Actualitate Internă

Un ofițer FSB care, printre altele, a luptat în unitățile militare ale așa-zisei Transnistria împotriva autorităților moldovenești, a fost condamnat la 15 ani de închisoare în Ucraina. Cum au reușit ucrainenii să-l captureze

Un ofițer FSB care, printre altele, a luptat în unitățile militare ale așa-zisei Transnistria împotriva autorităților moldovenești, a fost condamnat la 15 ani de închisoare în Ucraina. Cum au reușit ucrainenii să-l captureze

Un ofițer al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB, fostul KGB), care, în luna octombrie, a călătorit din așa-zisa Transnistria în Odesa, a fost condamnat în Ucraina la 15 ani de închisoare. Ofițerul a fost ademenit la Odesa, oferindu-i-se speranța că va putea recruta o femeie ce activează ca ofițer în cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU). 

Ofițerul rus, folosind pseudonimul operațional "Skif", este cetățean ucrainean. A călătorit în Republica Moldova la începutul anilor 1990, unde a luptat în unitățile militare ale așa-zisei Transnistria împotriva autorităților moldovenești. Apoi a participat, printre altele, la conflictul din Cecenia ca soldat al forțelor speciale ale Rusiei (Spetsnaz).

În 2014, după anexarea Crimeei, trădătorul a ajuns la Odesa, unde a încercat să organizeze provocări pro-ruse. "Skif" a fost apoi trecut pe lista persoanelor căutate în Ucraina, ceea ce l-a obligat să fugă în așa-zisa Transnistria, a informat SBU.

Bărbatul a fost recrutat de "filiala" transnistreană a FSB în 2019, a adăugat SBU. După momentul în care a declanșat invazia la scară largă asupra Ucrainei, Kremlinul a început să creeze o rețea de colaboratori în regiunea Odesa. Trădătorul cu pricina și directorii săi au fost interesați în mod deosebit de locațiile și direcțiile forțelor armate ucrainene din sudul țării.

La începutul lunii octombrie, SBU i-a întins o capcană, în urma căreia "Skif" a călătorit la Odesa pentru a recruta personal un ofițer SBU. Colaboratorul a fost ulterior arestat.

Instanța a pronunțat condamnarea la 15 ani de închisoare în baza unui articol privitor la comiterea unui act de trădare în timpul legii marțiale, a mai informat SBU. (sursa: TVP World)

Sursa foto 1: Mykola Tys/SOPA Images/LightRocket

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.