Actualitate Internă

Aflată în vizită la Kiev, Natalia Gavrilița s-a arătat profund impresionată de Bucea și Irpin: „Cea mai dureroasă priveliște sunt crucile din spatele grădinilor” / „Nicio fotografie, nicio imagine video nu pot transmite ce am văzut aici”

Aflată în vizită la Kiev, Natalia Gavrilița s-a arătat profund impresionată de Bucea și Irpin: „Cea mai dureroasă priveliște sunt crucile din spatele grădinilor” / „Nicio fotografie, nicio imagine video nu pot transmite ce am văzut aici”

Premierul Natalia Gavrilița s-a deplasat la Kiev, într-o primă vizită oficială de la începutul invaziei ruse. Alături de ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, șefa guvernului de la Chișinău are programate o serie de întrevederi oficiale, printre care și una cu Denîs Șmîhal, liderul guvernului de la Kiev.

Vizita a inclus și o deplasare în localitățile satelit ale Kievului, Bucea/Bucha și Irpin, aflate sub ocupația trupelor ruse de la începutul lunii martie până la început de aprilie. Crimele de război și alte atrocități comise în cele două mici localități de suburbie de către forțele ruse au ajuns pe primele pagini ale publicațiilor din întreaga lume. PODUL.ro a relatat AICI!

Gavrilița s-a arătat profund impresionată de tragediie întâmpate la Bucha și Irpin, precizând, pe pagina oficială de Facebook, că nicio fotografie, nicio imagine video nu poate transmite ceea ce am văzut aici, pe loc” și subliniind că „Moldova a fost și va rămâne un prieten și un partener de nădejde pentru vecinii noștri. Vom susține Ucraina și de acum încolo, cu tot ce putem”.

 

 

Redăm integral mai jos mesajul permierului:

„Mă aflu, astăzi, într-o vizită de lucru la Kiev. Am vizitat orașele Bucha și Irpin. Am văzut cu ochii mei case arse și pustiite, școli, grădinițe și drumuri distruse, dar cea mai dureroasă priveliște sunt crucile din spatele grădinilor. Nicio fotografie, nicio imagine video nu poate transmite ceea ce am văzut aici, pe loc. 

Am condamnat cu tărie, repetat, ororile produse de armata rusă și am exprimat susținerea plenară pentru continuarea anchetării crimelor de război de pe teritoriul statului vecin. Fiecare cetățean ucrainean, mai ales copiii și femeile, supuse brutalităților și tratamentelor inumane, merită să li se facă dreptate în instanțele penale internaționale.

Moldova a fost și va rămâne un prieten și un partener de nădejde pentru vecinii noștri. Vom susține Ucraina și de acum încolo, cu tot ce putem. Îmi exprim toată admirația pentru sacrificiul poporului ucrainean care, în ciuda acestor nenorociri, își continuă lupta pentru libertate - luptând în egală măsură și pentru dreptul nostru de a face parte din lumea liberă. 

Astăzi mai urmează să am o întrevedere cu omologul meu, Denys Shmyhal, și alți membri din Guvernul Ucrainei. Avem stabilite discuții pe numeroase subiecte, inclusiv ce țin de energie, transport, educație și statutul de țară candidat dobândit de Ucraina și Republica Moldova în vara acestui an”.

 

„Suntem azi în Ucraina. Dimineața am mers în orașele Bucha și Irpin din suburbia capitalei Kyiv. Am ascultat și istoriile unor din cei care au rezistat în timpul ocupației. Ororile comise de armata Federației Ruse nu pot fi descrise în cuvinte. Este pur și simplu inuman. Văd obiecte de infrastructură, poduri, drumuri, clădiri, deja reconstruite. Totuși, urmele războiului, ale durerii ocupației, sunt încă peste tot. Ucraina rezistă. Plecăciune eroilor care își apără țara, libertatea, familia, însăși dreptul de a exista ca națiune. Plecăciune celor care au plătit prețul suprem apărându-și țara”, a scris și Dumitru Alaiba pe pagina sa oficială de Facebook. 

 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.