Actualitate Internă

VIDEO. Maia Sandu, premiată la Cluj-Napoca: „Victoria Ucrainei înseamnă (și) scoaterea trupelor ruse din țara noastră”

VIDEO. Maia Sandu, premiată la Cluj-Napoca: „Victoria Ucrainei înseamnă (și) scoaterea trupelor ruse din țara noastră”

Președinta R.Moldova, Maia Sandu, s-a aflat, zilele trecute, la Cluj-Napoca, pentru conferința „Europa după războiul din Ucraina”, unde i s-a decerat și premiul ICDE „România Europeană 2022” din partea organizației „Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană” (ICDE).

Conferința a avut loc la Facultatea de Studii Europene din cadrul Universității Babeș-Bolyai. 

„Anul acesta, decizia ICDE este de a acorda premiul Excelenței Sale Maia Sandu, Președintele Republicii Moldova. Suntem onorați că doamna președintă Maia Sandu a acceptat să primească Premiul ICDE. Motivația acestei decizii constă în contribuția, prestația, influența și capacitatea doamnei Maia Sandu de a inspira societatea românească și de a arăta că, în pofida celor mai vitrege condiții istorice și geopolitice, integritatea, curajul, evitarea compromisurilor și promovarea valorilor europene rămân posibile", a declarat profesorul Valentin Naumescu, profesor de relații internaționale la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai Cluj și președinte al think tank-ului ICDE.

„Miza Kremlinului este să epuizeze sprijinul Europei și al celorlalți parteneri ai Ucrainei. Și nu trebuie să permitem acest lucru! Trebuie să explicăm întregii lumi că acest război nu este doar despre Ucraina, nu este doar despre regiunea noastră, că acest război înseamnă încălcarea dreptului internațional, este un război împotriva democrației. (...)

Războiul Rusiei în Ucraina este o amenințare pentru întreaga lume democratică. Regimurile autoritare, chiar dacă nu sprijină deschis Rusia, speră ca lumea democratică să fie slăbită în acest război, să fie dezbinată, să-și piardă sprijinul popular. De aceea, la nivel global, victoria Ucrainei este importantă, nu doar pentru restabilirea dreptului internațional ci și pentru consolidarea democrațiilor. Pentru Republica Moldova, victoria Ucrainei înseamnă restabilirea păcii, scoaterea trupelor ruse din țara noastră, dezvoltare economică normală și șansa de a rămâne parte a lumii libere, șansa de a avansa pe calea integrării europene”, a precizat Maia Sandu în declarațiile făcute de la Cluj-Napoca vineri și sâmbătă.

„Un om special, dedicat modernizării țării sale: M-am bucurat să o avem astăzi oaspete la UBB pe Președinta Republicii Moldova, Excelența Sa doamna Maia Sandu. La nivel de rectorat am discutat despre cum UBB se poate implica în modernizarea sistemului academic din Republica Moldova (ex. formarea profesorilor prin centre și unități de excelență, mobilități etc.), iar apoi, și cu participarea Excelenței Sale doamna Ramona Chiriac, Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, am susținut-o în cadrul ceremoniei de decernare a premiului ROMÂNIA EUROPEANĂ 2022 al Asociației Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE), în cadrul conferinței „Europa după războiul din Ucraina: Perspective, viziuni, strategii, proiecte” organizată de Facultatea de Studii Europene a UBB.” , a precizat și prof. univ. dr. Daniel David, rectorul UBB.



"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.