Actualitate Internă

Directorul Institutului pentru Politici Publice, Arcadie Barbăroșie: „R.Moldova nu are resurse proprii pentru a supraviețui, iar unica soluție este Unirea cu România”. Barbăroșie e un analist apropiat de Maia Sandu și PAS

Directorul Institutului pentru Politici Publice, Arcadie Barbăroșie: „R.Moldova nu are resurse proprii pentru a supraviețui, iar unica soluție este Unirea cu România”. Barbăroșie e un analist apropiat de Maia Sandu și PAS

În cadrul unei dezbateri publice organizate de Agenția de presă IPN, directorul Institutului pentru Politici Publice (IPP), Arcadie Barbăroșie, a opinat că unirea cu România este cel mai plauzibil scenariu pentru viitorul Republicii Moldova, mai ales că aceasta din urmă nu are resurse proprii pentru a supraviețui. 

Războiul din Ucraina ar putea dura câțiva ani, iar în R.Moldova vor exista mereu nostalgici ai URSS, care vor justifica acest război și vor susține Rusia în încercarea sa barbară de a-și restabili vechile teritorii, a mai spus Barbăroșie.

Potrivit directorului IPP, sondajele de opinie arată că o parte dintre cetățenii Republicii Moldova justifică agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, considerând că armata rusă „apăra regiunile Donbas și Lugansk din Ucraina”. De asemenea, o parte considerabilă a societății consideră că NATO și țările occidentale nu trebuie să ajute Kievul în acest război.

„Rusia are în Moldova multe surse de informare care sunt foarte puternice și prin intermediul cărora își formează populația care o susține. Dar există și nostalgici, care chiar dacă nu ar fi avut surse de informare, oricum ar fi zis că este bine să Rusia a atacat Ucraina. Primul scenariu ar fi că Ucraina câștigă războiul pornit de Rusia.  Ucraina se va opri atunci când vor fi refăcute frontierele din 1991 sau se va opri cedând o parte din teritorii, dar nu va renunța la Crimeea. Pentru că Crimeea este foarte importantă pentru ei. Mai există scenariul potrivit căruia războiul va continua, Rusia va lovi cu rachete și va bombarda Ucraina. Deci, e vorba de un război care va continua câțiva ani”, a spus Arcadie Barbăroșie.

Pe termen lung, singura modalitate a Republicii Moldova de a se dezvolta și progresa este unirea cu România, crede expertul. Potrivit lui, în lipsa surselor proprii și în condițiile în care Republica Moldova supraviețuiește doar din împrumuturi, reunirea cu România se va produce într-un viitor previzibil.

„În Republica Moldova nostalgicii după Uniunea Sovietică vor continua să existe, dar cred că într-un final Republica Moldova se va uni cu România, pentru că nu văd din ce resurse ar putea exista Republica Moldova. Noi nu prea avem resurse naturale din care să existăm. În consecință, ia uitați-vă ce fac tinerii noștri după absolvirea liceului, marea majoritate pleacă să învețe peste hotare”, a mai spus directorul IPP. VIDEO AICI

SURSA: Agenția de presă IPN

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.