Actualitate Internă

Controversatul Renato Usatîi revine în prim plan cu un anunț bombă: fratele lui Igor Dodon ar fi fost arestat la Moscova / Reacția lui Dodon: „Nu am așa informații”

Controversatul Renato Usatîi revine în prim plan cu un anunț bombă: fratele lui Igor Dodon ar fi fost arestat la Moscova / Reacția lui Dodon: „Nu am așa informații”

Fratele lui Igor Dodon ar fi fost arestat zilele trecute la Moscova, a spus, joi, liderul „Partidului Nostru”, controversatul afacerist și politician Renato Usatîi, fost primat al municipiului Bălți, într-o conferință de presă prin care și-a anunțat revenirea pe scena politică.

„Alexandru Dodon a fost arestat la Moscova. Acum Igor Dodon este în șoc. El a fost pus să semneze acolo niște angajamente că nu se va destrăma Partidul Socialiștilor din R. Moldova, fracțiunea parlamentară. Tot răul care mi l-a făcut mie, acele solicitări de deschidere a dosarelor penale pe numele meu, se întoarce împotriva lui”, a subliniat Usatîi, potrivit publicației ziarulnational.md.

Usatîi a refuzat să ofere alte detalii despre documentele care ar fi fost pus Igor Dodon să le semneze, dar a precizat că Alexandru Dodon ar fi fost eliberat după 7-8 ore.

„Mai multe detalii aflați de la ministra Ana Revenco. În momentul când este reținut un cetățean al R. Moldova autoritățile sunt informate. Pentru mine era interesant dacă a fost reținut în baza unui dosar pornit de organele de drept din R. Moldova sau din Rusia. Am înțeles că a fost reținut în baza faptului că a fost anunțat în căutare de autoritățile din R. Moldova. Acesta a fost eliberat noaptea, după ce i-au făcut o profilaxie și l-au pus la tablă. A fost reținut 7-8 ore. L-au eliberat pentru că e și cetățean al Federației Ruse.Dar restul lucrurilor întrebați-l pe Dodon. Ce ar fi trebuit să semneze Dodon? Aveți telefonul lui Igor Nicolaevici? Să-l întrebați pe el. Și așa deja îmi pare rău că v-am spus despre asta”, a completat Usatîi.

Alexandru Dodon este asociat în mai multe firme din Rusia cu Igor Ceaika, fiul fostului Procurorul general al Rusiei, Iuri Ceaika.

Igor Dodon spune că nu ar fi cum afirmă Usatîi, dar că nici nu ar avea informații foarte exacte.

„Nu am așa informații. Știu că fratele meu a dormit acasă în ultimele săptămâni și ultimele zile. Eu nu am contact cu el, pentru că este figurant într-un dosar penal. Dar din ceea ce cunosc, nu este nicio problemă și nu a fost reținut. El are cetățenia Rusiei și muncește la Moscova. De aici au fost trimise solicitări din partea instanțelor, dar mai multe detalii nu cunosc”, declarat Igor Dodon pentru Jurnal TV.

În ultimii ani, Usatîi s-a ales cu mai multe dosare penale deschise atât în Republica Moldova, cât și în Federația Rusă. În 2020, autoritățile de la Kremlin l-au dat în căutare internațională pentru că ar fi făcut parte dintr-o grupare criminală specializată în „operaţiuni valutare ilegale”.

Fiind dat în urmărire de autoritățile de la Chișinău în cadrul unei anchete penale, acesta a revenit în luna iunie a anului 2019 în Republica Moldova, după ce timp de trei ani s-a aflat la Moscova. Imediat ce a ajuns în țară, politicianul a fost reţinut şi escortat la sediul Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, dar a fost eliberat după câteva ore.

După alegerile parlamentare din vara anului 2021, Renato Usatîi a anunțat că renunță la mandatul de primar al orașului Bălți, după ce blocul său electoral nu a reușit să intre în Parlament, obținând puțin peste 4% din voturi.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.