Actualitate Internă

Galerie FOTO. În sfârșit: zeci de diplomați și angajați ai Ambasadei Rusiei de la Chișinău (adică agenți FSB-SVR-GRU) au părăsit R.Moldova. Cemodan, vokzal, Rossia!

Galerie FOTO. În sfârșit: zeci de diplomați și angajați ai Ambasadei Rusiei de la Chișinău (adică agenți FSB-SVR-GRU) au părăsit R.Moldova. Cemodan, vokzal, Rossia!

Zeci de diplomați și angajați tehnico-administrativi ai Ambasadei Federației Ruse de la Chișinău au părăsit astăzi R. Moldova, ca urmare a deciziei autorităților de la sfârșitul lunii trecute. Potrivit Deschide.md, aceștia au fost petrecuți de câțiva ”simpatizanți”, care s-au adunat dis-de-dimineață în fața Ambasadei. La aeroport deja îi așteptau deputați și consilieri municipali din partea PSRM.

Este ora 6.20 dimineața. Orașul abia începe să se trezească, însă în fața Ambasadei Rusiei la Chișinău este deja forfotă. Două autocare deja îi așteaptă pe diplomații ruși. Pe lângă polițiști și jandarmi, la fața locului este și un grup mic de persoane, printre care ”jurnaliști” de la televiziuni pro-ruse sau așa ziși activiști, care s-au adunat pentru a participa la un miting de susținere pentru diplomații ruși.

După câteva minute în care și-au făcut poze, din interfonul de la ușa ambasadei a răsunat vocea unei persoane, care i-a poftit în incinta reprezentanței diplomatice. O doamnă a rămas în urmă pentru a discuta cu jurnaliștii. Aceasta și-a pus la piept drapelul R. Moldova lipit de cel rusesc, spunând că iubește ambele țări, însă vorbind doar în limba rusă.

De ce nu a fost pusă această întrebare (privind numărul diplomaților ruși în R. Moldova, N.R.) atunci când aveam relații comerciale, economice, diplomatice? Acest lucru nu încurca atunci? Când duceam marfa pe piețile ruse, când acolo plecau turiștii noștri, oamenii care se duceau la muncă. Oamenii de rând vor ca noi să fim prieteni și cu Rusia, și cu Moldova, și cu România, și cu alte țări. Dacă astăzi erau expulzați diplomați din cadrul Ambasadei Israelului, la fel aș fi venit pentru a spune că nu este corect” a declarat aceasta pentru presă.

Ea a continuat să repete retorica Moscovei, vorbind despre cum vor fi afectați cetățenii moldoveni aflați în Rusia sau cum Centrul Rus de Știință și Cultură se ocupa de dezvoltarea relațiilor culturale dintre Rusia și R. Moldova. Când a fost întrebată de ce vorbește în limba rusă și dacă ea cunoaște româna, aceasta a spus că R. Moldova este inima ei, după care a intrat în ambasada invadatorilor.

Aproape de ora 7.00, porțile Ambasadei Ruse se deschid. Rând pe rând, încărcați cu valize, ies diplomații expulzați și familiile lor. Unii, pe lângă bagaje, mai au cu ei uneltele de pescuit, alții cuști cu animale de companie.

Zâmbitori, aceștia își iau rămas bun și se îmbrățișează, după care urcă în autocare. Nimeni nu vrea să vorbească cu presa, însă o tânără, care filmează jurnaliștii, când vede că este filmată înapoi, arată, în derâdere, semnul păcii. Autobuzele pornesc din loc, alături de mai multe mașini de poliție cu girofarele pornite. 

La AIC le-a fost rezervat un coridor special, așa că diplomații au intrat rapid în incinta aerogării.

În fața aeroportului se aflau deputații BCS Grigore Novac și Vladimir Odnostalco.

Dacă ultimul nu a vrut să ofere declarații oficiale, spunând că și-a petrecut un coleg de clasă, care a zburat spre Londra, al doilea a luat în derâdere presa, spunând că a venit să bea o cafea și să discute cu jurnaliștii.

Am venit să discut cu dumneavoastră, unde avea să vă mai găsesc? Iată aici e SIS-ul, voi, toți. Servesc o cafeluță, discut cu dumneavoastră, dimineața e frumoasă. Mă vedeți cumva cu flori, cum dau din mâini? I-am văzut și pe Igor Grosu, și pe Maia Sandu, au venit să-și ia rămas bun. Erau toți” a declarat, zâmbitor, Novac.

Ulterior, deputatul BCS a devenit serios și a subliniat că R. Moldova trebuie să aibă relații normale cu toți, iar Rusia nu este o excepție. El a numit acuzațiile de spionaj la adresa Moscovei drept aberante și a operat cu falsuri în argumentările sale.

-Este regretabil, pentru că trebuie să ne așteptăm la consecințe și pentru diplomații noștri de acolo. Asta este un lucru la fel de regretabil, pentru că cetățenii R. Moldova care beneficiază de beneficii consulare în Federația Rusă, oficial îs 400 de mii, neoficial cred că-s mai mulți. Am văzut un material cu vreo lună în urmă, în care moldovenii noștri se plângeau de insuficiența diplomaților noștri acolo. Sunt nevoiți să stea în rând prea mult pentru a primi niște acte.

-Domnule Novac, dar cu ce cifre operați dumneavoastră, dacă în 2021 chiar autoritățile ruse anunțau că pe teritoriul lor se află 130 de mii de moldoveni?

-Eu operez cu cifrele pe care le cunosc, nu știu de unde operați dumneavoastră. Cu dumneavoastră nici nu vreau să discut, nu vă interesează răspunsul meu” a declarat Novac.

La ora 9.00, diplomații ruși au părăsit cu o cursă avia specială teritoriul R. Moldova.

Amintim că, la sfârșitul lunii iulie, Guvernul a anunțat despre faptul că numărul diplomaților acreditați și angajaților „tehnico-administrativi” care activează în cadrul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău va fi redus de la peste 80 de persoane la 25. Decizia Chișinăului vine ca urmare a numeroaselor acțiuni neprietenoase față de Republica Moldova, care nu au legătură cu mandatul diplomatic, precum și tentativelor de destabilizare a situație interne din statul nostru.

(Sursa articolului: Deschide.md)

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.