Externe

Republica Moldova, ajutor în valoare de 50 de milioane de euro primit din partea Norvegiei

Republica Moldova, ajutor în valoare de 50 de milioane de euro primit din partea Norvegiei

Guvernul norvegian își asumă o finanțare nerambursabilă în valoare de 50 de milioane de euro pentru Moldova. Prim-ministrul Norvegiei Jonas Gahr Støre, prezent la Summitul Comunităţii Politice Europene, desfăşurat la Bulboaca, a făcut declaraţii în acest sens. 

Oficialul norvegian, alături de președintele Maia Sandu, a menționat că detaliile privind acest sprijin vor fi făcute în perioada următoare. 

„Apreciez efortul Moldovei de a organiza această întâlnire. Suntem impresionați de ospitalitatea voastră… Norvegia este total angajată să sprijine evoluția democratică în partea de Est a Europei. Alegerea Moldovei de a merge pe parcursul european și pe parcursul reformelor de modernizare este un parcurs corect și susținem acest lucru. În acest an, în 2023, noi am alocat 50 de milioane de euro dedicate eforturilor Moldovei privind reformele. Discutăm cu Banca Mondială și partenerii pentru a ne asigura ca această asistență să fie una utilă. E vorba de curaj al politicienilor și e timpul să fiți curajoși în Europa. Suntem impresionați și puteți conta pe susținerea noastră în lunile și anii care vor urma”, a transmis Jonas Gahr Store, prim-ministrul Norvegiei.

„Vreau să mulțumesc pentru sprijinul pe care îl acordă Norvegia și pentru decizia recentă despre cele aproximativ 50 de milioane de euro care urmează a fi alocate R. Moldova. Sunt resurse importante pentru țara noastră acum când trecem peste această perioadă complicată care vine în urma agresiunii începute de Federația Rusă împotriva Ucrainei”, a declarat Maia Sandu, președintele Republicii Moldova.

Moldova a găzduit ieri cel mai important eveniment politic din istoria sa – Summit-ul EPC, care a reunit aproximativ 50 de șefi de stat, prim-miniștri și oficiali europeni de rang înalt. 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.