Actualitate Internă

Moscova amenință Chișinăul, după ce R.Moldova a decis reducerea drastică a numărului de ”diplomați” ruși (adică agenți FSB-GRU)

Moscova amenință Chișinăul, după ce R.Moldova a decis reducerea drastică a numărului de ”diplomați” ruși (adică agenți FSB-GRU)

Republica Moldova a cerut Externelor de la Moscova ca 22 de ”diplomaţi” ruşi şi 23 de ”membri ai personalului tehnic” al ambasadei Rusiei să părăsească ţara până pe 15 august, conform declarațiilor de miercuri ale lui Igor Zaharov, consilier al ministrului de Externe al Republicii Moldova și purtătorul de cuvânt al Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. Deși personalul ambasadei nu va fi declarat persona non grata, funcționarilor ruși li se va cere să părăsească Republica Moldova, a mai spus Zaharov. 

„Această decizie vine ca urmare a numeroaselor acțiuni neprietenoase față de Republica Moldova, care nu au legătură cu mandatul diplomatic, precum și tentativelor de destabilizare a situație interne din țara noastră” se spune în comunicatul MAEIE de miercuri. 

 „Putem să comunicăm că numărul funcțiilor diplomatice a fost redus la 10, iar la 15 a fost redus numărul de angajați ai personalului tehnic. A fost decizia principială care a fost comunicată de către autoritățile de la Chișinău în adresa reprezentantului Federației Ruse în dimineața zilei de astăzi la MAEIE”, a declarat purtătorul de cuvânt al prim-ministrului Dorin Recean, Daniel Vodă, în cadrul unui briefing de presă. 

Guvernul Republicii Moldova declarase mai devreme că personalul ambasadei Rusiei va fi redus de la 84 la 25, mai exact la 10 posturi diplomatice și alte 15 posturi, adică vor fi eliminate 59 de posturi, ceea înseamnă mai mult decât a indicat Zaharov. 

O investigație realizată de postul independent rus The Insider și Moldovan Jurnal TV, publicată pe 24 iulie, a relevat că ambasada Rusiei la Chișinău are 28 de „antene spion” instalate pe acoperișurile sale, care probabil servesc la interceptarea semnalelor și la colectarea informațiilor. 

La scurt timp după anchetă, Ministerul de Externe al Republicii Moldova l-a convocat pe ambasadorul rus Oleg Vasnețov, iar la 25 iulie, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a comentat ancheta, spunând că informațiile sunt cunoscute de serviciile de securitate și că detaliile și o soluție adecvată vor fi oferite la momentul potrivit. 

Ministerul de Externe al Rusiei a denunțat această mișcare, amenințând că acțiunile Chișinăului „nu vor rămâne fără răspuns”.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.