rusia și prietenii ei. Comanda "fas" este dată la tot ce este rusesc", a insistat el. 

Florinsky a mai declarat că "America construiește baze militare doar pentru a ucide oameni" (în concordanță cu retorica lui Putin privind motivul pentru care Rusia a lansat o așa-zisă "operațiune militară" în Ucraina). Florinsky și-a exprimat simpatia pentru Rusia și antipatia față de Occident nu doar în Găgăuzia. Aceasta nu este prima dată când Consiliul Public din Moldova, care face parte din Uniunea Populară, îl citează pe acest lup în sutană. Cu o lună mai devreme, Florinsky a declarat la Forumul internațional de experți "Viitorul Eurasiei" că "am avut unitate în perioada sovietică", iar acum "forțele ostile nouă intenționează să ne distrugă religia". Pentru a evita acest lucru, în opinia sa, ”este necesar să cooperăm cu țările eurasiatice”.

Mișcarea Populară "Salvați Moldova" - organizația care răspândește falsuri despre Unire

Mișcarea populară "Salvați Moldova!"  este o asociație de organizații obștești și persoane fizice, inițiată la 18 martie 2016. Scopul declarat al acesteia este de a consolida ”statalitatea, suveranitatea, neutralitatea și integritatea Republicii Moldova” (adică de a o menține sub talpa Rusiei genocidare).

În practică, această mișcare îi convinge pe locuitori că Republica Moldova este condusă spre România, chiar înainte de preluarea președinției de către Maia Sandu. Aceștia au făcut agitație pentru ca oamenii să nu o voteze pe Sandu la alegerile prezidențiale din 2020, pentru că, în caz contrar, ea "va da Republica Moldova pur și simplu României" (retorica Partidului Socialiștilor). Acum suntem în 2023, dar retorica și "alarmismul" nu s-au schimbat. 

Extras dintr-un articol de pe site-ul mișcării zisă ”Salvați Moldova”: 

"Ea (Maia Sandu – n. red.) îl susține pe aghiotantul lui Hitler - Mareșalul Antonescu, la ordinul căruia în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei în Moldova s-au vărsat râuri de sânge de oameni de diferite naționalități. Sandu a trădat demult țara pe care vrea să o conducă. Și-a trădat demult toți concetățenii în fața curatorilor occidentali. Dacă Sandu va deveni președinte, ea nu va cere părerea poporului moldovean, ci va preda pur și simplu Moldova României". Drept dovadă, a fost prezentat un video în care Maia Sandu de fapt nu spune nimic concret în sprijinul lui Antonescu.

"Salvați Moldova" a cerut ca Maia Sandu să fie judecată în baza articolului "trădare de patrie" pentru "alarmism" în legătură cu ”aderarea Republicii Moldova la România”.

Când Sandu a devenit președinte, "Salvați Moldova" a continuat să se opună guvernării sale și a început să impună găgăuzilor sentimente antiguvernamentale, afirmând că "țara noastră este condusă din străinătate". "Salvați Moldova" l-a susținut pe Igor Dodon în 2016, când a candidat la funcția de președinte. Încă de atunci, mișcarea a promovat ideea că "Maia Sandu este un om al Occidentului", în timp ce Rusia sărăcăcioasă și criminală ar fi un soi de rai.

Mișcarea "Pro Moldova" despre "consecințele tragice ale ocupației românești" și despre "rușii iubitori de pace"

Mișcarea zisă ”Pro Moldova” a fost fondată în 1997. Liderul acesteia este moldovenistul și politologul Vasile Stati, care e și autorul pseudo-dicționarului moldo-român (o rușine de proporții). Publicat în 2003, pseudo-dicționarul moldo-român a provocat un val de critici din partea cercurilor academice românești de pe ambele maluri ale Prutului – detalii AICI:  

Pe site-ul acestei mișcări sunt publicate articole care conțin falsuri grosolane, distorsionări și decontextualizări intitulate drept "ocuparea brutală a Republicii Democratice Moldovenești (Basarabia) de către România regală și consecințele tragice ale acesteia”. Pe site-ul mișcării "Pro-Moldova" se găsește și declarația liderului organizației veteranilor Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Liudmila Ginda. Potrivit acesteia, Rusia nu este agresorul în războiul cu Ucraina. "Războiul din Ucraina este durerea noastră comună. Iar poporul rus, care este cel mai pașnic din lume, se încearcă să fie prezentat drept agresor", a declarat Hinda, adăugând că "noi, în Republica Moldova, suntem târâți în acest conflict".Trebuie remarcat faptul că Ghinda, ca și soțul ei, au rădăcini ucrainene.

