Actualitate Internă

Moscova alimentează un nou conflict lingvistic în R. Moldova. Jurnalista Antuanela Răileanu îi răspunde moscovitei Irina Vlah: "În Constituție este stipulat clar că limba vorbită în Republica Moldova e limba română! De ce un candidat la primăria Capitalei nu respectă Constituția?"

Moscova alimentează un nou conflict lingvistic în R. Moldova. Jurnalista Antuanela Răileanu îi răspunde moscovitei Irina Vlah: "În Constituție este stipulat clar că limba vorbită în Republica Moldova e limba română! De ce un candidat la primăria Capitalei nu respectă Constituția?"

Antuanela Răileanu, jurnalista basarabeană a postului de televiziune românesc B1, le răspunde vectorilor pro-ruși din Republica Moldova care au sărit imediat să facă front comun cu Diana Caraman, candidata comunistă la funcția de primar al Chișinăului ce a fost dată afară duminică, 29 octombrie, din două dezbateri electorale, întrucât a refuzat cu obstinație să vorbească în limba română. Printre pionii Moscovei care reclamă, printre altele, că este vorba despre un caz de încălcare a Constituției Republicii Moldova și de incitare la ură, figurează și fosta bașcană a Găgăuzei, Irina Vlah.

ȘTIREA INIȚIALĂ: Limba română prevalează! Candidata comuniștilor la Primăria Chișinău, dată afară din două dezbateri electorale după ce a vrut să vorbească în rusă în scop provocator. Directorul companiei "Teleradio Moldova" explică decizia: "Chișinăul e un oraș locuit preponderent de români/moldoveni!"

În acest context, Antuanela Răileanu îi amintește Irinei Vlah că limba română este limba oficială a Republicii Moldova, conform Constituției invocate eronat și manipulator de fosta bașcană a Găgăuzei. În ceea ce privește victimizarea pionilor Moscovei, jurnalista basarabeană subliniază că aceștia urmăresc să alimenteze sistematic, în mod artificial, falsul scandal al minorității ruse oprimate lingvistic, scopul lor fiind acela de a diviza societatea. 

Antuanela Răileanu, într-o postare pe Facebook: "Irina Vlah, în Constituție este stipulat clar că limba vorbită în Republica Moldova este limba română. De ce un candidat la primăria Capitalei nu respectă Constituția? Și în cazul în care acest candidat câștigă alegerile, va continua să vorbească doar în limba rusă, adică nu vrea să reprezinte toți cetățenii? Sau își propune să reprezinte doar minoritățile?  

Știți care e faza cu tot scandalul acesta privind limba rusă? Acesta nu există la nivelul societății civile. Liderii/politicienii pro-ruși alimentează ură în societate prin prisma limbii vorbite. Le place să folosească criteriul lingvistic pentru a dezbina cetățenii, lucru pe care îl face și Irina Vlah.  

Doamna candidat la primăria Capitalei a decis să folosească acest criteriu și în interes electoral. E veche poezia asta. Trebuie să recunoaștem, electoratul lor o halesc cu ușurință!".

Irina Vlah, într-o postare în limba rusă pe Facebook: "Un alt scandal lingvistic. La canalul de televiziune Moldova 1, unuia dintre candidații la funcția de primar al Chișinăului i s-a interzis să participe în limba rusă la dezbateri. Pai ce să zic... E o completare demnă pentru pușculița «realizărilor» PAS. Atunci când această candidată și sute de mii de cetățeni plătesc taxe, statul nu-i întreabă ce limbă vorbesc. 

Nici nu știu ce să mă surprindă mai tare: faptul că managementul televiziunii Moldova 1, sperând la protecția partidului de guvernământ, a pus deasupra Constituției reglementările interne ale canalului de televiziune, sau cum rezonează această farsă naționalistă cu lozincile pro-europene ale PAS. Da, doamnă Sandu, partidul dvs. are legătură cu Europa doar prin discursul pe care membrii lui îl strigă în manieră sectară la întruniri. 

Totul ar fi putut fi diferit dacă ai fi spus adevărul în videoclipurile tale electorale acum trei ani: că drepturile lingvistice vor fi încălcate, că în loc să lupți împotriva corupției o vei orchestra, că în loc de salarii europene vor avea tarife și prețuri europene.

În orice țară europeană, un canal de televiziune ar fi cel puțin amendat pentru o astfel de farsă discriminatorie. Dar nu merită să ne așteptăm la așa ceva din partea autorităților noastre de resort. Consiliul de Televiziune și Radio este ocupat cu monitorizarea canalelor de televiziune ale opoziției. Nu are sens să aștepți o reacție din partea lor, căci sunt ocupați să blocheze vocile critice. Da, și în cazul organizațiilor non-guvernamentale am puține speranțe - multe dintre ele fiind ocupate cu șantajarea adversarilor regimului.

Prieteni, doar noi putem scăpa de cei care încurajează divizarea societății și protejează incitatorii la ură. Deci gândiți-vă bine la data de 5 noiembrie. Altfel, această tumoare galbenă va atinge frumoasa noastră țară".

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.