Actualitate Internă

ARGUMENTELE legale: de ce guvernatorul așa-zisei Găgăuzia NU poate fi numit membru în guvernul de la Chișinău. Explicațiile lui Timofei Andros

ARGUMENTELE legale: de ce guvernatorul așa-zisei Găgăuzia NU poate fi numit membru în guvernul de la Chișinău. Explicațiile lui Timofei Andros

Fost ministru al Telecomunicațiilor și urmăritor atent al scenei politice din R.Moldova, Timofei Andros explică pe înțelesul oricui de ce guvernatorul așa-zisei Găgăuzia (un indubitabil agent al Rusiei) nu poate fi numit membru în guvernul de la Chișinău. 

Podul.md vă prezintă argumentele lui Timofei Andros: 

”După adoptarea legii privind Statutul special al Găgăuziei din 23.12.1994, în componența guvernului RM se include din oficiu guvernatorul Găgăuziei. Și asta nu-i corect. Legea nu stabilește că bașcanul trebuie să fie numit membru al guvernului. Pentru a fi membru al guvernului persoana respectivă trebuie să satisfacă anumitor cerințe.

În primul rând ea trebuie să recunoască și să activeze pentru executarea Programului de guvernare. Nici bașcana, mandatul căreia expiră, nici bașcana nou aleasă nu acceptă integrarea țării în Uniunea Europeană, scopul esențial al Programului de guvernare a actualului guvern. Și politica internă, stabilită de Program a fost criticată dur de bașcana aleasă în campania electorală, ceea ce arată că ea nu susține politica internă a guvernului. De aceea așa o persoană nu poate fi numită în funcția de membru al guvernului. Acesta este primul motiv. Dar mai sunt și altele. 

Parlamentarii, care au adoptat această lege în 1994 au intuit că asemenea cazuri ar putea apărea și de aceea în legea respectivă nu au inclus prevederea că Guvernatorul Găgăuziei din oficiu este membru al guvernului. Dar au inclus în Legea respectivă numai modalitatea de confirmare a bașcanului în funcția de membru al guvernului: ‹Art. 14 (4) Guvernatorul Găgăuziei este confirmat în funcția de membru al guvernului RM printr-un decret al Președintelui Republicii Moldova›. Și atât. Eu consider că modalitatea de confirmare nu însemnă obligativitatea de numire. Verbul ‹a confirma› înseamnă a definitiva pe cineva într-o funcție (Dicționarul Enciclopedic Ilustrat). Și nicidecum nu obligativitatea numirii în această funcție. Persoana respectivă a fost aleasă și confirmată de Curtea de Apel în funcție de guvernator dar nu în funcție de membru al guvernului. Reiese că Președintele RM n-are pe cine confirma în funcție de membru al guvernului. 

Dacă legiuitorul ar fi dorit ca guvernatorul să fie membru al guvernului, el așa și trebuia să stabilească în lege: „Guvernatorul Găgăuziei din oficiu este membru al guvernului”. Dar asta el n-a stabilit. Nici Legea RM cu privire la guvern nu stabilește special că guvernatorul Găgăuziei se include în guvern făcând trimitere la legea organică, care după cum am arătat, nu stabilește includerea bașcanului în componența guvernului. 

De aceea, președinta Republicii Moldova nu poate confirma în funcție o persoană care n-a fost aleasă sau propusă de organele respective în funcție de membru al guvernului RM. Acesta e al doilea motiv. 

Mai sunt și alte motive pentru a nu include bașcanul nou ales în componența guvernului. De ex., în legea RM cu privire la guvern se stabilește că membrii acestuia trebuie să cunoască limba română. Eu n-am găsit în materialele biografice publicate care limbi posedă bașcana aleasă și dacă ea cunoaște limba română la nivelul necesar. Trebuie verificat. Ca și alte cerințe față de membrul guvernului. Dar și primele două motive indicate mai sus sunt suficiente pentru a nu numi bașcana aleasă în funcția de membru al guvernului RM”.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.