Consiliul Public din Moldova: "SUA și Occidentul se folosesc de Moldova"

Consiliul Public din Moldova a fost fondat în noiembrie 2020 în baza Clubului "Strategia Moldovei" (discuții despre relațiile moldo-ruse și ocupația românească).

Scopul declarat: ”discutarea și elaborarea unei poziții proprii asupra celor mai semnificative probleme de dezvoltare statală a țării în sfera consolidării suveranității, integrității teritoriale, dezvoltării științei, culturii, educației, precum și dezvoltării spirituale și morale a poporului moldovenesc multinațional”. De fapt, mișcarea promovează falsuri precum că țările occidentale, în primul rând SUA și NATO, "folosesc Republica Moldova în interesele lor" "ca instrument de acțiune militară".

"Următorul potențial plan disfuncțional este intensificarea conflictului transnistrean ‹ofilit› sau, dacă luăm în calcul evenimentele din Ucraina, deschiderea unui al doilea front în Moldova, o nouă explozie în această regiune a Europei. Anumite provocări, după cum toată lumea știe deja, nu numai că sunt planificate, dar se întâmplă", se arată într-unul dintre articolele de pe site-ul mișcării (care repetă papagalicește retorica Kremlinului).

Societatea Moldovenească de Istorie și Geografie

Această organizație pledează pentru studierea în școli a așa-zisei "Istoria Moldovei", o variantă distorsionată și falsificată a istoriei spațiului românesc dintre Prut și Nistru, care reflectă punctele de vedere ale mai multor așa-ziși istorici moldoveniști printre care Sergiu Nazaria, Grossu, Lazarev, Vasile Stati, Stepaniuc etc în locul istoriei românilor. Evident, societatea l-a sprijinit pe Igor Dodon în timpul președinției acestuia. De remarcat că Dodon a susținut cu resurse financiare editarea unor astfel de lucrări pretins ”istorice”, iar astăzi cere cu orice ocazie ca această ,,maculatură" să devină obiect de studiu în școli, adică să înlocuiască manualele de istoria românilor din Curricula națională – detalii AICI

Federația "SindSport" și Vladimir Culibaba 

"SindSport" se prezintă ca o federație a sindicatelor lucrătorilor din domeniul educației fizice, sportului și turismului din Republica Moldova. Aceasta a organizat evenimente sportive în Republica Moldova în colaborare cu Rusia și împreună cu organizația "NASH" ("al nostru"), condusă de Victor Petrov.

Înainte de crearea SindSport, Culibaba și asociații săi au căzut sub suspiciunea de a fi implicați în cel puțin 15 crime la comandă (potrivit direcției principale a Ministerului Afacerilor Interne) începând cu anii 1990. În 2012, președintele de atunci al Federației de lupte din Sankt Petersburg, Vladimir Kulibaba, a fost achitat de un juriu în cazul asasinării omului de afaceri Vadim Chechel (ucis cu mai multe focuri de armă de la mică distanță, la 24 aprilie 2008). În 2021, el a fost reținut sub suspiciunea unui alt omor. Cazul nu a ajuns încă în instanță. În 2022, Kulibaba și subordonații săi au fost acuzați de organizarea și săvârșirea altor câteva crime la comandă, în 1993. A fost arestat în decembrie 2022. Tribunalul orașului Sankt Petersburg i-a prelungit arestul până la 6 aprilie 2023. Termenul de arestare a expirat; nu se știe dacă a fost prelungit din nou și unde se află Kulibaba în prezent. Ultima publicare pe pagina federației este pentru 9 iulie 2021 – sursa Nokta.md

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.