Actualitate Internă

Limba română prevalează! Candidata comuniștilor la Primăria Chișinău, dată afară din două dezbateri electorale după ce a vrut să vorbească în rusă în scop provocator. Directorul companiei "Teleradio Moldova" explică decizia: "Chișinăul e un oraș locuit preponderent de români/moldoveni!"

Limba română prevalează! Candidata comuniștilor la Primăria Chișinău, dată afară din două dezbateri electorale după ce a vrut să vorbească în rusă în scop provocator. Directorul companiei "Teleradio Moldova" explică decizia: "Chișinăul e un oraș locuit preponderent de români/moldoveni!"

Pentru a provoca, respectiv alimenta animozități sociale, candidata Partidului Comuniștilor din Republica Moldova la funcția de primar al Chișinăului, Diana Caraman, a vrut să vorbească în limba rusă pe parcursul unor dezbateri electorale ce s-au desfășurat duminică, 29 octombrie, la Postul național de radio – Radio Moldova – și postul public de televiziune – Moldova 1. Perseverând cu intenția de a vorbi în limba rusă, Diana Caraman a fost dată afară din dezbaterile respective. Trebuie menționat că aceasta fusese informată din timp că dezbaterile electorale în cauză se vor purta eminamente în limba oficială a Republicii Moldova și anume limba română. 

Directorul companiei "Teleradio Moldova", Vlad Țurcanu, a vorbit despre cele întâmplate într-o postare pe Facebook: "Diana Caraman, candidata comuniștilor la Primăria Chișinăului, a insistat astăzi la dezbaterea electorală de la Radio Moldova să vorbească în limba rusă, deși regulamentul nostru prevede clar că dezbaterile electorale la Teleradio-Moldova se țin în limba română. În consecință, doamnei candidate i s-a închis microfonul și i s-a recomandat să părăsească studioul.  

Ni se pare important ca un candidat care pretinde să conducă un oraș locuit preponderent de români/moldoveni să poată să se exprime în limba acestora".

Compania "Teleradio-Moldova" a organizat în data de 29 octombrie dezbateri electorale în contextul alegerilor pentru funcția de primar al Chișinăului. În ambele situații, moderatorii dezbaterilor au fost nevoiți să întrerupă emisia, după ce candidata comuniștilor, Diana Caraman, a refuzat să vorbească în limba română.

Vedeți video: 



În timpul emisiunii de la Radio Moldova, comunista Caraman a invocat eronat Constituția Republicii Moldova pentru a-și apăra, ceea ce consideră ea a fi, dreptul de a vorbi în ce limbă dorește într-o dezbatere electorală. Nu a suflat desigur nicio vorbă despre faptul că limba română este limba oficială a statului Republicii Moldova, conform Constituției. 

Moderatoarea dezbaterii: Doamna Caraman, trebuie să vă întrerup. Vă rog să vorbiți în limba română, conform regulamentului acestei emisiuni.

Diana Caraman: Constituția Republicii Moldova și alte legi spun clar că nimeni nu poate fi restrâns în drepturile sale în ce limbă să vorbească. Eu sunt sigură că dvs. sunteți o instituție publică care primiți bani din impozitele plătite de la cetățenii care vorbesc în rusă. Dvs. trebuie să fiți responsabili și în fața celor care vorbesc în rusă. Mie îmi este mai comod să vorbesc în rusă și așa voi face. Dacă îmi stopați microfonul, o să mă adresez la organele competente.

Prezentator Radio Moldova: Aveți acest drept, doamna Caraman. Dvs. ați primit regulamentul acestei emisiuni cu câteva zile înainte.  Scrie negru-pe alb că emisiunile se desfășoară în limba română. Este un regulament intern, aprobat de companie, care îi rezervă dreptul să realizeze emisiunile de dezbateri în română. Dvs. ați știut acest lucru. Faptul că sunteți prezentă în această emisiune, dovedește că sunteți de acord cu prevederile lui.

Însă, comunista a continuat să vorbească în limba rusă, ceea ce a determinat-o pe moderatoare să-i ceară acesteia să părăsească studioul pentru ca dezbaterea să continue între ceilalți candidați. 

Astăzi, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a anunțat că va depune plângeri împotriva "Teleradio-Moldova" la Procuratură, Consiliul Audiovizualului și Consiliul pentru Egalitate, conform unei declarații făcute de deputatul socialist Vlad Bătrîncea.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.