Podul Memoriei Actualitate Internă

EXCLUSIV VIDEO: Deportată în Siberia la numai 6 ani și jumătate, scriitoarea Margareta Spînu-Cemârtan prezintă îngrozitorul calvar al familiei sale, care a fost calvarul a sute de mii de basarabeni. Recurs la istoria reală

EXCLUSIV VIDEO: Deportată în Siberia la numai 6 ani și jumătate, scriitoarea Margareta Spînu-Cemârtan prezintă îngrozitorul calvar al familiei sale, care a fost calvarul a sute de mii de basarabeni. Recurs la istoria reală

Așa cum am promis, Podul.md lansează un concept video nou, aspect la care s-a tot lucrat în ultima perioadă. Astăzi am bucuria să vă prezint prima producție (realizată 100% la Chișinău, așa cum vor fi și următoarele). 

Este vorba despre un zguduitor interviu realizat de jurnalistul și vloggerul Nicolae Chicu în compania scriitoarea Margareta Spînu-Cemârtan, deportată în Siberia la numai 6 ani și jumătate, în 1949, împreună cu întreaga familie. Excepție a făcut bunicul, care însă a fost ucis de sovietici. 

”Tren cu muncitori români care au fugit din România de sub jugul boierilor ca să vină în Raiul sovietic. Ieșiți-le în cale cu flori” – asta au scris rușii pe trenurile cu vagoane pentru vite în care au fost deportați sute de mii de basarabeni. În realitate, erau trimiși la o moarte în chinuri, aceasta începând încă din cursul acestui drum abominabil, parcurs timp de trei săptămâni în condiții unui iad trăit.

”Eram în închisoarea pe roți, nu ni se dădea apă. Erau 40 de grade. O băbuță a murit de sete lângă noi. Au lăsat-o acolo moartă, iar trenul a mers patru zile fără să oprească. Venea un miros de împuțiciune, eram îngrămădiți ca vitele… Sute de kilometri am dus cadavrul cu noi. După patru zile, soldații ruși au luat trupul și l-au aruncat în șanțul de lângă calea ferată”, își amintește doamna Margareta Spînu-Cemârtan, iar cuvintele ei te lovesc ca o bâtă în moalele capului. 



Realizat profesionist, interviul are durata de aproximativ o oră și jumătate. E de colecție. Nu ratați această întâlnire cu istoria reală. Nu-l ratați nici pe Nicolae Chicu, ale cărui producții le veți putea vedea săptămânal pe Podul.md.  

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.