Actualitate Internă

Partidul Șor și satelitul său – partidulețul zis ,,Renașterea” – au organizat un miting pentru păstrarea tradiției sovietice de sărbătorire a Zilei Victoriei pe 9 mai, și nu pe 8 mai, cum se întâmplă în Europa civilizată

Partidul Șor și satelitul său – partidulețul zis ,,Renașterea” – au organizat un miting pentru păstrarea tradiției sovietice de sărbătorire a Zilei Victoriei pe 9 mai, și nu pe 8 mai, cum se întâmplă în Europa civilizată

Noua formațiune politică rusofilă – partidulețul intitulat ,,Renașterea" – a organizat un miting la Chișinău împotriva unui proiect de lege înregistrat în Parlament, proiect care, inițial, prevedea redenumirea ,,Zilei Victoriei" în "Ziua Memoriei și Reconcilierii în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial".

Mitingul s-a desfășurat în fața gării din Chișinău și a Academiei de Științe a Moldovei (AȘM). Coloana provocatorilor rusofili a fost condusă de foștii socialiști Alexandru Nesterovski și Vasile Bolea, care s-au alăturat noii grupări ,,de rezervă" a Partidului Șor. La eveniment au participat deputatul Șor, Regina Apostolova și Diana Caraman, membră a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.

Steagurile cu simbolurile PCUS purtate la eveniment și sloganurile delirante rostite au amintit de adunările sovietice din Rusia. “Nu vom permite renașterea fascismului!”, au debitat mai mulți vorbitori de limbă rusă, încercând să inducă panică în societatea pașnică a Republicii Moldova, răspândind minciuni în serie, tipice celei mai decăzute propagande kremlinopate. 

Celebrarea victoriei pe 9 mai – o simplă imitare mecanică a Kremlinului și a tradiției staliniste

Ziua Victoriei (9 mai) este una dintre cele mai importante sărbători publice din Rusia, reprezentând un vârf al propagandei imperialiste ruse. Pentru dictatorul Putin, este o oportunitate de a proiecta poporului său o imagine a Rusiei ca o națiune puternică de învingători, care ar fi stat de partea bună a istoriei, deși rușii și naziștii au sfârtecat Polonia împreună. 

În realitate, capitularea necondiționată a Germaniei naziste a intrat în vigoare pe 8 mai 1945, la ora 23:01, zi marcată de Franța, Marea Britanie și Statele Unite ca "Ziua Victoriei în Europa". Criminalii de la Moscova s-au cramponat de 9 mai, care a devenit "Ziua Victoriei" în URSS. Uniunea Sovietică a sărbătorit cea de-a 20-a și cea de-a 40-a aniversare a Zilei Victoriei prin parade în Piața Roșie în 1965 și 1985. După căderea Uniunii Sovietice, președintele rus Boris Elțîn a făcut din ele un eveniment anual, începând din 1995. Astfel, statele anexate sau incluse în componența URSS au fost obligate să sărbătoarească Ziua Victoriei pe 9 mai, în rând cu Rusia, și nu pe 8 mai, cum se întâmpla în lumea occidentală. 

Astăzi, Imperiul Sovietic nu mai există, dar rămășițele sale din Republica Moldova (RSSM), rămase fidele tradiției staliniste, încă mai emit pretenții și revendicări sovietice, încercând să le dea ,,lecții de istorie’’ românilor. 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.