Actualitate Internă

Șase posturi de televiziune din R.Moldova, controlate de Moscova, au rămas fără licențe de emisie / Natalia Gavrilița: „La aproape 300 de zile de război în Ucraina, propaganda în R.Moldova nu a contenit, ba mai mult, s-a intensificat”

Șase posturi de televiziune din R.Moldova, controlate de Moscova, au rămas fără licențe de emisie / Natalia Gavrilița: „La aproape 300 de zile de război în Ucraina, propaganda în R.Moldova nu a contenit, ba mai mult, s-a intensificat”

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a decis, vineri, să suspende licențele de emisie pentru șase posturi de televiziune din R. Moldova. Este vorba despre „Primul în Moldova”, „RTR Moldova”, „Accent TV”, „NTV Moldova”, „TV6” și „Orhei TV”, iar motivele suspendării sunt explicate de CSE în Dispoziția 54/16.12.2022:

„În scopul protejării spațiului informațional național și prevenirii riscului de dezinformare prin răspândirea informațiilor false sau a tentativelor de manipulare a opiniei publice, având la bază lista persoanelor fizice și juridice supuse sancțiunilor internaționale, prevăzută în Anexa nr. 1 la Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale nr. 45/2022, și informațiile disponibile privind controlul exercitat de acestea asupra unor furnizori de servicii media, precum și multiplele constatări din rapoartele de monitorizare ale Consiliului Audiovizualului privind încălcările Codului Serviciilor Media Audiovizuale al Republicii Moldova, implicit aplicarea sancțiunilor pentru lipsa unei informării corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina, pe perioada stării de urgență se suspendă licența de emisie pentru următoarele servicii media audiovizuale de televiziune”. Mai multe detalii AICI

Premierul Natalia Gavrilița a explicat decizia CSE: Am decis astăzi, împreună cu membrii Comisiei Situații Excepționale, suspendarea, pe durată stării de urgență, a licenței de emisie pentru șase posturi de televiziune: Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6 și Orhei TV. Aceste instituții media au încălcat grav și în repetate rânduri Codul Serviciilor Audiovizuale, reflectând în mod tendențios și manipulatoriu evenimentele din țara noastră dar și cele legate de războiul din Ucraina.

La aproape 300 de zile de război în Ucraina, propaganda în Republica Moldova nu a contenit, ba mai mult - aceasta s-a intensificat. În situația în care împotriva țării noastre se desfășoară nu doar un război energetic, dar și unul informațional, avem responsabilitatea și chiar obligația de a ne proteja cetățenii și țara. Decizia de astăzi are drept scop să securizeze spațiul informațional din țară, să elimine manipularea și propaganda, elemente corupte și deosebit de periculoase, mai ales în perioada dificilă pe care o traversăm”.

„Suntem în război hibrid iar aceste entități sunt instrumentele mașinii de război a Federației Ruse în țara noastră. Libertatea de exprimare nu are nimic cu libertatea de a nega războiul, de a promova ură, propagandă și minciună”, a comentat și ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook.

Ziarul de Gardă a explicat pe larg AICI cine sunt proprietarii televiziunilor din R. Moldova (inclusiv cele vizate de decizia CSE de vineri) și ale cui interese promovează/reprezintă respectivele entități media.



"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.