Actualitate Internă

În sfârșit: R.Moldova va da în JUDECATĂ Gazprom pentru nerespectarea contractului

În sfârșit: R.Moldova va da în JUDECATĂ Gazprom pentru nerespectarea contractului

Viceprim-ministrul și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, Andrei Spînu, a declarat că Chișinăul va da în judecată compania rusă Gazprom pentru nerespectarea contractului.

„Criza energetică prin care trece în prezent Republica Moldova este cauzată de Gazprom-Kremlin. Și vreau să fiu auzit când spun acest lucru. Dacă această companie și-ar respecta astăzi angajamentele contractuale cu Moldova, criza energetică ar dispărea și toată lumea ar fi asigurată cu gaz și energie”, a declarat vicepremierul moldovean.

„Faptul că suntem obligați să cumpărăm gaz și energie electrică de pe piață este vina Gazprom, iar avocații noștri au stabilit deja detaliile pentru a da în judecată compania rusă pentru nerespectarea contractului. Și vom cere și compensarea pierderilor colaterale, pentru că a trebuit să redistribuim bani de pe alte segmente și să luăm credite din cauza lor”, a adăugat el.

De asemenea, Spînu a reamintit că Moldovagaz a semnat un contract cu Gazprom și că acesta nu a cerut să îl rupă sau să schimbe condițiile pentru a întrerupe livrările de gaze: „Pur și simplu își ignoră obligațiile. Și vor plăti pentru asta”.

România începe să livreze gaze către Republica Moldova

La începutul toamnei anului 2022, Kremlinul a început să testeze sistemul energetic moldovenesc. În octombrie, a redus livrările de gaze cu 30% din volumul contractat. Și, de fapt, de la 1 noiembrie a redus gazele la jumătate. Această reducere a însemnat că Moldova își pierdea și principala sursă de energie electrică.

În luna noiembrie, Gazprom a amenințat că va reduce și mai mult livrările de gaze către Moldova, dar apoi s-a răzgândit. În schimb, Rusia a început să acuze Moldova de stocarea unei părți din gazul rusesc primit în Ucraina.

(Sursa: 10 TV)

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.