Sunday, May 12, 2024
Actualitate Internă

Dumitru Alaiba promite, într-un interviu pentru Reuters, reforme care să atragă investitori, dar admite că R.Moldova nu poate supraviețui „fără ajutor extern”

Dumitru Alaiba promite, într-un interviu pentru Reuters, reforme care să atragă investitori, dar admite că R.Moldova nu poate supraviețui „fără ajutor extern”

 „Dumitru Alaiba, noul ministru al Economiei din R.Moldova, numit în funcție luna trecută, se confruntă cu crize multiple, de la consecințele economice ale războiului din Ucraina la creșterea prețurilor la alimente și energie, care au stârnit proteste de stradă”, scrie agenția Reuters  fără a preciza însă că mulți dintre participanții la protest sunt de fapt „stimulați” financiar de adversarii pro-Moscova ai Maiei Sandu (așa cum o explică, de altfel, detaliat o analiză publicată de The New York Times).

Alaiba a precizat, într-un interviu telefonic, pentru Reuters că prioritățile sale includ dereglementarea economiei și revizuirea sistemului fiscal "greoi" care a descurajat investitorii, a diminuat veniturile statului și a permis corupției să înflorească.

„Nu există o soluții în afară de ajutorul extern (pentru Moldova) pe termen scurt, dar asta nu înseamnă că intenționăm doar să stăm și să așteptăm în continuare să vină granturile", precizează Alaiba. 

Promițând să accelereze reducerea birocrației, Alaiba a spus că acest lucru va fi crucial pentru a stimula o economie în care întreprinderile mici și mijlocii au o pondere "microscopică".

„Din cauza atâtor opreliști, economia noastră este monopolizată, ceea ce o face și mai vulnerabilă", a mai spus el, precizând că prețul final este suportat de către consumatori. 

Liderii Uniunii Europene au acceptat anul acesta Republica Moldova drept candidat la aderare, un adevărat triumf diplomatic pentru președinta Maia Sandu, aleasă în 2020 pe o platformă proeuropeană și anticorupție, mai scrie Reuters, adăugând că „Moldova este puternic dependentă de gazul rusesc, inflația anuală este de peste 31%, iar guvernul se așteaptă la un deficit bugetar de 3% din produsul intern brut în acest an, pe care îl vede dublându-se în 2023”.

Alaiba a explicat că un teren fertil pentru mediul de afaceri ar putea ajuta R.Moldova să atingă o creștere econimică de două cifre în anii următori, dar a admis că atât guvernul, cât și economia se confruntă cu imprevizibilitate cauzată de războiul din Ucraina.

 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.