Actualitate Internă

Avioanele NATO protejează spațiul aerian al Republicii Moldova în perioada Summitului European din aceste zile

Avioanele NATO protejează spațiul aerian al Republicii Moldova în perioada Summitului European din aceste zile

Avioanele NATO vor controla spațiul aerian al Republicii Moldova în cadrul summitului, la care vor participa aproximativ 50 de șefi de stat și lideri europeni, anunța Alianța Nord Atlantică, precizând faptul că avioanele de supraveghere ale Sistemului de control al spațiului aerian al NATO (AWACS) vor monitoriza cerul deasupra summit-ului până vineri, 2 iunie.

„Avioanele NATO pot detecta aeronave, rachete și drone la sute de kilometri distanță, ceea ce le face un instrument important de avertizare timpurie”, a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu, adăugând că „Moldova este un partener apropiat și de încredere al NATO”.

„Ca răspuns la războiul rusesc din Ucraina, NATO și-a sporit prezența aeriană în Europa de Est cu avioane de luptă, avioane de recunoaștere și tancuri. Avioanele AWACS efectuează patrule regulate în Europa de Est și regiunea Mării Baltice pentru a urmări avioanele militare rusești în apropierea granițelor NATO. NATO are 14 aeronave AWACS, care sunt versiuni modificate ale aeronavei Boeing 707. Zburând la o altitudine de aproximativ 10 km, o aeronavă AWACS poate controla spațiul aerian la o distanță de 400 km. De asemenea, aeronavele NATO AWACS patrulează în mod regulat în spațiul aerian în timpul evenimentelor internaționale majore, inclusiv a summiturilor NATO, ultimul dintre care a avut loc la Madrid în iunie anul trecut, și a altor evenimente de amploare, cum ar fi turneele internaționale de fotbal sau Jocurile Olimpice”, a menționat Alianța.

Un sistem aeropurtat de avertizare și control timpuriu AWACS este un sistem radar aeropurtat conceput pentru a detecta aeronave, nave, vehicule, rachete și alte proiectile care sosesc la distanțe lungi și pentru a efectua comanda și controlul spațiului de luptă într-un angajament aerian prin direcționarea vânătorului și atacului. Unitățile AWACS sunt, de asemenea, folosite pentru a efectua supraveghere, inclusiv ținte la sol și pentru a efectua frecvent managementul bătăliilor. Atunci când este utilizat la altitudine, radarul de pe aeronave permite operatorilor să detecteze și să urmărească ținte și să facă distincția între aeronavele prietenoase și ostile mult mai departe decât un radar similar de la sol. La fel ca un radar de la sol, poate fi detectat de forțele opuse, dar datorită mobilității și razei extinse a senzorului, este mult mai puțin vulnerabil la contraatacuri.

Aeronavele AEW&C sunt folosite atât pentru operațiuni aeriene defensive, cât și ofensive și reprezintă pentru forțele aeriene integrate sau antrenate de NATO și SUA ceea ce este centrul de informații de luptă pentru o navă de război, pe lângă caracterul său de platformă radar extrem de mobilă și puternică. 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.