Actualitate Internă

Istoricul și scriitorul Anatol Țăranu: ”România e spațiul cultural, istoric, lingvistic și etnic din care Rusia a rupt Basarabia cu forța”. Cum folosește Kremlinul mincinoasa armă a așa-zisului ”moldovenism”

Istoricul și scriitorul Anatol Țăranu: ”România e spațiul cultural, istoric, lingvistic și etnic din care Rusia a rupt Basarabia cu forța”. Cum folosește Kremlinul mincinoasa armă a așa-zisului ”moldovenism”

”România nu e nimic altceva decât spațiul cultural, istoric, lingvistic, etnic, din care noi (basarabenii – n. red.) am fost rupți cu forța la 1812”, a punctat istoricul, scriitorul și analistul politic basarabean, Anatol Țăranu, în cadrul emisiunii ”Dialog Deschis”, moderată de jurnalistul Tudor Ioniță (Deschide.md). 

Anatol Țăranu (foto jos) a subliniat rolul crucial al statului român și al partenerilor occidentali în eforturile de emancipare și de scoatere a R.Moldova de sub influența Rusiei imperiale: 

”E tot atât de adevărat că ajutorul României, care e major, se înscrie perfect într-un amalgam de ajutoare care vin din partea UE și SUA. Asta ne permite să rezistăm în această confruntare cu Rusia, confruntare pe care nu noi am ales-o. Noi, pur și simplu, nu ne-am predat, nu am ridicat mâinile în sus și încercăm să rezistăm. Desprinderea de lumea rusă e extrem de complicată și România, în acest sens, ocupă o poziție și un loc cu totul deosebit în procesul decolonizării Republicii Moldova. Noi suntem fosta colonie a imperiului și încă mai păstrăm multe elemente din acest trecut colonial. Iar România e nimic altceva decât spațiul cultural, istoric, lingvistic, etnic, din care noi am fost rupți cu forța la 1812”, a explicat Anatol Țăranu. 

Potrivit istoricului, ajutoarele masive care vin din România pentru R.Moldova contribuie la diminuarea influenței imperiale rusești:

”Desprinderea de lumea rusă înseamnă întoarcerea în lumea românească, în spațiul nostru de devenire națională, după cum scrie în Declarația de Independență. Acest lucru va însemna o reabilitare a adevărului istoric, dar și rezolvarea unor probleme fundamentale cu care se confruntă Republica Moldova și care nu au fost soluționate în acești 32 de ani de existență. Există o confruntare între România și Rusia pentru Republica Moldova. Moscova privește Republica Moldova prin prisma confruntării cu România. România e principalul concurent pentru influența Rusiei în Republica Moldova”, a subliniat Anatol Țăranu, avertizând că Rusia uzitează din plin ”arma moldovenismului” în lupta pentru mințile românilor basarabeni:

”Pentru Rusia e foarte important ca cetățenii Republicii Moldova să continue să fie prizonierii vechii concepții moldoveniste, care a fost inventată în laboratoarele ideologice și propagandistice ale Moscovei imperialiste, invenție ce minte spunea că voi, moldovenii, nu sunteți români. Altfel, ei nicidecum nu puteau să justifice cum de această parte a românimii a intrat în cadrul imperiului slavilor. Conceptul moldovenist categoric fals, supt din deget, fără o acoperire istorică, continuă să fie arma ideologică a Moscovei în confruntarea cu România pentru Republica Moldova”.

Anatol Țăranu a subliniat și esențialul rol al apartenenței identitare românești în spațiul basarabean:

”Fără o identitate – să înțelegem că noi aparținem lumii românești și asta înseamnă că aparținem lumii europene – fără această identitate, în R. Moldova va exista întotdeauna pericolul de întoarcere la vechile principii ideologice și politice. Problema identitară e problema-cheie a societății moldovenești”, a concluzionat Anatol Țăranu – sursa AICI.  

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.