Actualitate Internă Cap de pod

Noi provocări rusești la Comrat. Așa-zisa Găgăuzia a întrerupt brusc orice dialog interparlamentar dintre Parlamentul R.Moldova și așa-zisa Adunare Populară de la Comrat

Noi provocări rusești la Comrat. Așa-zisa Găgăuzia a întrerupt brusc orice dialog interparlamentar dintre Parlamentul R.Moldova și așa-zisa Adunare Populară de la Comrat

La Comrat miroase din nou a separatism rusesc. Deputații găgăuzi au decis să întrerupă brusc dialogul interparlamentar dintre Parlamentul R.Moldova și Adunarea Populară de la Comrat. 

Decizia a fost luată ieri, în cadrul ședinței Adunării Populare (așa-zisul parlament local care reprezintă autonomia teritorială a minorității găgăuze), prin votul majorității deputaților care a decis suspendarea pe termen nelimitat a participării oficialilor găgăuzi la activitatea grupului de lucru interparlamentar al Parlamentului de la Chișinău și al zisului legislativ de la Comrat. 

Susținătorii acestei propuneri au insistat că discuțiile cu centrul nu ar fi de niciun folos. Cei care sunt împotriva acestei decizii controversate, care ridică foarte multe semne de întrebare, consideră că în acest fel va fi închisă ”ultima ușă” în relațiile dintre Chișinău și zisa Găgăuzie, avertizează nokta.md.

"Amendamentele nefericite" - o etapă a crizei dintre Chișinău-Comrat

Deputatul găgăuz Serghei Cimpoeș a lăsat să se înțeleagă că decizia de la Comrat nu ar purta un iz politic, ci unul economic, cauzat tocmai de decidenții de la Chișinău. Acesta a declarat că modificările "nefericite" la Codul fiscal moldovenesc operate de autoritățile de la Chișinău, care prevăd că Găgăuzia trebuie să ramburseze singură TVA agenților săi economici, semnalează că discuțiile bilaterale au intrat în ”impas”.

,,În fiecare lună, 10-15 milioane de lei din banii noștri câștigați cu greu, pe care am fi putut să-i folosim pentru proiecte sociale, vor fi retrași sistematic și metodic din bugetul nostru”, s-a plâns Cimpoeș în cadrul ședinței Adunării Populare. 

Cimpoeș consideră modificările privind TVA ca fiind "tăierea" Găgăuziei de R. Moldova.

,,Le-am spus că, chiar dacă Curtea Constituțională va lua o decizie motivată politic, noi vom continua să promovăm ideea noastră pentru a restabili dreptatea. Ei doar ne taie de R. Moldova (...) Dacă cineva are abateri, pedepsește-l, nu este necesar să pedepsească poporul Găgăuziei”, a spus Cimpoeș, citat de Nokta.md – detalii AICI

Singurul canal de comunicare cu Chișinăul este blocat

Parlamentarul găgăuz Nicolae Ivanciuc a calificat acțiunile deputaților moldoveni drept o "imitație de lucru"

Iar Demian Caraseni (membru al grupului interparlamentar) a declarat că, la ședințele la care au participat, deputații găgăuzi "sunt doar mângâiați foarte frumos", dar Chișinăul nu ar vrea să audă partea găgăuză. El s-a pronunțat în favoarea suspendării activității comisiei interparlamentare.

În schimb, deputatul Alexandru Tarnavski s-a pronunțat împotriva suspendării grupului de lucru interparlamentar. În opinia sa, aceasta este "singura fereastră, singura ușă deschisă" care a mai rămas între Comrat și Chișinău. 

În același timp, vicepreședintele a spus că principalele probleme ale cetățenilor sunt rezolvate la nivelul puterii executive (bașcanul și Comitetul Executiv), dar acestea, în special bașcana "nu cooperează absolut deloc cu guvernul moldovean". Prin urmare, dacă activitatea grupului va fi suspendată, aceasta va avea un efect negativ și mai mare asupra locuitorilor din autonomie.

