Actualitate Internă

Chișinăul vrea o implicare mai mare a României și UE în soluționarea diferendului transnistrean. O nouă strategie e pusă la cale

Chișinăul vrea o implicare mai mare a României și UE în soluționarea diferendului transnistrean. O nouă strategie e pusă la cale

Autoritățile Republicii Moldova pregătesc un nou plan de reintegrare a Transnistriei. În acest sens, rolul Uniunii Europene și al României în procesul de negocieri ar trebui să crească, având în vedere parcursul european al Republicii Moldova, susține vicepremierul moldovean pentru Reintegrare, Oleg Serebrian.

Într-un interviu pentru Europa Liberă, oficialul de la Chișinău a dezvăluit că timp de 30 de ani au existat cel puțin 14 planuri sau strategii de reintegrare.

Sigur, ele nu se făceau niciodată publice. N-au avut, firește, succes. Nici un succes. Dar nu se acționează în neștire. Orice acțiune, inclusiv planurile pentru un an sau doi, sunt programate. Adică, ce avem de gând să facem pentru un an-doi și se schițează anumite variabile. Ce s-ar putea întâmpla în cazul în care, bunăoară… Toate aceste proiecte, mai ales după 2005, țin cont numaidecât de un lucru – de legea adoptată de Parlament în anul 2005”, a notat Oleg Serebrian.

Potrivit lui Serebrian, această lege este linia roșie peste care nu se poate trece și se referă la faptul că integritatea teritorială, statul unitar, demilitarizarea decriminalizarea regiunii din stânga Nistrului trebuie să facă numaidecât parte din planul de acțiuni.

Ucraina, partener important în procesul de negocieri

Leg Serebrian susține că Ucraina este cel mai important vecin al Republicii Moldova în procesul de negocieri, inclusiv pentru că România nu face parte direct din acest proces, ci doar prin intermediul OSCE sau al Uniunii Europene.

Cred că rolul României trebuie să crească, mai ales odată cu integrarea noastră graduală în spațiul european. Și rolul Uniunii Europene trebuie să crească de asemenea, pentru că subiectul transnistrean va deveni din ce în ce mai mult și un subiect de integrare europeană”, a declarat vicepremierul.

Avem a reintegra o țară și a o integra în Uniunea Europeană. Deci aceste două procese trebuie cumva coroborate, coordonate și sincronizate”, a adăugat oficialul.

Serebrian și-a atras critici cu o altă declarație recentă: „În orice țară civilizată ar fi fost demis imediat”

O declarație recentă a vicepremierului pentru Reintegrare, privind contractul cu Centrala de la Cuciurgan (n. r. - controlată de regimul transnistrean), i-a determinat pe unii politicieni, analiști politici și chiar jurnaliști să reacționeze dur și să-i ceară chiar demisia.

Oleg Serebrian a afirmat că societatea și cetățenii au apreciat decizia autorităților moldovene de a semna un contract cu Centrala de la Cuciurgan, obținând astfel un preț mai mic la energia electrică față de prețul achitat anterior pentru energia procurată de pe piața română. El a adăugat că contractul cu MGRES a fost criticat doar de unii opozanți și comentatori politici.

E adevărat că este un cost politic și un cost economic. În privința costului economic am văzut postări ale oamenilor din opoziție, dar nu am văzut o reacție publică vehementă. Eu stau cu geamurile spre Piața Marii Adunări Naționale, n-am văzut un protest față de contractul propriu-zis”, a declarat acesta la 13 decembrie curent.

Fostul vicepreședinte al Parlamentului și al Platformei „Demnitate și Adevăr”, Alexandr Slusari, a calificat declarațiile lui Serebrian ca fiind „o inepție”.

„În orice țară civilizată acest individ ar fi fost demis imediat după asemenea exprimare. Domnule Serebrian, vă amintesc că nici atunci când au fost răpiți și expulzați cu suportul svs. informațional profesorii turci, Plahotniuc din bârlogul lui din GBC tot nu a văzut nici un protest, deși pe rețelele de socializare a fost un val de critică. Reiese că societatea și atunci în mare parte a acceptat acțiunea mârșavă a unui criminal, la care dvs. ați slujit cu diligență”, a spus opozantul.

După această logică, guvernarea actuală înțelege doar reacția în formă de proteste. Când ies contra cost mii de oameni, organizați de Șor, asta da. Din biroul lui Serebrian se vede poporul revoltat. Dar dacă altă parte a societății, care sprijină vectorul național și proeuropean, deocamdată nu iese, întrucât nu dorește să toarne apă la moara grupărilor criminal-politice, înseamnă că totul merge strună și Serebrian poate trăda interesele naționale în raport cu Transnistria cât vrea!”, a mai comentat Slusari.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.