Actualitate Internă

Războiul din Ucraina schimbă regulile de obținere a cetățeniei Republicii Moldova, în contextul în care tot mai mulți ruși o vor, iar unii prezintă acte de proveniență necunoscută. Va fi implicat și Serviciul de Informații și Securitate

Războiul din Ucraina schimbă regulile de obținere a cetățeniei Republicii Moldova, în contextul în care tot mai mulți ruși o vor, iar unii prezintă acte de proveniență necunoscută. Va fi implicat și Serviciul de Informații și Securitate

Parlamentul de la Chișinău a adoptat modificări la Legea cetățeniei, pentru a exclude vulnerabilitățile la adresa securității statului, provocate de războiul din Ucraina. Astfel, se intenționează ca procedura de recunoaștere a cetățeniei Republicii Moldova să fie mai sigură, odată cu introducerea în legislație a unor reguli mai stricte care să excludă anumite riscuri la adresa securității statului și a ordinii publice.

Deputații au votat în a doua lectură vineri, 14 iunie, un proiect de modificare a Legii cetățeniei Republicii Moldova. Documentul, elaborat de către deputatul PAS Igor Chiriac, vine în contextul riscurilor provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Mai exact, în ultimii doi ani, s-a înregistrat o majorare a numărului de aplicanți pentru obținerea cetățeniei Republicii Moldova, dintre care 70% din Federația Rusă, iar 20% din Ucraina. Totodată, autoritățile au identificat și numeroase tentative de dobândire prin fraudă a cetățeniei Republicii Moldova, în baza documentelor de proveniență necunoscută prezentate de către solicitanți.

Inițiativa conține o serie de modificări la Legea cetățeniei Republicii Moldova. Astfel, nu toate persoanele născute și domiciliate pe teritoriul Republicii Moldova, care nu dețin cetățenia altor state și solicită recunoașterea cetățeniei țării noastre o vor primi. Excepția vizează persoanele care, în perioada de examinare a cererii, execută sau au de executat pedeapsa penală privată de libertate în temeiul sentinței instanței de judecată, au antecedente penale nestinse sau se află sub urmărire penală. Cererile depuse de aceste persoane vor fi respinse, la fel ca și cererile de determinare a apartenenței la cetățenia Republicii Moldova sau de recunoaștere în calitate de cetățeni moldoveni care vor conține informații false sau vor tăinui date pertinente. În acest context, se propune introducerea obligativității coordonării acestor cereri cu Serviciul de Informații și Securitate. Deputatul Igor Chiriac a mai propus extinderea termenului de examinare a cererilor cu încă șase luni.

Modificările legislative vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, iar cererile aflate atunci în curs de soluționare vor fi examinate în conformitate cu noile reglementări operate, se arată într-un comunicat al Parlamentului.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.