,,Voi da un exemplu din circumscripția mea electorală. Am cel mai mare liceu din Comrat care poartă numele lui Tretiakov, care are nevoie de un autobuz pentru a transporta elevii, dar directorul nu știe unde să se adreseze. Pentru că nu există o comunicare între Departamentul de Educație și Ministerul Educației, iar acest lucru este valabil la toate nivelurile. Și noi înșine vrem să închidem această ultimă ușă”, a avertizat Tarnavski.

Tarnavski consideră că, în condițiile actuale, este necesar să se consolideze și mai mult activitatea de cooperare cu Chișinăl, deoarece grupul de lucru este singurul canal de comunicare cu centrul. În opinia sa, "stăm ca într-o capcană" din cauza persoanei care se află la putere în Găgăuzia (aluzie la magnatul condamnat și fugar Ilan Șor).

Deputatul Mihail Zhelezoglo a menționat, de asemenea, că grupul de lucru este singura platformă de discuții cu Chișinăul.

,,Astăzi, autonomia se află în izolare politică, și nu numai politică. Conducerea noastră nu are niciun contact nici cu guvernul, nici cu parlamentul. În această situație, grupul de lucru este singura platformă care poate contribui la rezolvarea situațiilor conflictuale, a dezacordurilor pe care le avem între autonomie și centru”, a subliniat Zhelezoglo.

Paradoxal, în favoarea menținerii grupului de lucru s-a pronunțat și un deputat din fracțiunea PSRM, Leonid Kiosya.

,,Chiar și între țările beligerante există grupuri de contact: schimburi de prizonieri sau altceva, există un fel de dialog. Acum, conducerea noastră și conducerea de la Chișinău sunt complet izolate una de cealaltă, iar cel puțin un grup ar trebui să negocieze. Vor fi din ce în ce mai multe probleme care vor fi discutate, situația TVA este doar începutul”, a precizat socialistul.

Metode non-diplomatice pentru un efect diplomatic 

Vicepreședintele Adunării Populare – Nicolae Ormanji – consideră că Găgăuzia ar trebui să caute sprijin din partea ,,structurilor internaționale”.

,,Noi trebuie să căutăm sprijin din partea structurilor internaționale, pentru că suntem jigniți. Nu văd niciun sprijin în parlamentul moldovean, în guvern, cu acest guvern actual, așa că propun să suspendăm activitatea grupului”, a subliniat oficialul.

În opinia unui alt vicepreședinte al Parlamentului, Gheorghe Leichu, ,,lumea ar trebui să audă despre discuțiile de astăzi”.

,,Desigur, nu putem închide platforma parlamentară [cu Chișinăul], dar trebuie să luăm măsuri pentru ca ceea ce am discutat astăzi să se audă în lume. Toți cei din jurul nostru. Până în prezent, acest grup a fost folosit ca o acoperire pentru a imita rezolvarea problemelor legate de funcționalitatea Găgăuziei și autonomia găgăuză. Nici unul dintre voi nu ne va da un exemplu pozitiv care ne-ar permite să ne agățăm de faptul că acest grup va funcționa și poimâine”, a declarat acesta.

Mai mult, Leiciu consideră că este necesar să se transmită ideea în așa fel încât "curatorii străini" (expresie folosită de propaganda rusă și de pro-rușii de la Chișinău) să influențeze deputații de la Chișinău.

De asemenea, și deputatul Demian Caraseni a cerut ca structurile internaționale să fie anunțate despre suspendarea activității comisiei. În același timp, el a spus că activitatea nu trebuie oprită complet, ci suspendată doar pentru o perioadă, astfel încât deputații de la Chișinău "să-și reconsidere atitudinea față de autonomie"

Caraseni a negat că anumite zone de la Comratul ar urmări să resusciteze separatismul rusesc în sudul R.Moldova, cum s-a întâmplat la începutul anilor ‘90. 

,,Suspendarea activității comisiei nu înseamnă un îndemn la acțiuni extremiste”, întrucât ,,suntem o țară unită”, a dat asiguări Caraseni.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.