Actualitate Internă

VIDEO. Adio, dar rămân cu tine! Ministrul Agriculturii de la Chișinău nu vede posibilă o ieșire rapidă a R.Moldova din CSI / „O decizie în acest sens ar trebui să aparțină poporului, nu să fie luată strict politic și bazată pe emoție”

VIDEO. Adio, dar rămân cu tine! Ministrul Agriculturii de la Chișinău nu vede posibilă o ieșire rapidă a R.Moldova din CSI / „O decizie în acest sens ar trebui să aparțină poporului, nu să fie luată strict politic și bazată pe emoție”

Ieșirea R. Moldova din Comunitatea Statelor Independente (CSI) ar reprezenta o problemă în plus pentru Chișinău și o decizie în acest sens ar trebui „să aparțină poporului R.Moldova, nu trebuie să fie o decizie luată strict politic și bazată pe emoție”, a precizat, recent, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, într-un interviu video acordat pentru Unimedia. VIDEO la finalul textului!

El a atras atenția, printre altele, că 69% din exporturile de mere ale R. Moldova ajung pe piața statelor CSI, în special în Kazahstan, Belarus și Rusia.

„Avem o situație precară, cu prețuri foarte joase, cu lipsă de căi de comunicare ca urmare a războiului din Ucraina și ar fi o problemă în plus pentru Moldova să renunțe la CSI. Ba mai mult, dacă l-ați ascultat și pe ambasadorul UE în R.Moldova el nu vede niciun impediment, faptul că R.Moldova este membră a CSI nu este un impediment pentru a-și onora obligațiile de țară candidat la UE, Acordul de Asociere, să implementeze directivele și regulamentele UE. Suntem concret orientați către UE, dar avem în față opt ani aproape plini, până în 2030”, a mai spus Bolea.

R.Moldova și-a suspedant recent participarea la reuniunile CSI, organism controlat de Rusia, Maia Sandu refuzând să se deplaseze, în decembrie, la summitul informal care a avut loc la Sankt Petersburg.

Autoritățile de la Chișinău examinează acordurile pe care Moldova le-a semnat ca parte a CSI, iar după aceasta vor fi demarate discuțiile despre o eventuală ieșire din această organizație, a anunțat președintele Maia Sandu, la sfârșitul anului trecut. Ea a precizat că în cadrul CSI au fost semnate acorduri (sute de acorduri – n.n.) care nu se referă doar la relația Moldovei cu Rusia.
 



"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.